HEKLANJE

Korištenje vaše kreditne kartice za inozemne kupnje

TEMU APP 100 E KUPON

Jedna od glavnih oglašenih prednosti podnošenja zahtjeva i posjedovanja kreditne kartice je činjenica da su prihvaćene na milijunima prodajnih mjesta diljem svijeta. No, postoje li neki važni problemi koje morate uzeti u obzir kada koristite kredit za kupnju u inozemstvu? Sljedeće su neke koje biste mogli razmotriti:

Izgubljena, ukradena i lažna uporaba



Određeni izdavatelji kreditnih kartica imaju različita pravila u pogledu izgubljene, ukradene ili lažne upotrebe vaše kreditne kartice za kupnje u inozemstvu. Stoga je ključno da pregledate svoj ugovor o kreditnoj kartici kako biste vidjeli kako to može utjecati na vas u pogledu kupnji koje obavljate u inozemstvu.

Politika povrata novca

Obično, kada koristite svoju kreditnu karticu u svojoj zemlji, izdavatelj vaše kreditne kartice će vam pružiti besplatno osiguranje ako je artikl koji kupite od trgovca na bilo koji način neispravan ili se pokvari. Međutim, kada kupite u inozemstvu, to bi se moglo promijeniti – tj. možda više nemate pravo na ova pravila povrata. Isto tako, osiguranje najniže kupovne cijene, gdje vam je u osnovi zajamčeno da ćete platiti najnižu cijenu na tržištu za proizvod, gotovo sigurno neće vrijediti u slučaju korištenja vaše kreditne kartice za inozemne kupnje.

Glavni razlog zašto su te politike obično izuzete je taj što su o njima pregovarali s prodavačem u vašoj zemlji – a ugovor svake zemlje s izdavateljem kartice je drugačiji.

Dodajte dodatke pri kupnji u inozemstvu

Ako već niste bili svjesni toga, većina velikih izdavatelja kreditnih kartica naplaćuje trgovcima naknadu za artikle kupljene njihovim karticama u maloprodajnim trgovinama. Ova naknada može iznositi između 1 – 5%, ovisno o tome gdje se u svijetu nalazi prodavač. Iako je u vašoj matičnoj jurisdikciji možda protuzakonito da trgovac ovu naknadu prenese na vas kao kupca, to nije slučaj u cijelom svijetu – i nije neuobičajeno u nekim dijelovima svijeta otkriti da će prodavač prihvaćaju samo vašu kupnju kreditnom karticom ako proslijede ovu naknadu.

Ako ste suočeni s ovom situacijom, imat ćete jednu od dvije mogućnosti;
(1) nemojte kupiti proizvod; ili
(2) kupite proizvod i po povratku kući pišite izdavatelju svoje kartice i obavijestite ga o prodavaču koji prihvaća ovu politiku; tada će izdavatelj vaše kartice biti odgovoran za poduzimanje radnji protiv trgovca zbog ove neovlaštene radnje (iako je malo vjerojatno da ćete dobiti povrat).



naknade

Većina velikih izdavatelja kreditnih kartica naplatit će vam malu naknadu, u postocima, za svaku vašu inozemnu kupnju pomoću vaše kreditne kartice.

Tečaj



Nemojte očekivati da će devizni tečaj koji se koristi za pretvaranje kupnje stranim kreditnim karticama u vašu lokalnu valutu biti isti kao bankovni tečaj. U većini slučajeva tvrtke koje izdaju kreditne kartice imaju razlike u tome.

Ako idete na odmor u inozemstvo, ponesite svoju kreditnu karticu sa sobom jer ih je vrlo korisno imati – ali samo provjerite s izdavateljem kartice prije nego što odete kakva je njihova politika o korištenju vaše kreditne kartice za inozemne kupnje .