HEKLANJE

Krađa identiteta – kada se to dogodi vama

TEMU APP 100 E KUPON

Dakle, upravo ste shvatili da vam je netko ukrao identitet i zbija dugove lijevo i desno i želite tome stati na kraj, ali ne znate što učiniti. Pa, nastavite čitati, jer u ovom članku ćete naučiti što točno učiniti kada ste žrtva krađe identiteta. Nakon što upijete ove informacije, djelujte brzo, jer što prije krenete u borbu za svoj identitet, prije ćete pobijediti.

Vjerojatno ćete primiti telefonski poziv od vjerovnika koji će navesti “vi” ili ste samo obavili veliku kupnju i posumnjali su na prijevaru ili ćete otvoriti račun svoje kreditne kartice kao što to činite svaki mjesec i biti zapanjeni nekim dodatnim troškovima koji se tamo nalaze. Odmah nazovite tvrtku koja vam je izdala kreditnu karticu. Rijetko ćete biti odgovorni za troškove veće od 50 USD, a mnoge tvrtke koje izdaju kreditne kartice odmahuju s prvih 50 USD u slučaju prijevare. Provjerite sa svojom bankom, obično ćete imati izbor da zatvorite svoj račun i ponovno otvorite novi ili će neke banke staviti “sat” na vaš račun i morat ćete se prijaviti na svoj račun i ručno odobriti svaku naplatu i provjeru prije očišćeno je. To obično traje 30-60 dana. Potonje nije najbolji izbor jer je zahtjevno raditi, a vaš račun nije zaštićen od prijevare kao što bi bio da ste ga jednostavno zatvorili i ponovno otvorili novi račun.



Nakon što ste obavili sve početne kontrole oštećenja. Sljedeća stvar koju trebate učiniti kada shvatite da ste žrtva krađe identiteta je obavijestiti kreditne urede. Prijavite situaciju trima velikim tvrtkama za kreditno izvješćivanje – Equifax, Experian i TransUnion. To možete učiniti putem interneta ili u pisanom obliku, a tim tvrtkama morate reći da su vaši identifikacijski podaci ukradeni i da ih koristi druga osoba na prijevaru u vaše ime. Zamolite ih da označe vašu datoteku upozorenjem o prijevari i zamolite da vas svi vjerovnici nazovu prije nego što produže kredit na vaše ime. Izjava potrošača bit će stavljena u vaš dosje i ublažit će vaše strahove od otvaranja lažnih računa na otprilike 3 mjeseca.

Zbog odredbi Zakona o poštenom kreditnom izvješćivanju, početno upozorenje na prijevaru možete postaviti samo 90 dana. Kreditni uredi će vam zatim poslati obavijest u kojoj će biti prikazana vaša prava kao žrtve krađe identiteta. Čim ovo primite, pišite svakom od tri kreditna ureda i zatražite dvije stvari; Produljenje upozorenja o prijevari na sedam godina i besplatna kopija vašeg kreditnog izvješća. Ne zaboravite uključiti izvješće o krađi identiteta kada šaljete pismo kako biste odobrili sedmogodišnje upozorenje. Kad god komunicirate s kreditnim tvrtkama, trebali biste se pozvati na broj koji ste dali u svom kreditnom izvješću i uvijek koristiti potvrđenu povratnicu. Također, provjerite jeste li spremili sva kreditna izvješća i povezane podatke za svoju evidenciju.

Čim dobijete svoja tri kreditna izvješća, pažljivo proučite svako. Prijavite sve lažne i netočne podatke u pisanom obliku kreditnim uredima, kao i davateljima kredita, slijedeći upute koje se nalaze uz kreditna izvješća. Čim obavijestite kreditne urede o lažnim informacijama, ured je dužan izbrisati te informacije iz budućih izvješća. Ured će također obavijestiti davatelja kredita o lažnim računima. Ako nije uključeno u izvješće, zatražite od kreditnih ureda podatke za kontakt davatelja kredita.

Također, pismeno recite kreditnim uredima da želite da uklone sve upite koji su nastali zbog lažnog pristupa. Također biste trebali zatražiti od ureda da kontaktiraju svakoga tko je primio vaše kreditno izvješće u posljednjih šest mjeseci kako bi se mogli informirati o lažnim i netočnim informacijama. Brojni upiti mogu sniziti vašu kreditnu sposobnost, stoga marljivo radite na uklanjanju tih upita iz vašeg osobnog kreditnog izvješća.

Iako bi vas ove mjere trebale vratiti na pravi put i zaštititi vašu kreditnu sposobnost od lažnih informacija, one možda neće u potpunosti spriječiti da se to ponovi. Zbog toga budite sigurni da pratite svoja kreditna izvješća, postoje mnoge online usluge koje će vam pomoći u praćenju vašeg kreditnog izvješća. Preporučujemo Experian Triple Advantage. Uz online dobivanje kreditnog izvješća s kreditnim rezultatom, također dobivate 30 dana besplatne usluge kreditnog praćenja. S ovom uslugom možete pokrenuti postupak spora online! Često puta, nakon što započnete proces, moći ćete dobiti drugo besplatno izvješće od kreditnih ureda, au mnogim državama moći ćete češće pristupati svom kreditnom izvješću. Ako primijetite da se lažne informacije i dalje pojavljuju, odmah obavijestite nadležne urede. Ako problem potraje jako dugo, razmislite o zamrzavanju svojih računa na neko vrijeme ako je moguće kako biste spriječili daljnju štetu.

Krađa identiteta je nesretan događaj kada se dogodi, ali možete uzvratiti i brzo vratiti svoj život!

Adsense, Velika tajna

Autorsko pravo 2006. Karl Stadler Koja je velika tajna ogromne zarade uz Adsense? Istina je da nema velike tajne. Pogledajmo

Obnovljene Škoda Scala i Kamiq

Bok ljubitelji automobila! U ovom članku predstavit ćemo vam obnovljene modele Škoda Scala i Škoda Kamiq. Ovi popularni modeli sada