HEKLANJE

Vodič za početnike za postavljanje vaše web stranice…

TEMU APP 100 E KUPON

Ako želite pokrenuti vlastitu web stranicu, ali niste sigurni kako to učiniti, ovaj će vas članak naučiti 5 koraka potrebnih za pokretanje vaše web stranice. Posjedovanje vlastite web stranice ključni je element vašeg uspjeha na mreži, a sposobnost i znanje da je prilagodite pomoći će vam da postanete uspješni u svojim nastojanjima na mreži.

Kao početnik na webu vjerojatno nemate puno novca da pokrenete svoju prvu web stranicu. Dobra vijest je da su web usluge danas niže nego ikad i da možete postaviti i pokrenuti web mjesto za oko 50 USD. Mjesečni trošak za web hosting je oko 6 USD; dodajte godišnju naknadu za domenu od oko 10 USD i spremni ste. Je li ti to dovoljno jeftino??



Započnimo…

Korak #1: Razmislite o idejama i zapišite ih.

Ocrtajte strukturu svoje web stranice. Nemojte još brinuti o tome kako će vaše web mjesto izgledati, samo napravite osnovnu strukturu i cjelokupni izgled. Što želite na svojoj web stranici? U najmanju ruku, trebat ćete glavnu ili početnu stranicu, stranicu s opisom proizvoda, stranicu “O meni” i prije svega stranicu za narudžbe.

Nakon što je vaš nacrt dovršen, morat ćete smisliti način na koji ćete te informacije unijeti u svoje računalo. Postoji mnogo resursa koji mogu pomoći u ovom koraku.

“HTML” (Hyper Text Markup Language) je programski jezik koji se koristi za vašu web stranicu. Možete unajmiti web programera da programira vašu stranicu, ali to može biti vrlo skupo. Možete kupiti knjigu poput “HTML for Dummies”, koja će vas naučiti kako kodirati svoju web stranicu, ali to je težak i dugotrajan zadatak, a mi želimo raditi stvari na JEDNOSTAVAN način. JEDNOSTAVNI način je korištenje programa kao što je MS Frontpage, koji je BESPLATNO uključen u današnje vrijeme na mnogim novim računalnim sustavima. Frontpage je sustav temeljen na tekstu koji vam omogućuje da svoju web stranicu upišete na običnom engleskom jeziku i zatim je pretvorite u HTML za gledanje na webu. Uz nekoliko sati vježbe možete imati svoju web stranicu kodiranu i spremnu za učitavanje.

2. korak: upotrijebite predložak profesionalne web stranice.

Ako koristite unaprijed dizajnirani predložak, možete imati web stranicu profesionalnog izgleda za nekoliko minuta. Predlošci pružaju mrežnu grafiku i ukupni izgled i stil vaše web stranice. Profesionalni unaprijed dizajnirani predložak može se kupiti za manje od 40 dolara i može vam uštedjeti mnogo sati ili čak dana vremena za dizajn. Ako je ta cijena previsoka, dostupni su i mnogi profesionalno dizajnirani BESPLATNI web predlošci, iako su vrlo jednostavnog stila i možda nisu prikladni za vašu web stranicu. Čak i ako imate mali proračun, kupnja profesionalnog predloška učinkovit je način za početak.



Korak #3: Kupite i registrirajte naziv domene.

Vaše ideje su spremne i prilagodili ste ih svom profesionalnom predlošku, pa je sada vrijeme da kupite naziv domene za svoju web stranicu. Registriranje naziva domene omogućuje surferima da vide vašu web stranicu unosom (www.yournamehere.com)

Trebat će vam privlačan naziv domene koji se lako pamti i govori nešto o vašem poslovanju (npr. LowCostAutoInsurance.com). Morat ćete odabrati registar imena kao što je GoDaddy.com da biste registrirali svoje ime, a ako imate problema s pronalaženjem imena, oni čak imaju alat za predlaganje naziva domene koji će vam pomoći. Naziv svoje domene možete registrirati za manje od 10 USD godišnje, a jednom kada se registrira, to je ime vaše sve dok plaćate godišnju naknadu za obnovu.



Korak #4. Odaberite web domaćina.

Vaša je stranica spremna, ime vaše domene je registrirano i spremni ste za rad, što sad…

Morate unajmiti tvrtku koja će ugostiti vašu web stranicu. Dostupne su stotine, ako ne i tisuće web domaćina, a vaš je posao sortirati ih i odabrati pravu tvrtku. Budući da je vaš web host vaša 24-satna veza s webom, morat ćete se uvjeriti da su vrlo pouzdani. Ako vaš web host ima tehničkih poteškoća, vaša će web stranica biti nevidljiva svim vašim klijentima i nećete biti uspješni. Mjesečne naknade za hosting mogu se kretati od BESPLATNIH do stotina dolara, ovisno o uslugama koje odaberete. Većinu web stranica za početnike kvalitetan web host može ugostiti za manje od 10 USD mjesečno.



Korak #5: Učitajte svoju web stranicu.

Sada kada ste odabrali web-domaćina, trebate prenijeti svoje nove web-stranice sa svog računala na računalo na vašem web-domaćinu kako bi bile vidljive na internetu. Iako se ovo može činiti kao zbunjujući i tehnički proces, zapravo je vrlo jednostavan. Jedan od najjednostavnijih postupaka prijenosa je učitavanje vaše stranice pomoću “FTP” (File Transfer Protocols). Jedan od najjednostavnijih “FTP” programa je CuteFTP, koji vam omogućuje da povučete i ispustite datoteke s vašeg računala i smjestite ih u svoj web direktorij na vašem web hostu. Odvojite nekoliko minuta da se upoznate sa svojim “FTP” programom jer ćete ga kao webmaster često koristiti.

To je to. Vaša je stranica sada aktivna na webu. Iako se proces može činiti tehnički i težak, uvidjet ćete da će s praksom postati jednostavno i korisno iskustvo. Vježbajte sa svojim novim alatima i začas ćete postati stručni webmaster.

Kupnja naziva domene.

Domene su važan dio vaše web stranice, jedan od najvažnijih dijelova jer je to adresa koju će pojedinci koristiti za