HEKLANJE

Kreditna kartica s povratom gotovine: koliko je isplativa?

TEMU APP 100 E KUPON

Kako tržište kreditnih kartica postaje konkurentnije nego ikad, banke i kreditne institucije smišljaju nove marketinške i financijske strategije kako bi pridobile više klijenata. Jedna od tih strategija koja se koristi za stjecanje više kupaca je korištenje kreditne kartice za povrat novca.

Po definiciji, to su kreditne kartice koje će kupcu vratiti fiksni postotak gotovine prema iznosu kupnje naplaćenom na kreditnoj kartici. Obično je povrat gotovine između 1 i 2% i izračunava se unutar zadanog vremenskog okvira. Stoga bi kreditne kartice s povratom novca mogle biti dobar alat za uštedu ako se pravilno i savjesno koriste.



Pretpostavimo da će određena osoba koristiti svoju kreditnu karticu i također će imati mjesečni saldo na kartici. Ako je tekuća kamatna stopa vrlo visoka, financijski troškovi će ili će vjerojatno nadoknaditi bilo koju uštedu ostvarenu gotovinskim popustima. S druge strane, ako se saldo kartice plati u cijelosti na kraju svakog razdoblja odgode, rabati za povrat gotovine ostvareni putem kreditne kartice obično će vlasniku kartice vratiti novac, a ponekad i značajan iznos, ovisno o tome koliko često kartica koristi se.

Kreditne kartice za povrat gotovine isplaćuju zarađene gotovinske rabate pripisivanjem stvarno zarađenog rabata postojećem stanju kartice ili će vlasniku kartice platiti čekom za rabat, obično u koracima od 50 do 100 USD.

S idejom gomilanja gotovine kupnjom karticama, ljudi će psihološki težiti korištenju svojih kreditnih kartica više nego drugim opcijama plaćanja. Vrlo često će vlasnici kartica postaviti određeni vremenski okvir za svoje aktivnosti kupnje karticom kako bi akumulirali što više gotovinskih rabata. Kako sve više i više tvrtki prihvaća kreditne kartice, vlasnicima kartica postaje sve ugodnije koristiti svoje kartice za plaćanje gotovo svega, uključujući račune za režije, hipoteke i plaćanje stanarine. S bonusom povrata gotovine od 1% do čak 5% na sve kupnje, vlasnici kartica očekuju pozamašne uštede od kreditne kartice s povratom gotovine.

Nije iznenađujuće da su kreditne kartice s povratom novca vrlo popularne među potrošačima. Ali vlasnici kartica moraju paziti na njihovo pravilno korištenje ako žele izvući maksimalnu korist. Banke i izdavatelji kreditnih kartica obično dizajniraju kartice kako bi povećali vlastiti profit, a ne profit potrošača jer izdavatelji kartica predviđaju da se kartice neće koristiti učinkovito od strane nekih, ako ne i mnogih vlasnika kartica koji koriste te kartice.

Kreditne kartice s povratom gotovine među mnogim su financijskim alatima koji mogu biti istinski korisni za vlasnike kartica koji učinkovito koriste kartice i gledaju dalje od puke privlačnosti povrata gotovine. Ako su vlasnici kartica oprezni u otplaćivanju dugovanja na kartici svakog mjeseca, potencijalno mogu skupiti značajne uštede od kreditne kartice s povratom novca. Ali ako ne, mogli bi na kraju platiti znatno više financijskih troškova u odnosu na svoju staru kreditnu karticu.