HEKLANJE

KREDITNE KARTICE: Pravila i naknade

TEMU APP 100 E KUPON

Saznajte više o troškovima i pravilima kartice.
Kolika je godišnja naknada i postoje li troškovi pribavljanja kreditne kartice? Kolike će biti kamate nakon što početna 90-dnevna najavljivačka kamatna stopa nestane? Koliki je vaš kreditni limit i koja je kazna ako prekoračite limit? Kako i kada možete promijeniti kamatnu stopu i kreditni limit? Sve ove informacije nalaze se u odjeljku sitnim slovima vašeg ugovora o kreditnoj kartici i imate obvezu platiti te naknade i troškove ako prihvatite i koristite svoju kreditnu karticu. Ovi uvjeti stupaju na snagu čim počnete koristiti karticu. Dolje je popis različitih naknada koje nameću kartičarske kuće.

Godišnja naknada: Mnoge bankovne kartice i kartice za putovanja i zabavu imaju godišnju naknadu od 50 USD ili više. Zajmoprimac se naplaćuje ova naknada za privilegiju korištenja ove kreditne kartice. Neke banke će se odreći ove naknade ako imate nepodmireni kredit ili mogu naplatiti više ako je vaš kredit marginalan.



Naknade za gotovinski predujam: Banka će vam naplatiti do 3% iznosa predujma i istovremeno naplatiti stope do 20% godišnje na iznos predujma. Kao opće pravilo, kreditne kartice ne bi se trebale koristiti za predujmove u gotovini osim u hitnim slučajevima.

Naknade za zakašnjela plaćanja: mnoge tvrtke koje izdaju kreditne kartice naplaćuju naknade za zakašnjela plaćanja. Budući da se datum odnosi na dan primitka vašeg čeka, a ne na datum poštarine, morate biti sigurni da ćete svoju uplatu izvršiti na vrijeme kako biste izbjegli ovu naknadu. Imajte na umu da će se ova naknada dodati vašem nepodmirenom dugu i kamata će biti naplaćena na ukupni iznos.

Naknade za prekoračenje limita: Ako svaki mjesec imate visok iznos kredita i ne plaćate ga, nagomilat će se visoke kamate na vašoj kreditnoj kartici i mogle bi vas gurnuti preko vašeg unaprijed odobrenog kreditnog limita, što će navesti vjerovnika da naplati prekomjerni iznos. -ograničena naknada. Ove se naknade razlikuju ovisno o izdavatelju. Imajte na umu da će se ove naknade automatski dodati vašem postojećem stanju, na koje će se obračunavati kamate.

Jednokratne naknade: Ove se naknade obično procjenjuju potrošačima s lošom kreditnom sposobnošću i naplaćuju se uz godišnju naknadu. Te se naknade naplaćuju u trenutku kada podnesete zahtjev za karticu i mogu se kretati od 25 do 100 USD, ovisno o izdavatelju.

Transakcijske naknade: Ove naknade naplaćuje banka izdavatelj. Naplata je obično 50 centi za svaku transakciju koju izvršite njihovom karticom.

Naknade za vraćene čekove: tvrtka koja izdaje kreditne kartice naplatit će vam naknadu za povrat čekova za čekove koji se vraćaju s nedostatkom sredstava. Također biste bili odgovorni svojoj banci za još jednu naknadu za ispisivanje lošeg čeka. Planirajte svoje financije u skladu s tim kako biste izbjegli ove skupe naknade.

Naknade za prijenos: Ako odlučite prenijeti svoj postojeći saldo na drugu kartičnu tvrtku, možda ćete morati platiti naknadu za prijenos svom trenutnom izdavatelju kreditne kartice prije nego što se vaš saldo može prenijeti na novi račun. Te naknade mogu varirati od paušalne stope do 50 USD ili fiksnog postotka iznosa salda koji se prenosi. Shvatite te troškove prije nego što skočite s jedne kreditne kartice na drugu samo da biste dobili nisku početnu stopu kreditne kartice.



Minimalni financijski troškovi: Otplatite svoja postojeća stanja svaki mjesec i, ovisno o izdavatelju vaše kreditne kartice, mogla bi vam se naplatiti naknada za plaćanje vašeg dugovanja u cijelosti.

Naknade za neaktivnost: Ovo su naknade koje se naplaćuju vašem računu za neaktivnost na vašem računu. Nekorištenje vaše kreditne kartice moglo bi vas koštati ako je ta naknada navedena u ugovoru koji ste potpisali kada ste kupili ovu kreditnu karticu.

Pregledajte izvode računa i pošiljke tvrtke koja vam je izdala kreditnu karticu.
Odmah pregledajte ove izjave i potvrdite troškove s računima za sve svoje kupnje. To biste trebali učiniti kako biste osporili sve netočne naplate i kako biste jamčili da nema lažnih naplata na vašoj kreditnoj kartici. Postoje federalni propisi o zaštiti potrošača koji vam pomažu u sporovima s vjerovnikom. Da biste bili u potpunosti pokriveni ovim zakonima, morate poslati pismo svom vjerovniku u roku od 60 dana od datuma kada vam je račun poslan i dokumentirati pogrešku na svom izvodu. Ako se takvi troškovi nastave, prestanite koristiti karticu i zatvorite račun.



Još važnije, ako ste upravo podnijeli zahtjev za kreditnu karticu i bila vam je odobrena, trebali biste pričekati dok sva papirologija ne stigne od tvrtke kako biste bili sigurni da ste u potpunosti upoznati sa svim odredbama i uvjetima koji se nalaze sitnim slovima. Ako ne razumijete sve informacije koje su vam pružene, razgovarajte s odjelom korisničke službe i dobijte zadovoljavajuće odgovore na sva svoja pitanja prije nego što počnete koristiti karticu. Nakon što upotrijebite karticu, podrazumijeva se da ste pristali na sva pravila i automatski ste odgovorni za sve naknade i troškove.

Zadržite izvorni ugovor o kartici i sve obavijesti o promjenama na svom računu.
Ova papirologija je vaš ugovor koji sadrži sve vaše odredbe i uvjete za korištenje kreditne kartice. Ovo su jedini dokumenti na koje se možete pozvati i koji će vam pomoći u rješavanju problema ako u budućnosti dođe do nesuglasica. Također će odgovoriti na sljedeća proceduralna pitanja:
# Kako obavijestiti svoju kartičarsku kuću ako ste karticom kupili proizvod koji je neispravan, a trgovac ne reagira na vaše potrebe?
# Koja je vaša odgovornost ako je vaša kartica korištena na prijevaru?
# Kako se isplaćuju nagrade za povrat novca ako otkažete prije datuma isteka?

Razmišljate o novoj kreditnoj kartici?
Ako razmišljate o otvaranju novog računa, razmislite o postavljanju ovih pitanja dok pregledavate ponude kreditnih kartica ili ponovno procjenjujete postojeće kartice:



# Naknade: postoje li godišnje naknade, naknade za zakašnjelo plaćanje, naknade za prekoračenje za prekoračenje kreditnog limita, naknade za gotovinski predujam ili naknade za otplatu kreditne kartice u cijelosti svaki mjesec? Budite svjesni naknada za prijenos. Oni mogu biti skupi ako odlučite prenijeti stanje na novu kreditnu karticu. Može li jedna naknada izazvati drugu naknadu? (tj. ako vam se naplati godišnja naknada i ona vas gura preko kreditnog ograničenja, može li vam banka naplatiti naknadu za prekoračenje ograničenja?)

# Kamate: Koja je godišnja postotna stopa (APR) na kartici? Hoće li se reklamirana niska početna stopa drastično promijeniti nakon nekoliko mjeseci? Koju ćete kamatu platiti na prenesene iznose? Kako će se izračunati vaša kamata: prosječno dnevno stanje (najčešće) ili neki drugi sustav koji bi vas mogao koštati više? Postoji li drugačija kamatna stopa za predujmove u gotovini od onih za druge vrste korištenja kartice? Može li se kamatna stopa promijeniti bez prethodne najave i pod kojim okolnostima? (tj. ako kasnite s plaćanjem.)

# Razdoblja odgode: Daje li vam zajmodavac vremena da pošaljete uplatu prije nego što se kamata obračuna na stanje vašeg računa? Ako je tako, koliko dugo traje razdoblje odgode i primjenjuje li se na nove kupnje u odnosu na stare kupnje koje su još uvijek na vašem računu? Koliko dana prije roka će vam zajmodavac dati prije nametanja naknade za zakašnjelo plaćanje?

# Razno: Koliki je vaš kreditni limit i koja su ograničenja za besplatne kreditne kartice kao što su milje za česte letove, gotovinski rabati ili drugi bonusi? Koja je politika tvrtke o dijeljenju ili prodaji informacija o vama drugim tvrtkama ili dobrotvornim organizacijama koje bi vas mogle kontaktirati? Možete li se “isključiti” ako ne želite da se te informacije daju bilo kome drugome?

Put do financijske slobode

Put do financijske slobode puno je kraći nego što mislite. Za one od nas koji nismo započeli svoj život bogati