HEKLANJE

Kreditne kartice u inozemstvu – kako uštedjeti na troškovima

TEMU APP 100 E KUPON

Jedna od velikih prednosti kreditnih kartica i jedan od mnogih razloga zbog kojih i dalje raste njihova popularnost je jednostavan pristup koji nude kada putujete u inozemstvo. Ne samo da se s lakoćom mogu koristiti za rezerviranje hotela ili plaćanje najma automobila, već se mogu koristiti i na bankomatima diljem svijeta za trenutačni i siguran pristup lokalnim valutama. Također su daleko sigurniji od nošenja gotovine, koja se može ukrasti bez obzira na to gdje u svijetu putujete, i praktičniji od putničkih čekova čije unovčavanje često može biti teško ili dugotrajno.

Međutim, s ovom dodatnom pogodnošću dolaze dodatni troškovi. Kada koristite svoju kreditnu karticu za kupnju u stranim zemljama, davatelj kreditne kartice će vam naplatiti naknade za konverziju valuta, a ponekad i naknadu za učitavanje. To znači da se svakoj kupnji koju obavite u inozemstvu mogu dodati dva skupa naknada. Može biti frustrirajuće doći kući i otkriti da uz svaku transakciju postoji naknada za konverziju od nekoliko funti i druga naknada za učitavanje također od nekoliko funti. Iako je moguće dobiti kartice s nižim naknadama za devizne transakcije, teško je u potpunosti izbjeći te naknade. Većina ljudi ih podnosi zbog same pogodnosti korištenja kartice, ali postoje načini da ih se izbjegne.



Jedan od načina je podizanje gotovine na bankomatu svojom kreditnom karticom. Glavni nedostatak ovoga je da će vam se odmah naplatiti kamata na predujmove u gotovini i nije vam dopušteno uobičajeno beskamatno razdoblje koje traje do sljedećeg računa. Međutim, ako je vaša alternativa mnogo malih kupnji, od kojih svaka ima svoje zasebne troškove, možda bi bilo bolje da uzmete ovu jednokratnu naknadu, a ne mnogo manjih.

Ako ste dovoljno organizirani, možete uplatiti dodatni novac na svoju kreditnu karticu prije odlaska, tako da ćete zapravo isplatiti predujam u gotovini prije nego što ga podignete i tako izbjeći plaćanje kamata. Druga opcija, ako imate novca na svom bankovnom računu i međunarodno priznatu debitnu karticu, kao što je maestro, je da podignete gotovinu na svoju debitnu karticu. Iako će to izazvati neke inozemne troškove, barem nećete morati platiti nikakve kamate na gotovinu.

Na kraju dana, za mnoge ljude, mogućnost da se mogu osloniti na korištenje svojih kreditnih kartica u inozemstvu je Bog poslao, a naknade su razumna cijena za praktičnost i sigurnost koju im pružaju.