HEKLANJE

Kreditne stope

TEMU APP 100 E KUPON

Što prvo pogledate kada dobijete novu ponudu za kredit? Za većinu ljudi, odgovor na ovo pitanje je da gledaju maksimalni limit koji mogu potrošiti. Zapravo, ono što je važnije, a što bi trebalo biti prvo što bi trebalo paziti kod svake nove ponude kredita, jest kamatna stopa. O kreditnim ili kamatnim stopama odlučuje zajmodavac i mogu varirati u tolikoj mjeri od zajmodavca do zajmodavca da mogu značajno utjecati na vašu financijsku sigurnost i blagostanje.

Na primjer, ako vam se ponudi kamatna stopa koja je znatno viša od razine koju trenutno uživate, savjet je da odbijete takve ponude jer već dobivate bolje stope od drugih zajmodavaca. Naravno, ako očajnički želite povećati kreditna ograničenja i ne možete dobiti više na svoju trenutnu kreditnu stopu kod postojećeg davatelja kredita, tada vam povećana stopa može biti privlačna, ali ako to nije slučaj, jer nije za mnoge kupce, onda biste trebali odbiti ponudu.



Iako se kreditna stopa izražena u APR-u ili godišnjoj postotnoj stopi općenito smatra cijenom kredita, postoje drugi uvjeti ugovora koji će utjecati na stvarnu cijenu kredita. Na primjer, ako se čini da vam jedan davatelj kredita nudi nižu stopu, ali zahtijeva da zajam bude osiguran preko vašeg doma ili druge imovine, to je dodatni trošak koji biste trebali uzeti u obzir. Također, ako vam zajmodavac omogući vrlo kratko beskamatno razdoblje za plaćanje računa, to nije tako niska kamatna stopa kao što se čini.

Još jedna stvar na koju biste trebali obratiti pozornost kada razmatrate kreditne stope su različiti troškovi, kazne i novčane kazne koje davatelj kredita može naplatiti na vaš račun u određenim uvjetima. Na primjer, niska kreditna stopa možda i nije tako niska ako postoji mjesečna ili godišnja naknada za karticu. Isto tako, ako ćete biti podvrgnuti drastičnim globama i penalima za kašnjenja u plaćanju, ponuda možda neće biti tako atraktivna kako se na prvi pogled činilo. Neke kreditne stope samo su uvodne i traju samo nekoliko mjeseci prije nego što pređu na višu stopu, druge će se primjenjivati samo dokle god plaćate na vrijeme, a ako to ne učinite, skočit će na višu stopu.