HEKLANJE

Kupci, oprez: uobičajene pogreške koje čine primatelji franšize

TEMU APP 100 E KUPON

Kako budete provodili sve više istraživanja o kupnji poslovne franšize, naučit ćete važnost preliminarnog istraživanja, oslanjanja na stručnjake (računovođe, odvjetnici, itd.), pa čak i vrijednost izlazne strategije od samog početka. Ipak, kao što postoje zajedničke osobine koje dijele uspješni primatelji franšize, postoje i uobičajene pogreške koje mogu prouzročiti propast savršeno dobrih koncepata.

Srećom, pogreške koje su postale kamen spoticanja za mnoge druge primatelje franšize mogu poslužiti kao odskočna daska sve dok ste voljni učiti iz njih.



1. Kupnja poslovne franšize na lošem mjestu

Većina poduzetnika čula je uzrečicu “Lokacija, lokacija, lokacija.” Naravno, to je opće poznato s dobrim razlogom. Iako lokacija određuje uspjeh za neke poslovne franšize više nego za druge, uvijek je treba uzeti u obzir prije donošenja konačne odluke o kupnji poslovne franšize.

Maloprodajne franšize, na primjer, strateški su smještene. U međuvremenu, uspješna porezna franšiza ne ovisi toliko o dobroj lokaciji. Ovo ima savršenog smisla kada se uzmu u obzir navike kupaca. Zamislite trgovački centar ili trgovački centar u božićno vrijeme. Kupci često posjećuju ova mjesta jer postoji nekoliko trgovina na relativno malom području. Budući da kupuju za brojne prijatelje i članove obitelji, idealan je trgovački centar ili shopping centar.

S druge strane, trgovina koja je neprikladno smještena neizbježno će biti zanemarena. Nadalje, kupci će jednako vjerojatno prolaziti pored trgovina koje je lako vidjeti, ali im je teško pristupiti. Stoga, kada se obraćate iskusnim kupcima, mudro odaberite lokaciju. Lekcija ovdje: Prije kupnje poslovne franšize zapamtite: “Lokacija, lokacija, lokacija.”

2. Kupnja u lošem poslovnom modelu

Koliko god neka ideja bila genijalna, postoje neki slučajevi u kojima biste trebali izbjegavati kupnju poslovne franšize.

Jedan ključni čimbenik koji treba uzeti u obzir je vaš potencijal za “plug and play”. Prije nego što kupite poslovnu franšizu, razmislite o tome što je potrebno za uspješno upravljanje tom određenom trgovinom. Na primjer, franšize restorana brze hrane često dobro prolaze jer njima može upravljati svatko.



Zapravo, mnogim od ovih franšiza upravljaju mladi ljudi, a mnogi od njih su studenti u srednjoj školi ili na fakultetu. To je moguće jer kupci ulaze u franšizu restorana brze hrane i očekuju istu hranu, istu uslugu, itd. Nasuprot tome, restoran specijaliziran za finu kuhinju jedinstveniji je. Jelovnik je svakako složeniji, što znači da kuhari imaju ogroman utjecaj na uspjeh restorana. Štoviše, glavni direktor i upravitelj ili glavni poslužitelj odgovorni su za gotovo sve odnose s javnošću.

Kada se ova pitanja uzmu u obzir, lako je razumjeti zašto je kupnja poslovne franšize za fini restoran daleko riskantnija od ulaganja u franšizu restorana brze hrane. Naravno, zapamtite da se ova logika može primijeniti na bilo koju industriju.

3. Loši odnosi s javnošću



Oni koji imaju obuku, iskustvo ili čak fakultetsku diplomu iz odnosa s javnošću, marketinga ili oglašavanja u očitoj su prednosti. Međutim, učinkoviti odnosi s javnošću zahtijevaju strateško razmišljanje i vjerojatno mnogo istraživanja.

Kod franšize za male tvrtke primatelj franšize će najvjerojatnije igrati glavnu ulogu u provedbi strateške komunikacije. Međutim, kupnja poslovne franšize koja je već dobro etablirana marka nudi nekoliko prednosti. Među njima, primatelji franšize imaju koristi od tekuće nacionalne reklamne kampanje.

Na primjer, franšiza restorana Taco Bell dobro je poznata kao robna marka. I njihova nacionalna reklamna kampanja promiče nove jelovnike, radno vrijeme itd. Što je najvažnije, ovo ne zahtijeva nikakav napor od strane primatelja franšize. Umjesto toga, odnosi s gostima unutar te pojedinačne trgovine bit će vaša primarna briga.



4. Kupnja poslovne franšize na prezasićenom tržištu

U SAD-u danas postoji gotovo 200 000 franšiza. Naravno, sa svom ovom konkurencijom dolaze gusta komercijalna područja i milijuni reklamnih poruka koje praktički nadvikuju jedna drugu. Kako biste bili sigurni da ćete kupiti poslovnu franšizu koja će postati isplativa, pobrinite se da koncept koji odaberete nudi svježu ideju.

Na primjer, najnoviji trendovi uključuju zelenilo i zdravlje. Stoga, vraćajući se na primjer franšize restorana, restorani koji nude zdrave jelovnike postaju sve popularniji. Što se tiče velikih brendova, Subway restorani su dobar primjer ovog trenda.

Što se tiče maloprodaje, jedan od mnogih novih hirova je biti “trudna sa stilom”. Budući da su bebe slavnih objavljene na naslovnici gotovo svakog časopisa na kasi u trgovini, trudnoća je postala “moda”, da tako kažemo. Umjesto da se skrivaju, žene su spremne isticati svoju novu tjelesnu građu, što znači da su trendi trgovine za trudnice u modi. Bez obzira na to što odlučite, najbolje je kupiti poslovnu franšizu koja nudi svježu ideju, ali još uvijek ima prepoznatljivo ime robne marke i poslovni model prilagođen primatelju franšize.

5. Neadekvatan kapital

Većina poduzetnika dobro je svjesna da je za izgradnju uspješne franšize potreban značajan početni kapital. Zapravo, većina davatelja franšize unaprijed objavljuje početne troškove. Prije nego što preuzmete bilo kakvu obvezu, imate priliku istražiti početne troškove i utvrditi jeste li financijski spremni kupiti poslovnu franšizu. Međutim, neki su potpuno zatečeni kada saznaju da je većini franšiza potrebno najmanje dvije godine prije nego što ostvare profit. Stoga, ne samo da je bitno unaprijed imati odgovarajuće financiranje, već je također bitno da se primatelji franšize pripreme za dugoročne financijske rezultate. Nakon nekoliko godina trgovina postaje etablirana, zaposlenici obučeni i stjecana lojalnost kupaca. U ovoj točki vaše franšizno poslovanje počinje stvarati značajne prihode.