HEKLANJE

Kupnja franšiznog posla – kako odabrati?

TEMU APP 100 E KUPON

Kupnja franšize odlična je poslovna prilika budući da većina primatelja franšize još uvijek uspješno trguje nakon 7 godina (izvor – brojke američkog Ministarstva trgovine). Prije nego počnete gledati franšize, odlučite u koju tržišnu nišu želite ući. Odaberite polje koje ne samo da stvara sredstva za život, već ono u kojem ćete i vi osobno uživati.

Također morate analizirati sebe. Jeste li dobri u prodaji? Ako ne volite biti zatvoreni u jednom okruženju, onda bi franšiza koja zahtijeva da izlazite i upoznajete ljude mogla biti dobra za vas.



Je li vam draže ako mušterija dođe k vama? Ako više volite imati prodajno mjesto u kojem je vaš zadatak osigurati da okruženje bude što pogodnije kako bi kupci bili skloniji kupnji, tada bi franšiza brze hrane ili slično mogla biti gore u vašoj ulici.

Gdje leži vaša stručnost i snaga? Ova analiza će odrediti koju franšizu odaberete. Uvijek odaberite opciju koja je prava za vas!

Neke franšize obavljaju sva istraživanja tržišta umjesto vas i čak vam pomažu u odabiru lokacije za vašu tvrtku. Vaš posao je tada voditi poslovanje, voditi uredne računovodstvene evidencije, biti uvijek pri ruci i kontrolirati osoblje. Ovo bi bilo idealno za osobu s dobrim menadžerskim vještinama.

Druge franšize traže od vas da radite od kuće, postavite mali ured, a zatim izađite i umrežite se s lokalnim poduzećima kako biste ostvarili svoj prihod. Ovo bi moglo odgovarati ljudima koji ne vole biti vezani i lako podnose odbijanje.

Nakon što pronađete nišu u kojoj uživate, počnite pregledavati sve franšize dostupne u ovom području.

Odaberite franšizu koja ima dokazane rezultate, a zatim razgovarajte s postojećim primateljima franšize. Razgovarajući s njima, moći ćete brzo razumjeti posao i propasti. Provedite svoje slobodno vrijeme analizirajući tržište i posjetite knjižnicu ako trebate dodatne informacije.

Većina davatelja franšize nudi izvrsnu obuku i dugoročnu podršku. Neki čak imaju tečajeve za obnavljanje znanja tijekom cijele godine koje možete pohađati.



Prednosti rada za sebe, ali ne za sebe, ono su što mnoge franšize pokušavaju sažeti. Nedostaci kupnje franšize su da ste ograničeni u mnogim područjima.

Ako ste spremni preuzeti obvezu, franšizing može biti isplativ i često vrlo unosan posao. Ne zaboravite potražiti profesionalni savjet prije potpisivanja bilo kakvih pravnih dokumenata.