HEKLANJE

Lasersko uklanjanje dlačica – tretman za trajno uklanjanje dlačica

TEMU APP 100 E KUPON

Želja za trajnim uklanjanjem dlačica kod muškaraca i žena izazvala je svjetsko ludilo – lasersko uklanjanje dlačica. Ljudi stoje u redovima u klinikama diljem svijeta nadajući se čudotvornom lijeku koji će se trajno riješiti dlačica na nepoželjnim mjestima. Ali za trajno smanjenje dlačica, gola stvarnost je da je vrlo rijetko da će samo jedna sesija laserskog tretmana dati željeni rezultat. A evo i zašto:

Je li lasersko uklanjanje dlačica trajno?



Neki kažu DA, neki kažu NE. Studije pokazuju da je najpoznatija metoda postizanja trajnog uklanjanja dlačica lasersko uklanjanje dlačica, a ako se postupak izvede ispravno (upotrebom odgovarajuće opreme), trajnost je definitivno moguća. To je zato što lasersko uklanjanje dlaka zapravo ubija folikul dlake, što smanjuje njegovu sposobnost rasta. No dlačice morate dovesti u pravu fazu ciklusa rasta kako biste osigurali trajno uklanjanje dlačica, što znači da ćete morati proći niz tretmana.

Vidite, dlake rastu u 3 faze, a laserski tretman u prvoj fazi rasta (anagenoj fazi) je najbolji za trajno smanjenje. Laserski tretman u druge 2 faze (Categen i Telogen) može biti manje učinkovit, jer se u tim fazama formiraju nove dlačice koje laser možda neće moći ciljati. Dakle, za trajnost ćete se morati podvrgnuti nizu laserskih tretmana tijekom vremena kako biste uništili sve folikule dlake u toj regiji.

Koja je faza rasta najbolja za trajno uklanjanje dlačica?

Svačija kosa raste drugačije, ovisno o dobi, težini, metabolizmu, hormonskim interakcijama, genetici, lijekovima i utjecajima okoliša. Bez obzira na to, kosa raste u ciklusu koji ima 3 različite faze, a sposobnost lasera da cilja i uništi folikul dlake zapravo ovisi o fazi dlake u ciklusu rasta. To je zato što laseri koji se koriste u uklanjanju dlaka zapravo ciljaju pigment u dlaci kako bi se “usredotočili” na folikul dlake. U početnoj fazi rasta dlake ima više pigmenta u dlaci, pa je laser učinkovitiji.

Slijedi pregled 3 različite faze ciklusa rasta dlake i učinkovitost laserskog tretmana u svakoj od ovih faza:

AKTIVNA ili ANAGENA faza rasta (traje 2-6 godina), sastoji se od približno 85% dlaka na našem tijelu u bilo kojem trenutku. Tijekom ove ANAGENE faze, stabljika i folikul dlake imaju obilje pigmenta i najosjetljiviji su na lasersko svjetlo. Stoga je u ovoj fazi vrlo vjerojatno trajno uklanjanje dlačica. Laser će uništiti folikul dlake i nova dlaka neće rasti.

REGRESIVNA ili KATAGENA faza (traje 1-2 tjedna) je period u kojem dlaka prestaje aktivno rasti, ali ne opada. Ova faza često traje nekoliko tjedana i sadrži oko 3 – 4% ukupne dlake na našem tijelu u bilo kojem trenutku. U ranom dijelu ove faze možete očekivati iste rezultate kao u ANAGENOJ fazi. Ali kasnije u ovoj fazi, nova dlaka se možda već formira, a budući da još nema pigmenta, neće biti uništena.



Faza MIROVANJA ili TELOGENA traje 5 – 6 tjedana, nakon čega kosa opada i počinje se stvarati nova. Otprilike 10-13% dlaka na našem tijelu je u ovoj fazi u bilo kojem trenutku. Opet, nova dlaka neće imati nikakav pigment i laser je neće moći ciljati. Ova nova dlaka će ubrzo ući u ANAGEN stadij, a ako se izloži laserskom tretmanu kada je ušla u ANAGEN stadij, tada se može očekivati postojanost.

Ukratko, svaka će dlaka na vašem tijelu prirodno biti u različitom dijelu ciklusa rasta i zato će u većini slučajeva biti potrebno podvrgnuti se brojnim tretmanima laserskog uklanjanja dlačica u različitim intervalima kako bi se u potpunosti uništili svi folikuli dlaka u regiju koju ciljate. Možda ćete imati sreće i uništiti više od 85% folikula dlake u ciljnoj regiji sa samo jednim tretmanom, ali statistika ukazuje na to da su vam potrebna najmanje 2 tretmana (možda 3 ili više) kako biste potpuno uništili sve folikule dlake u bilo kojem dijelu tijelo.

Kreditne kartice s nula posto

Kada tražite kreditnu karticu od 0 travanj, onu s godišnjom postotkom od 0% (travanj) za probno razdoblje, jedan od najboljih