HEKLANJE

Lijekovi i tretmani ćelavosti

TEMU APP 100 E KUPON

Najčešći uzrok gubitka kose, osobito kod muškaraca, je androgena ili muška ćelavost. Srednja tinejdžerska doba ili pubertet započinje proces ‘ćelavosti’ kod pojedinaca čija genetika predisponira ćelavost.

Normalna proizvodnja kose od strane folikula je promijenjena pubertetskim povećanjem proizvodnje testosterona što rezultira povećanom proizvodnjom DiHydroTestosterona. Pramenovi kose postaju tanji, rastu sporije i ispadaju sve kraće sa svakim ciklusom dok na kraju folikul potpuno ne prestane s proizvodnjom. Slučaj postaje ozbiljan kada se folikul trajno izgubi i proizvodnja kose doslovno prestane.



U pokušaju da dobiju kosu normalnog izgleda ili da uspore gubitak kose, samo američka muška populacija navodno troši stotine milijuna dolara godišnje na losione i napitke, tonike i maske u spreju u spreju, tupee i transplantaciju čepića za kosu. A tu su i osjetljiviji postupci poput transplantacije kose i operacije vlasišta. Dugotrajna potraga za lijekom za ćelavost se nastavlja. Kao takvo, gospodarstvo SAD-a generira nešto blizu 1 milijarde dolara godišnje prihoda od liječenja ćelavosti.

Doista, stoljećima se tragalo za izvrsnim lijekom za kosu, no sve do nedavno muškarci nisu shvatili da u dobi između 18 i 80 godina opadaju kosu brzinom koja je usko povezana s njihovim godinama. Ovo nije slučajnost, da tako kažem. Istraživanje je otkrilo da 12% do 80% muškaraca u dobi od 18 do 80 godina ima kozmetički umjeren do značajan gubitak kose od prednjeg do stražnjeg područja glave. Od ispitanika, mlađi muškarci su bili u ranoj fazi gubitka kose, dok su stariji bili potpuno ćelavi po cijelom tjemenu. U tom smislu, “Dolazi s godinama” čini se kao kvalificirana izjava.

I tako, tijekom posljednjih 40 godina, liječnici su uzastopce naišli na nekoliko lijekova za gubitak kose i tretmana za gubitak kose.

Egzotične lokalne kreme i tekućine u obliku losiona i napitaka, čak i šamponi i regeneratori s tvrdnjama o ‘prirodnom sastojku’ mogu jednostavno regenerirati rast kose.

Sprejevi za kosu u obliku aerosola samo su obojeni puderi ili vlakna koja jednostavno boje vlasište i zgušnjavaju prorijeđenu kosu. Izgled gotovo prirodno guste kose privremen je i vara. Njegov naziv zapravo sve govori – zataškavanje!
Nekoliko vrlo popularnih alternativa nudi stvarna potencijalna obećanja. Jedna moćna alternativa je lokalni lijek koji se zove Minoxidil® za koji se tvrdi da donekle usporava gubitak kose i u vrlo malom broju slučajeva stimulira regeneraciju kose, iako ograničenu. Nedavno je marka Rogaine® — mješavina alkohola za lokalnu primjenu koja se sastoji od Minoxidila® pokazala relativnu učinkovitost. Za postizanje najboljih rezultata savjetuje se dostatna penetracija u vlasište.

Najnoviji proizvod protiv gubitka kose generički se zove Finasteride, antiandrogen koji inhibira pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron. Na tržištu se brendira kao PROPECIA® i PROCAR®. Pilula koja se uzima oralno/jednom dnevno tvrdi da može regenerirati rast kose na ćelavim ili ćelavim područjima vlasišta.

Još jedno alternativno otkriće koje polako dobiva na popularnosti prilično je proceduralno i uključuje pedantan proces. Tehnika koristi kiruršku transplantaciju vlasišta za redistribuciju preostale kose na vlasištu na ćelava ili potpuno ćelava područja vlasišta. No postupak, koliko god bio vjerodostojan, nije lako dostupan većini ćelavih osoba zbog visoke cijene i održavanja.



Uz još uvijek rastuću zabrinutost zbog gubitka kose, realističnija i lakša za postizanje metoda sada se temelji na prevenciji, a ne na liječenju. Ovo opažanje smatra se praktičnijim pristupom jer se većina slučajeva progresivne ćelavosti može identificirati u ranoj fazi.