HEKLANJE

Loš i dobar kolesterol. Kako održati ravnotežu?

TEMU APP 100 E KUPON

Trenutno je pojam “kolesterola” vrlo čvrsto uvriježen u našem životu. Svi pričaju o njemu – pričajući u redovima po trgovinama, na televiziji, kažu liječnici, zastrašuju oglašivače, čineći ga gotovo glavnim neprijateljem ljudskog tijela. Što ta riječ zapravo znači? Riječ je o kolesterolu i kako se on događa – dobar ili loš – razgovarat ćemo u ovom članku.
Više od polovice kolesterola u našem tijelu proizvodi jetra, trećina ove tvari dolazi s hranom. Zapravo je vrlo važna komponenta za strukturu staničnih membrana i živčanih procesa. Zahvaljujući kolesterolu, naše tijelo proizvodi pravu količinu hormona i vitamina D. Kolesterol se veže na proteine ​​i prenosi ih cijelim tijelom, a također pomaže u proizvodnji energije u mišićima.
No, potrebno je samo nakupiti kolesterol u tijelu u većim količinama nego što je potrebno i on se odmah pretvara u žestokog neprijatelja. Višak se taloži na zidovima krvnih žila i postupno se pretvara u plakove i ugruške, koji sužavaju lumene u arterijama, začepljuju ih i kao rezultat razvijaju vrlo ozbiljne bolesti.
Kolesterol se dijeli na dobre lipoproteine ​​- guste, koji se sastoje od proteina i masti (lipoproteini velike gustoće), i loše – labave, koji sadrže uglavnom masti (lipoproteini male gustoće). Prvi ulaze u jetru, gdje se obrađuju, a drugi se talože na zidovima arterija, što kasnije dovodi do razvoja ateroskleroze, ubojice G1 u svijetu.
Znanstvenici su otkrili da za učinkovit rad ne trebate unositi više od 300 mg dnevno. kolesterola, stoga je bitno smanjiti ili eliminirati iz hrane hranu s visokim udjelom ove tvari i hranu koja pomaže njezinoj proizvodnji u tijelu.
Višak se taloži na zidovima krvnih žila i postupno se pretvara u plakove i ugruške koji sužavaju lumene u arterijama, začepljuju ih i kao rezultat razvijaju vrlo ozbiljne bolesti
Nutricionisti masnoću koju jedemo dijele na četiri glavne vrste:
Polinezasićene masti mogu smanjiti kolesterol u krvi. Proizvodi sa svojim sadržajem uključuju suncokret, kukuruz, sojino ulje, plodove mora, nemasno meso (piletina, kunić), mliječne proizvode s niskim udjelom masti. Masna riba (skuša, srdela, losos, haringa) sadrži puno omega-tri masnih kiselina, što će za gotovo tri puta smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara.
Mononezasićene masti izvrsne su za naše tijelo jer smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi. Takvi proizvodi uključuju avokado, orašaste plodove, kikiriki i maslinova ulja, zeleni čaj. Nutricionisti vjeruju da je za tijelo puno korisnije jesti takvu hranu od hrane s malo masnoće. Ali to znači potpunu zamjenu masti u prehrani, umjesto da ih dodajete štetnoj hrani.
Zasićene masti, koje su nam štetne. Kada se koristi, razina kolesterola bit će visoka. Dio su kemijskog sastava masnog mesa (janjetina, svinjetina, jetra, mozak, pileća koža, foie gras), maslaca i sira. Ljubitelji jaja morat će se zaljubiti u njih, jer jedno jaje sadrži dnevnu količinu kolesterola. Mnogo je korisnije meso zamijeniti biljnim proteinima (soja, grah, grašak). Prilikom kuhanja bujona preporuča se pažljivo uklanjanje masnoće s površine.
Trans masti. Dobiva se propuštanjem kroz biljno ulje najmanjih mjehurića vodika. Ovaj postupak mijenja kemijsku strukturu molekula masti, a konzistencija biljnog ulja pretvara se iz tekuće u čvrstu. Za trgovce na malo beneficije su značajne, jer značajno povećava rok trajanja ulja i proizvoda od njega, a troškovi biljnih ulja znatno su niži od troškova životinjskih masti. Upravo su trans masti osnova margarina. Malo arome, kemija ne stoji mirno, a hidrogenirano biljno ulje ne razlikuje se od prirodnog maslaca. Ostaje napisati na etiketi “pravi kremasti okus”, smanjiti cijenu za 2-3 puta u odnosu na kravlji maslac, a potrošač neće odoljeti.
Trans masti su užasan otrov! Njihova uporaba neumoljivo dovodi do metaboličkih poremećaja, posebno do promjena u razini inzulina i pretilosti. Čak i mala, ali sustavna konzumacija transmasti dovodi do razvoja koronarne bolesti srca.
Posebno puno transmasti u margarinima za pečenje (do 40%!). Postoji obrazac: što je margarin tvrđi, sadržaj trans masti je veći. Ako na pakiranju s maslacem vidite riječi “Sadržaj maslaca 80%!”, Znajte da je preostalih 20% mješavina biljnih i transmasti. Ako su 2% dnevnih kalorija trans masti – to će definitivno uzrokovati zdravstvene probleme.
Zajamčene transmasti mogu se naći u čipsu, slatkim pločicama i jeftinoj čokoladi (uključujući onu koja se koristi za izradu “ljuske” za Kinder iznenađenja), u kolačićima i u uljima koja su uključena u set brze hrane.
Više o transmasti i njihovoj šteti možete pročitati u članku: Trans masti – što su to? Cijela istina o transmasti.
Odustanite od prirodne kave i razina kolesterola će vam pasti za 17-20 posto. Uključite u svoju prehranu dane iskrcavanja meda od jabuka. Pomaže u snižavanju kolesterola i crnog vina u količini od jedne čaše dnevno. Za aktivniju obradu kolesterola u jetri, pomozite joj – vodite aktivan i mobilan životni stil. To će održavati posude u izvrsnoj formi. Pretilost je sama po sebi signal da je razina lošeg kolesterola u kritičnoj fazi.
Da biste odredili razinu dobrog i lošeg kolesterola, morate posjetiti liječnika koji će ispravno odrediti sve potrebne pokazatelje i dati prave preporuke za vas osobno.

Osnove kreditnog ureda

Vjerodostojnost se računa. I nitko to ne zna bolje od kreditnih ureda. Ovo su mjesta na kojima možete dobiti ocjenu

Injekcije BOTOX-a

Nije svatko voljan podvrgnuti se operaciji, bilo da se radi o zahvatu koji spašava život ili o kozmetičkoj kirurgiji. Češće

Blokirani poslodavci, mišljenje HZZ-a

Sukladno kriterijima za provođenje mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19 ) može se odobriti poslodavcima