HEKLANJE

Možete li preživjeti Googleov Jagger Update?

TEMU APP 100 E KUPON

Google je nedavno izvršio veliko ažuriranje svog algoritma za rangiranje, koji je SEO zajednica nazvala “Jagger”. Mnogi webmasteri su se češkali po glavi, pitajući se zašto se njihove web stranice više ne pojavljuju za pojmove za pretraživanje za koje su prethodno bile dobro rangirane i od kojih su dobivale promet. Dakle, što možete učiniti nakon “Jaggera” i kako se možete zaštititi od budućih ažuriranja?

Prvo, malo povijesti. Što je ažuriranje Google algoritma?



Google, kao i sve tražilice, ima algoritam koji se koristi za određivanje redoslijeda njihovih stranica s rezultatima tražilice (SERP). Ovaj algoritam sastoji se od više od 100 faktora koji se koriste za određivanje ranga stranice. Razlog zbog kojeg Google treba stalno ažurirati ovaj algoritam je borba protiv beskrupuloznih optimizatora tražilica koji otkrivaju čimbenike algoritma, a zatim ih pokušavaju iskoristiti kako bi stekli visoku poziciju. Ovo iskorištavanje obično rezultira lošom kvalitetom ili “spamm” stranicama, koje su irelevantne korisniku i stoga nisu rezultati koje Google želi pružiti.

Povijesno gledano, postojao je niz ažuriranja algoritama kodnih naziva koja su rezultirala velikim padom prometa za web stranice, kao što su Florida, Gladys i Bourbon. Ova su ažuriranja dovela do toga da naizgled dobre web-stranice pretrpe udarac, a Jagger nije bio ništa drugačiji. Dakle, što se dogodilo?

Još je prerano utvrditi što se točno dogodilo, budući da je ažuriranje još u tijeku i trebat će malo više vremena da se riješi. Webmasteri koji su u nevolji žalili su se da gube posao upravo zbog gubitka prometa s Google rangiranja. Zato zapamtite ovo – Google daje vaše rezultate pretraživanja besplatno i ne duguje vam ništa! Oslanjanje isključivo na besplatni Google promet kako biste održali svoje poslovanje u najboljem je slučaju pogrešna strategija.

Razmislite o drugim tražilicama koje mogu pružiti kvalitetan promet. Uz malo truda MSN i Yahoo! mogu slati ciljane posjetitelje na vaše web mjesto, pri čemu je MSN posebno lakše optimizirati za konkurentne uvjete i statistički dokazano šalje promet koji pretvara vaše web mjesto. Ask Jeeves se pojavio kao 4. najpopularnija tražilica i također je vrijedna pažnje.

Potražite web stranice relevantne za vašu na kojima biste se mogli oglašavati. Mnoga web-mjesta ostvaruju velik dio svog prometnog prometa izravno s dobro postavljenih poveznica na drugim web-mjestima, a ako je vaša zarada od ove prodaje veća od troškova oglašavanja, to će definitivno biti isplativo ulaganje. Razmislite o web-mjestima koja nadopunjuju vaša radije nego o onima koja pružaju slične usluge kada tražite ove prilike.

Razmislite o kampanji Pay-Per-Click. Neki ljudi dižu nos zbog plaćanja prometa, ali uzmite u obzir ROI vaše kampanje, a ne početni trošak. Ako možete pronaći pravu ravnotežu između cijene po kliku i stope pretvorbe, onda se ova metoda može pokazati vrlo isplativom. S PPC-om niste prepušteni na milost i nemilost ažuriranja algoritama. I razmislite o troškovima radne snage povezanim s optimizacijom za organske rezultate prije nego što ih smatrate “besplatnima”.

Ažuriranje Jaggera traje od sredine listopada i još uvijek se dovršava, tako da je još prerano nagađati o tome što je ciljano i zašto. Ali Jaggerove lekcije jasne su poput ažuriranja o Floridi u studenom 2003. Ne stavljajte sva svoja jaja u Google košaricu!