HEKLANJE

Njega kože – kako se koža mijenja s godinama?

TEMU APP 100 E KUPON

Sa starenjem se mijenja i koža. Promjene na koži su unutarnje i vanjske. Intrinzične promjene su one koje se javljaju starenjem tijela. Ekstrinzične promjene su one koje nastaju zbog vanjskih čimbenika kao što su sunce, pušenje, gravitacija i loša njega kože. Ne možemo zaustaviti nijednu unutarnju promjenu jer je ona programirana u našem tijelu, ali sigurno možemo promijeniti navike i smanjiti promjene uzrokovane vanjskim čimbenicima.

Pogledajmo promjene na koži sa starenjem. Kao što znate, koža ima tri sloja – epidermis (najudaljeniji sloj), dermis (srednji sloj) i potkožni sloj koji se nalazi ispod dermisa. Kako starimo, epidermis ili krajnji vanjski sloj počinje se stanjivati. Melanociti (stanice koje sadrže pigment) se smanjuju. Iako se melanociti smanjuju u broju, povećavaju se u veličini. To koži daje blijed izgled. Pojavljuju se starenje uzrokovane suncem kao što su pjege ili lentigo. Zovu se i staračke pjege. Krvne žile u dermisu počinju gubiti snagu i lako dovode do modrica i krvarenja ispod kože. Potkožni sloj koji daje masnu podlogu koži se stanji. To opet povećava rizik od ozljeda kože. I žlijezde znojnice i žlijezde lojnice postaju manje aktivne.



Kako starimo, naša koža gubi gipkost, teksturu i snagu. Uz staračke pjege i druge pigmentacije, izgled se gubi. Sa slabljenjem snage, koža postaje lako pretrpjeti oštećenja. Zacjeljivanje postaje vrlo sporo. Zacjeljivanje može biti četiri puta sporije u starosti nego u mladosti. Koža postaje suha, a naš osjećaj topline itd. značajno se smanjuje. Ostale izrasline kao što su kožne oznake, bradavice dodatno kvare izgled.
Bore se pojavljuju na koži na svim mjestima. Kako se temeljna mast u potkožnom sloju gubi, pojavljuju se šupljine na obrazima i očnim dupljama. Vilice se formiraju zbog gravitacije. Kosa sijedi i bijeli. Neki ljudi gube kosu, a nekima rastu dlake na neželjenim mjestima. Nokti postaju tanji i polumjeseci na noktima nestaju.

Kao i svaki dio našeg tijela, koža stari i donosi promjene koje potpuno narušavaju izgled. Oštećenja od sunca mogu značajno ubrzati starenje kože i također mogu uzrokovati kožne bolesti kao što su rak kože itd. Redovita njega kože je neophodna uz zaštitu kože od štetnih sunčevih zraka kako bi se zadržao mladenački izgled dulje vrijeme.

Ovaj je članak samo u informativne svrhe. Ovaj članak nije medicinski savjet i nije zamjena za profesionalni medicinski savjet. Obratite se svom liječniku za svoje zdravstvene probleme. Slijedite savjete navedene u ovom članku samo nakon savjetovanja s liječnikom. Autor nije odgovoran za bilo kakav ishod ili štetu proizašlu iz informacija dobivenih iz ovog članka.