HEKLANJE

O mrtvim web stranicama

TEMU APP 100 E KUPON

Jeste li ikada čuli za ‘mrtve web stranice’? Riječ je o web stranicama koje nakon nekog vremena završe svoj život na internetu. Što se događa s njima nakon njihove smrti? Postoji li arhiva gdje im možete ući u trag? Vodi li netko statistiku koliko web stranica umire dnevno ili mjesečno? Koja zemlja ili koja kategorija zapravo ima najveće zalihe web stranica? Postoji li studija o razlozima njihove smrti? Pitanja bi se mogla nastaviti.

Ideja o ovom mračnom dijelu interneta došla je dok sam surfao na kratkovalnom radiju usred noći. Odjednom sam uhvatio riječi ‘Tod und Sterben im Internet’ s njemačkog kanala. Program je bio pri kraju. ‘Tod und Sterben im Internet’ znači ‘smrt i umiranje na internetu’. Kako tužno zvuči! Ali što to zapravo znači? Ne mogu dati bolji opis od sljedećeg koji sam pronašao na internetu:



‘Oni se rađaju, rastu, nekolicina ih voli, komuniciraju nekoliko stvari, a zatim umru. Smrt web stranice općenito prolazi neobilježeno, neprimjećeno i neprepoznato. Mrtva web stranica više nije vrijedan pothvat već povijesni zapis, žestoko obilježena arena vremena. Web stranica koja je umrla nema sprovoda, ispraćaja, hvalospjeva i često nema završne riječi. Čini se da web stranice umiru čudnom smrću – one su i vrlo javni i vrlo privatni organizmi, stvoreni od nekolicine živućih za živuću publiku, a kada prođu, čin njihovog gledanja ili razmišljanja o njima inherentno je usamljen. (vidi: www.deckchairs.net/blogs/main/archives/000721.html)

Pomislili biste da Googleov robot koji pauci svaku online informaciju i prenosi je u zaradu također ima odgovor na ovaj zanimljiv problem. Nažalost, nakon tjedan dana pretraživanja nisam uspio pronaći nikakav odgovor na Googleu ili Google Labu.

Naprotiv, otkrio sam da tražilice općenito ne vole mrtve stranice. Jedan od njihovih principa je isporuka stvarnijih i sadržajnijih dinamičnih web stranica u njihovim rezultatima. Stoga ne vole mrtve stranice, mrtve linkove i svaku web stranicu koja ima miris smrti. Čak im se ne sviđa ono što bismo mogli nazvati iscrpljenim stranicama, stranicama koje su izgrađene i koje se kasnije nikad nisu mijenjale niti na njima radilo. Oni se također mogu protumačiti kao potencijalno mrtvi ili skoro mrtvi te se stoga stavljaju na dno rezultata pretraživanja.

Tražilice možda nisu zainteresirane za njih, ali to ne umanjuje njihovu važnost za povijest interneta ili društveno-ekonomskih znanosti. Pitanja navedena na vrhu vrijedna su dubljeg proučavanja ovog problema. Ipak, treba napomenuti da se još čeka opći interes za temu. To bi se moglo dogoditi u bliskoj budućnosti.

U stvari, nekoliko informacija koje su dostupne na internetu već daju naslutiti da se to događa. Web stranica www.archive.org daje, primjerice, uvid u povijest mnogih web stranica. Ako upišete URL u njihov ‘waybackmaschine’, mogli biste dobiti rezultate snimaka zaslona od 1996. nadalje. Zanimljivo je pratiti razvoj dizajna nekih danas vrlo popularnih stranica. Archive.org je povezan s Alexom i stoga prikazuje samo stranice koje je ‘uhvatila’ Alexa. Ipak, to je vrlo važan i vrlo vrijedan doprinos ovom području.

Druga stranica pod nazivom www.disobey.com prikazuje u kategoriji ‘ghostsites’ popis mrtvih stranica ili stranica duhova kako ih oni zovu. Dodani su i komentari na neke mrtve web stranice; o njihovom razvoju i razlogu njihove smrti. Stranica i njen popis proizvod su osobnog doprinosa urednika stranice, gospodina Stevea Baldina.

Naravno, i na ovom polju pametni su na prvom mjestu. Web-mjesto se već promovira s ‘Kako ponovno oživjeti vaše web-mjesto’. Poput svojih suradnika u svijetu poduzeća, obećavaju da će oživjeti mrtvu web stranicu. Unutar tri mjeseca vaša će mrtva web stranica imati najbolju poziciju u tražilicama. Druga web stranica objašnjava kako možete dobiti korist od mrtve web stranice. Zamislite da web stranica x radi u putničkom poslu. Također imate web stranicu za putovanja i znate da je x izvan života. Dakle, pratite veze unatrag do x, objasnite situaciju webmasterima ovih danih veza i recite im da bi vaša web stranica mogla biti zamjena za mrtvi x. Vaša web stranica će imati, što web stranica potvrđuje, u kratkom vremenu 10-20% više kvalitetnih linkpartnera.



Nažalost, čini se da društveno pravilo vrijedi i ovdje. Kao što kaže nizozemski izraz: ‘Jednom je smrt, drugome kruh.’

Da ne budete kruh za druge, ne zaboravite reći kada svako jutro otvorite preglednik i vidite svoju početnu stranicu:

Kako uspostaviti kredit

To je bila dilema Catch-22, posebno za mlade, od zore kreditnog doba. Želite kredit, ali ga ne možete dobiti jer