HEKLANJE

O neaktivnim bankovnim računima

TEMU APP 100 E KUPON

Stručnjaci za bankarstvo procjenjuju da do 5 milijardi funti možda stoji nepotraživano na bankovnim računima u Velikoj Britaniji koji su ‘uspavani’. Što to znači i možete li imati pravo na udio u ovoj ogromnoj količini neiskorištenog novca?

Bankovni račun miruje kada, prema riječima Udruge britanskih bankara, banka i klijent ‘izgube kontakt jedni s drugima’. Ono što to obično znači u praksi je da je klijent ili preminuo ili se preselio, a banka nije obaviještena i ne može locirati vlasnika računa neko vrijeme kasnije.



Ako na računu nema transakcija u razdoblju od oko 12 mjeseci, banka će pisati vlasniku računa na posljednju poznatu adresu i pitati ga želi li zadržati račun otvorenim. Ako ne dobijete odgovor, banka će promijeniti status računa u ‘miruje’. To znači da se od sada kupcima neće slati nikakvi izvodi, čekovne knjižice ili druga korespondencija.

Novac na računu i dalje će zarađivati kamate po bilo kojoj normalnoj stopi tog računa, a banka će i dalje pratiti stanje računa i voditi evidenciju o zadnjoj poznatoj adresi vlasnika.

Dva su glavna razloga zašto je račun u stanju mirovanja. Prvi i najočitiji je uštedjeti bankama administrativne troškove slanja izvoda i slično kada iz mjeseca u mjesec nema nikakvih aktivnosti na računu (osim onih koje pokreće sama banka, poput plaćanja kamata).

Međutim, važniji razlog je zaštita od prijevare identiteta. Ako banka nastavi slati izvode na adresu kada vlasnik računa više nije tamo da ih primi, vrlo je lako da ti dokumenti završe u rukama prevaranata, koji bi mogli iskoristiti osjetljive informacije koje sadrže da započnu kampanja krađe osobnih iskaznica.

Većina neaktivnih računa imat će vrlo mala stanja, ali neki će neizbježno sadržavati znatan iznos, često onih koji pripadaju nekome tko je preminuo. Ako mislite da biste mogli imati pravo na novac koji se nalazi na neaktivnom računu, možete podnijeti zahtjev ispunjavanjem obrasca koji možete dobiti u dotičnoj banci.

Morat ćete navesti svoje razloge za podnošenje zahtjeva, poput toga da je račun pripadao bliskom rođaku čije je imanje proslijeđeno vama. Također ćete morati dokazati svoj identitet i svoju vezu s izvornim vlasnikom računa ako je primjenjivo.

Ako se banka ne slaže da imate pravo preuzeti račun, imate pravo podnijeti žalbu, gdje se vaš zahtjev preispituje. Ako žalba ne uspije, svoj zahtjev možete podnijeti Službi financijskog pravobranitelja, čija je odluka konačna i obvezujuća.



Otvoren Louvre

8. studenog 1793. godine otvoren je pariški muzej Louvre, jedan od najvećih svjetskih muzeja. Louvre se nalazi u središtu Pariza,