HEKLANJE

Očuvajte vaš automobil tijekom vrućih ljetnih dana: savjeti za sigurnu i bezbrižnu vožnju

TEMU APP 100 E KUPON

Ljetni mjeseci donose sa sobom visoke temperature koje mogu nepovoljno utjecati na vaš automobil, posebno ako već ima određene nedostatke ili se vozi neumjereno. Da biste osigurali sigurnost i dobro funkcioniranje vašeg vozila, donosimo vam nekoliko važnih savjeta kako očuvati automobil tijekom ljetnih vrućina.

Redovito provjeravajte motor i tekućine

Visoke temperature mogu izazvati povećano opterećenje na automobilu, pogotovo na motoru, gumama, kočnicama i karoseriji. Zato je važno da vaš motor bude potpuno ispravan i čist. Provjerite razinu motornog ulja i rashladne tekućine te dopunite ih po potrebi. Kada je motor ispravan, termostat će se pravodobno otvarati, a ventilator će se uključiti kako bi se automobil bolje ohladio.



Osigurajte adekvatne tekućine za automobil

Tijekom vrućih dana, osigurajte dovoljne količine motornog ulja i rashladne tekućine. Više motornog ulja omogućuje bolje hlađenje motora, stoga je preporučljivo da razina ulja bude blizu maksimalne oznake na kontrolnoj šipki. Također, provjerite razinu rashladne tekućine koja bi trebala biti u kompenzacijskoj posudi na sredini. Ne zaboravite provjeriti i stanje akumulatora prije odlaska na put kako biste izbjegli moguće probleme.

Pazite na unutrašnjost i elektroniku

Ne samo da vanjski dijelovi automobila trpe zbog visokih temperatura, već i unutrašnjost i elektronika. Crna armatura na unutrašnjosti automobila posebno je osjetljiva na toplinu, stoga pripazite da je ne ostavljate izloženu direktnom sunčevom svjetlu. Također, elektronički uređaji poput radija, mp3 uređaja i mobilnih telefona mogu biti oštećeni ako ih ostavite u vrućem automobilu. Preporučujemo da izbjegavate izlaganje elektronike visokim temperaturama koliko god je to moguće.

Održavajte tlak u gumama

Visoke temperature mogu utjecati na tlak u gumama, stoga redovito provjeravajte i održavajte ispravan tlak. Ne smanjujte tlak zraka u gumama ljeti jer će se guma tada više zagrijavati i podložnija je oštećenjima. Kada putujete s punim opterećenjem, napušite gume na tlak za puno opterećenje kako biste osigurali sigurniju vožnju.

Pravilno koristite klimatizacijski sustav

Ispravan rad klimatizacijskog sustava bitno utječe na ugodnost vožnje tijekom vrućina. Pored osiguranja ugodne temperature u kabini, ispravan klima uređaj također doprinosi manjoj potrošnji goriva. Redovito čistite filtere peludi i održavajte isparivač i kondenzator kako bi klima bila što učinkovitija. Preporučuje se podešavanje klime na najviše 6°C nižu temperaturu od vanjske kako bi se smanjila potrošnja goriva.

Upotrebljavajte potpuno sintetično ulje

Ako vaš automobil ima turbopunjač, bitno je koristiti potpuno sintetično ulje. Turbopunjač se sastoji od turbine i punjača, a visoke temperature mogu ga dovesti do pregrijavanja. Sintetičko ulje ima bolja svojstva otpornosti na visoke temperature i pomaže u zaštiti turbopunjača od oštećenja. Također, nakon vožnje, nemojte naglo gasiti motor jer će se ulje prestati cirkulirati i time povećava rizik od oštećenja turbopunjača.

Napunite gorivo do vrha spremnika

Neki vozači izbjegavaju punjenje goriva do vrha zbog straha od eksplozije spremnika. Međutim, prazan spremnik može biti opasniji jer gorivo isparava pri visokim temperaturama i može uzrokovati probleme. Kada punite gorivo, napunite spremnik do vrha, ali samo dok se pištolj za punjenje automatski ne isključi kako biste izbjegli prelijevanje goriva.

Slijedeći ove savjete, osigurat ćete da vaš automobil bude u optimalnom stanju tijekom ljetnih mjeseci. Redovita provjera i održavanje ključni su za sigurnu i bezbrižnu vožnju u vrućim uvjetima. Pazite na svoje vozilo kako bi vam služilo pouzdano i dugotrajno, bez obzira na vanjske temperature.