HEKLANJE

Očuvanje oralnog zdravlja djece

TEMU APP 100 E KUPON

Oralna higijena vrlo je važna kod djece jer loša oralna higijena može dovesti do lošeg zdravlja i drugih bolesti zuba. Karijes i bolesti desni ne samo da utječu na fizički izgled osobe, već dovode i do ozbiljnih zdravstvenih problema poput nesanice, moždanog udara, pa čak i oštećenja sluha. Istraživanja su pokazala da loša oralna njega može doprinijeti začepljenju arterija, problemima s plućima, pa čak i oštetiti srčane zaliske. To se može vidjeti kada trudnica ima bolest desni, prerano rodi ili je dijete jako debelo itd. Stoga je jako potrebno započeti s redovitom i dobrom dentalnom njegom u ranoj dobi tijekom djetinjstva kako bi se izbjeglo zdravstvenih problema i bolesti u kasnijoj fazi. Za pravilnu njegu zuba dijete treba naučiti pravilno četkati, čistiti i čistiti zube koncem.

Načini da djetetovo oralno zdravlje ostane u ružičastoj boji:



Kako bi održalo oralno zdravlje na vrhuncu, dijete treba slijediti sve temeljne korake koje preporučuju gotovo svi stomatolozi. Time se izbjegava pojava stomatoloških problema kao što su gingivitis, halitoza, zubni kamenac i bolesti desni. Osim pravilnog pranja zuba, potrebno je podučiti i ostale higijenske metode kao što je ispravna metoda čišćenja zubnim koncem i korištenje vodice za ispiranje usta. Američka stomatološka udruga čak savjetuje roditeljima novorođenčeta da počnu čistiti usta svog novorođenčeta nekoliko dana nakon rođenja. Vrlo je važno za jasnoću govora i radnju žvakanja kod djece.

Roditelji male djece zakazuju redovite oralne zdravstvene preglede oko djetetova prvog rođendana. Dječji stomatolog trebao bi biti idealan izbor za djecu. Djetetove desni i zubi mogu se obrisati mokrom krpom nakon svakog obroka kako bi se lakše uklonio plak koji se nakuplja na desnima i zubima. Četkice za zube s mekim vlaknima s pastom za zube s fluorom veličine zrna graška mogu se koristiti za četkanje zuba. Također, djecu treba naučiti da pljuju zubnu pastu u vrlo ranoj dobi, a do tada bi djeca trebala koristiti pastu za zube bez fluora. Sve dok djeca ne ovladaju čišćenjem zubnim koncem i četkanjem zuba, roditelji bi im trebali pomagati.

Djecu treba hraniti hranom i dodacima bogatim kalcijem uz dobru oralnu higijenu kako bi se održalo dobro oralno zdravlje djece.

Djecu se može potaknuti na pranje zuba promjenom boje i izgleda zubnih pasta. Većina djece voli četkati zube pastom s fluorom, ali bi nakon pranja trebali moći pljunuti. Također, djecu je potrebno četkati dva puta dnevno. Jesti grickalice od šećera i ugljikohidrata treba izbjegavati, ako ne, barem zube nakon konzumacije treba dobro oprati. Dobra je ideja jesti nutritivno bogatu hranu poput povrća, voća itd. umjesto šećernih bombona jer oboje osiguravaju potrebnu prehranu i jačaju zube zahvaljujući žvakanju.

Kako prirodno povećati grudi

Ovaj članak objašnjava nekoliko stvari o prirodnom povećanju grudi, a ako ste zainteresirani, vrijedi ga pročitati, jer nikada ne možete