HEKLANJE

Osteoartritis: simptomi i rizične skupine

Među pacijentima starijim od 60 godina osteoartritis se dijagnosticira u svake druge osobe. Bolest utječe na zglobove, ograničava njihovu pokretljivost i uzrokuje jaku bol. U posljednje vrijeme sve se više razvija patologija kod mladih ljudi, stoga je važno znati prve simptome i ukloniti čimbenike rizika u početnoj fazi.
Osteoartritis: simptomi i rizične skupine
Osteoartritis je jedna od velike skupine bolesti koja pogađa kosti i zglobove neke osobe. Glavna opasnost je uništavanje tkiva i nepovratni procesi koji lišavaju osobu sposobnosti da se slobodno kreće, hoda, trči. Često se zbog jakih bolova morate odreći svojih omiljenih aktivnosti i posla.
Što je osteoartritis: opće informacije
Zglobovi pružaju pokretljivost, omogućujući osobi da se kreće. Prekriveni su hrskavicom koja ublažava hodanje, trčanje ili čučanje. To normalizira tlak, sprječava habanje zbog glatkog i glatkog klizanja.
Tetive i ligamenti, koji povezuju zglobove, igraju važnu ulogu. Elastični su i izdržljivi, što olakšava ljudske pokrete. Oko zgloba okružen je zglobnom kapsulom ispunjenom posebnom tekućinom. Mazivo sprečava trenje, ublažava upale i štiti od infekcija.
Veze i zglobovi nemaju krvne žile ili živčane završetke. Ako dođe do promjene u strukturi tkiva, ono dugo ostaje nevidljivo zbog odsutnosti boli. Neugodne senzacije ozbiljan su signal koji ukazuje na razvoj upalnog procesa, smanjenje količine podmazivanja i druge znakove osteoartritisa.
Osteoartritis: simptomi i rizične skupine
S bolešću se smanjuje sadržaj tekućine u vrećici koja podmazuje hrskavicu tijekom trenja. Uništavaju se, narušava im se oblik, zglob postaje gušći i brže se troši. Kod osteoartritisa vjerojatnije će patiti ruke, koljena, zdjelica i vrat. Često destruktivni procesi započinju u dobi od 30 do 35 godina, ali prvi se simptomi javljaju tek u dobi od 50 do 55 godina.
Glavni uzroci osteoartritisa
Liječnici su dugo vremena vjerovali da su bol i upala rezultat dobnih promjena u kojima se zglobovi jednostavno istroše. Ali upotreba suvremenih dijagnostičkih metoda dokazala je da postoji mnogo uzroka osteoartritisa:
Latentni upalni procesi i neliječene infekcije koje prodiru u zglobnu kapsulu, onečišćujući mazivo.
Genetske bolesti koštanog tkiva ili autoimune bolesti kod kojih je zahvaćen ljudski kostur.
Kongenitalne abnormalnosti tkiva, poremećaji rasta zglobova.
Hormonski poremećaji i endokrini poremećaji, bolesti nadbubrežnih žlijezda, štitnjače. Neki hormoni i enzimi, kada se prekomjerno proizvode, uništavaju tkivo hrskavice, sprječavaju kosti da apsorbiraju kalcij i elemente u tragovima.
Ozljeda ili rad u kojem zglobovi stalno imaju povećano opterećenje, nepravilna preraspodjela pritiska.
Mnogi su liječnici sigurni da je artroza komplikacija enzimskih procesa u tijelu. Nedostatak hranjivih sastojaka narušava ravnotežu i mijenja strukturu hrskavičnog tkiva. Početak destruktivne degradacije može dati stroga prehrana, crijevni problemi i želučane bolesti.
Tko je u opasnosti: upozorenje liječnika
Prema statistikama traumatologa i ortopeda, artroza utječe na zglobove svake druge starije osobe, a sve je češća u mladih žena u pozadini hormonalnih promjena.
Da biste spriječili razvoj bolesti, važno je znati glavne čimbenike i rizične skupine:
žene tijekom menopauze, s padom razine spolnih hormona;
pretile osobe bilo kojeg stupnja;
bolesnici s nasljednim bolestima zglobova i koštanog tkiva;
profesionalni sportaši.
Glavna rizična skupina su pacijenti stariji od 55 godina. Zbog starosti se regeneracija stanica usporava, zglobovi se ne oporavljaju, a količina podmazivanja smanjuje. Prekomjerna težina i sjedilački način života pogoršavaju situaciju i dovode do upale.
Osteoartritis: simptomi i rizične skupine
Simptomi i znakovi osteoartritisa
Bolest je podmukla, dugo se razvija bez boli i nelagode. Pacijenti ponekad primijete klikove u koljenu ili nožnim prstima prilikom promjene položaja, ali rijetko razmišljaju o razlogu. Prve promjene utječu na zglobove kuka i koljena. Sljedeći znakovi ukazuju na osteoartritis:
teško je ispraviti ruku ili nogu;
oteklina se pojavljuje oko zgloba;
pojavljuje se bol, ograničavajući kretanje.
Ograničenje u kretanju javlja se ujutro nakon buđenja. Pacijenti se žale da moraju “koračati” 30-40 minuta da bi se zglobovi vratili u normalu, hod postaje samopouzdan i ne klimav.
U kasnijoj fazi karakteristična su značajka koštane izrasline ili čvorovi na zglobovima ruku. Tijekom razdoblja pogoršanja nemoguće ih je dodirnuti: akutna bol ne nestaje, teško je pisati ili držati žlicu. Javlja se oteklina i koža se može osjetiti vrućom na dodir.
Značajke prevencije osteoartritisa
Bolest se ne može potpuno izliječiti, ali liječnici pokušavaju usporiti uništavanje zglobova, kako bi zaustavili proces. Odabiru protuupalne lijekove i fizioterapijske postupke s ozokeritom, elektroforezom. U teškoj situaciji ne možete bez posebnih hondroitina koji obnavljaju tkivo hrskavice i razinu podmazivanja u zglobnoj kapsuli.
Jedini način da se to spriječi je održavanje aktivnog i zdravog načina života. Pratite svoju težinu, izbjegavajte pretilost i skupite višak kilograma. Jedite ispravno, ne zaboravite na režim pijenja. Tjelesni odgoj i plivanje nadopunit će prevenciju, podržati regeneraciju zglobova i hrskavice.