HEKLANJE

Pet koraka do udobne mirovine

TEMU APP 100 E KUPON

Vjerojatno ste čuli za proizvođače mesa iz Nebraske koji su prošli tjedan osvojili najveći jackpot na lutriji u Sjedinjenim Državama. Jedan je dobitnik odgovorio: “U mirovini sam već otprilike četiri dana” kada su ga upitali što bi učinio sa svojim dobitkom. Njegov me odgovor nije iznenadio; Sigurna sam da bi i moja reakcija bila slična!

Ono što me iznenađuje jest da mnogi Amerikanci vjeruju da se ne mogu udobno umiroviti ako ne dobiju na lutriji. Istraživanje Consumer Federation of America pokazuje da 27% Amerikanaca vjeruje da je njihova najbolja šansa za dobitak od 500.000 dolara u životu dobitak na nagradnoj igri ili lutriji.



Srećom, izgraditi udobno gnijezdo za mirovinu lakše je nego što mislite. Evo pet koraka koji će vam pomoći da izgradite udobnu mirovinu:

1. Počnite rano! Ako ste počeli štedjeti 100 USD mjesečno počevši od 18. godine, imali biste više od 500.000 USD do 65. godine. Snaga kombiniranja je velika i što ranije počnete štedjeti, to je veća korist.

2. Imajte plan. Najbolji način da osigurate ugodnu mirovinu je planiranje koliko će vam trebati za mirovinu. Ne možete stići na odredište ako ne znate kamo idete.

3. Sudjelujte u mirovinskim planovima koje sponzorira tvrtka. Mnoge tvrtke nude doprinose koji se podudaraju s vašim 401K ili drugim doprinosima za mirovinski plan. Ovo je besplatan novac – uzmite ga!

4. Uložite u raznoliki portfelj dionica i obveznica koji odgovara vašim ciljevima i toleranciji na rizik. Studije pokazuju da je vaš povrat ulaganja prvenstveno određen raspodjelom vaše imovine, a ne pojedinačnim odabirom ulaganja.

5. Smanjite svoje troškove. Uložite u jeftine zajedničke fondove bez opterećenja (ili druga ulaganja). Smanjenje troškova u vašem portfelju za samo 1% može značiti 20% više novca u vašem portfelju nakon 20 godina.

Iako dobitak na velikoj lutriji sigurno ne može škoditi, slijedeći gore navedene korake trebao bi vas uputiti na dobar put do udobne mirovine.



Što je ekoznak?

Ekoznak se koristi pri označavanju, reklamiranju i prezentiranju proizvoda koji udovoljavaju odredbama Zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.