HEKLANJE

Početak DIY

TEMU APP 100 E KUPON

Posjedovanje pravog alata pri ruci bitno će utjecati na to koliko je posao lak i kakve rezultate postižete. No, vrijedno je napomenuti da ne morate potrošiti bogatstvo ili nužno kupiti hrpu alata ili opreme da biste se uhvatili u koštac s većinom poslova izrade ili popravka.

Osnovni alat je sve što je stvarno potrebno kako bi vam omogućio obavljanje širokog spektra zadataka i osnovnih DIY poslova oko kuće i vrta. Uvijek bih rekao da se isplati kupiti najbolje alate koje si možete priuštiti, dugoročno će se to isplatiti, a alati će trajati dulje i ostati oštriji. Nijedan od alata ne mora biti pretjerano skup, ali držite se podalje od vrlo jeftinog jeftinog tržišta.



Neki će projekti nedvojbeno zahtijevati specijalizirane alate i opremu, a naravno da će vam trebati više specijaliziranih vještina za obavljanje posla, to se zapravo podrazumijeva. Ponekad možete zamijeniti alternative ili u najgorem slučaju jednostavno unajmiti alat koji vam je potreban. To je češći slučaj kada će se alat zaista upotrijebiti samo jednom – teško da se isplati trošiti kovčeg na jednokratnu upotrebu. Ako ne možete unajmiti alat, uvijek ga možete kupiti s ciljem da ga kasnije prodate u novinama ili na popularnoj internetskoj aukcijskoj stranici.

Osnovni komplet alata sastojat će se od najmanje sljedećih stavki:

Čekić s kandžama – vjerojatno je čekić od 16oz najbolja težina za vaš glavni čekić.

Set odvijača – trebat će vam najmanje mali, srednji i veliki odvijač s proreznom glavom plus dvije veličine križne glave. Odvijač s čegrtaljkom i izmjenjivim bitovima dobra je alternativa zasebnim odvijačima. Jednostavni setovi mogu se pokupiti vrlo jeftino u nekim od velikih veletrgovaca DIY.

Mjerna vrpca – preporučio bih mjeru od najmanje 5 metara duljine kako bi se pokrile sve moguće upotrebe u kući i vjerojatno još važnije u vrtu. Trakaste trake su izuzetno jeftine, ali opet potrošite malo više i izdržat će test vremena. Jeftinije mjere će se zaglaviti i ponekad razbiti.

Kliješta – vodoinstalaterski poslovi obično zahtijevaju kliješta s velikom čeljusti, dok manji, osjetljiviji poslovi manju, podstavljenu čeljust i stoga bih preporučio dobar set podesivih kliješta proizvođača kao što je Bahco.

Na kraju, nemojmo zaboraviti gdje ćete držati svoj osnovni alat. Torba sa širokim otvorom ili alternativno otvorena torba ne bi trebala koštati zemlju i neophodna je za održavanje vašeg alata u dobrom stanju, daleko od vlage i mogućnosti hrđe ili plijesni. Koliko vam je puta bio potreban alat, a ostali ste juriti po šupi kako biste ga pronašli? Sve na svom mjestu je bez mota koji treba usvojiti kada brinete o svojim alatima, a čini ih i prenosivijima.



Jednostavna izrada alata pomoći će vam da imate odgovarajuću opremu pri ruci dok radite i tako ćete ublažiti jedan od stresova koji obično prate DIY po kući. Ima smisla imati komplet alata pri ruci kada vam zatreba i ne mora koštati cijelo bogatstvo.