HEKLANJE

Pomozite! Imam bijele mrlje

TEMU APP 100 E KUPON

Gljivične infekcije ljudskog tijela vrlo su česte, a često i prilično mučne. Jedan takav primjer je stanje poznato kao tinea versicolor, površinska gljivična infekcija koja stvara bijele mrlje na koži koje je teško ukloniti.

Kako da ga dobijem?



Pityrosporum orbiculare, gljivica koja uzrokuje tinea versicolor, prisutna je u malom broju na normalnoj koži; redovitim pranjem koža se oslobađa mrtvih stanica kože, kao i viška gljivica. Ali može narasti u velikim količinama – tijekom ljetnih mjeseci kada je vlaga u zraku ili kada je imunološki sustav osobe oslabljen – i ometati normalnu pigmentaciju kože; što rezultira ružnim mrljama u svijetlim i tamnim bojama.

Tinejdžeri i mladi odrasli, bez obzira na boju kože, uobičajene su žrtve tinea versicolor, a oni s masnom kožom mogu joj biti skloniji od onih sa suhom kožom. U tropskim zemljama, gdje su vlaga i temperatura stalno povišene, ljudi svih dobi mogu patiti od ovih mrlja tijekom cijele godine.

Koji su simptomi?

Na nadlakticama, prsima, leđima, vratu i licu pojavljuju se pljosnate mrlje koje variraju u boji od bijele preko ružičaste do žute i smeđe. Jako variraju u veličini, od samo četiri do pet milimetara u promjeru do velikih područja ušća. Ljuske možda neće biti odmah vidljive, ali se ljuske mogu lako dobiti struganjem zahvaćenih područja. Može biti prisutan blagi svrbež, osobito ako se osoba znoji ili joj je vruće. Kada mrlje zahvaćaju vrat ili lice, to može biti vrlo uznemirujuće.

Što mogu učiniti u vezi s tim?

Ako mislite da imate bijele mrlje ili bilo kakvu promjenu boje kože, posjetite dermatologa. Izgled kože često je sve što je potrebno za postavljanje dijagnoze, ali mikroskopski pregled finih ljuskica može se provesti ako je potrebno. Gledanjem pod posebnim svjetlom ili kemijskim pripravkom može se potvrditi prisutnost kvasca.

Kako se liječi?



Tinea versicolor reagira na lokalne ili oralne oblike liječenja. Topikalne antifungalne kreme, masti ili šamponi – koji sadrže selenijev sulfid, ketekonazol, cink-piritron, imidazol ili druge lijekove – primijenjeni izravno na zahvaćena područja jednom ili dvaput dnevno pokazali su se učinkovitima. Sumporni sapun i salicilna kiselina također se koriste za uklanjanje gljivica s kože. Oralni antifungici korišteni su za liječenje tinea versicolor otporne na lokalnu primjenu. Međutim, i kod lokalnih i kod oralnih oblika liječenja, vraćanje boje kože trebalo bi očekivati nekoliko mjeseci nakon što je gljivica uništena. Posavjetujte se sa svojim dermatologom prije korištenja bilo kojeg od ovih lijekova.

Ponavljanje je uobičajeno i možda će biti potrebna medicinska sredstva za čišćenje kako bi se spriječili recidivi. Pitajte svog dermatologa o njima. Kako biste spriječili prekomjerni rast gljivica, održavajte kožu suhom i nosite tanku, široku odjeću.