HEKLANJE

Posao, etika i zakon

TEMU APP 100 E KUPON

Primarni cilj poslovanja je zaraditi novac. Zašto bi pojedinac ili grupa ljudi pokrenuli posao ako ne žele zaraditi? Argument koji neki generiraju je: “Treba li profit biti jedina funkcija poslovanja?”

Želja poduzeća da zaradi novac ponekad može dovesti do onoga što se smatra neetičnim poslovnim praksama. Imajte na umu da su riječi neetično i nezakonito dva odvojena pojma s dva različita značenja. Jedna strana argumenta kaže da etika ne bi trebala igrati ulogu u poslovanju sve dok se poduzeće pridržava zakona zemlje, tada se ne bi trebali brinuti o etičkom ponašanju, već bi trebali djelovati u najboljem interesu organizacije. Druga strana argumenta kaže da, kako bi gospodarstvo funkcioniralo na kapitalistički način, poduzeća moraju djelovati na etički način bez obzira na to jesu li njihove radnje legalne prema zakonu.



Milton Friedman tvrdi da je isključiva odgovornost poduzeća povećati svoj profit. Robert Almeder tvrdi da kapitalizam, ako želi preživjeti, mora djelovati na društveno odgovoran način koji nadilazi stvaranje profita. Stavovi ove dvije osobe idu u srž argumenta. Ovaj autor smatra da nakon čitanja njihovog materijala stavovi obojice su pretjerani. Vjerujem da poslovne odgovornosti nadilaze ono što je zakonsko. Tvrtka ima odgovornost ne samo prema vlasnicima ili dioničarima, već i prema potrošaču koji vjeruje da tvrtka djeluje ne samo na zakonit način, već i na siguran i etičan način. Ako se tvrtka potrudi djelovati na neetičan način, tada je tvrtka prekršila njihovo povjerenje potrošača. Jednom kada tvrtka izgubi povjerenje svojih potrošača, profit će strmoglavo pasti. Budući da je profit primarna funkcija poslovanja, u najboljem je interesu poduzeća da održi odnos povjerenja s potrošačima i nastavi djelovati na siguran i etičan način.

Imajući na umu da svrha poduzeća nije predlagati ili diktirati zakonodavstvo ili etičko ponašanje pojedinca, poduzeće se ne bi trebalo smatrati odgovornim za ono što mala populacija potrošača smatra neetičkim. Ako je poslovna praksa otvorena i ako se opasnosti od njihovih proizvoda spremno objavljuju i ne predstavljaju mogućnost nenamjerne smrti potrošača, zakonodavstvo ne bi trebalo diktirati etičko ponašanje poduzećima niti pojedincima po tom pitanju.

Bloganje 101

Ako je pisanje umjetnost, onda je bloganje jedan od načina korištenja riječi za stvaranje umjetnosti. To je zato što su