HEKLANJE

Novi pristup električnoj energiji može uštedjeti novac i okoliš

TEMU APP 100 E KUPON

Nekad je struja bila jednostavna poput pritiska prekidača. Ne više. Tržišta su oslobođena, a kolač je podijeljen između 6 glavnih dobavljača – lopta je sada u dvorištu kupaca. I ne samo to, globalno zatopljenje tjera nas da drugačije razmišljamo o načinu na koji koristimo energiju. Partnerstvom s dobavljačem električne energije koji razumije njihove potrebe, mala poduzeća shvaćaju da mogu pomoći okolišu i uštedjeti novac.

Electricity4Business, dobavljač električne energije posvećen pružanju jeftine energije malim i srednjim tvrtkama, ne predstavlja se kao zelena tvrtka, ali vjeruje u pomoć tvrtkama u očuvanju energije. “Ne pokreću nas vjetrenjače ili solarna energija – jednostavno se još ne proizvodi dovoljno zelene energije. Trenutačno se električna energija koju isporučujemo proizvodi izgaranjem fosilnih goriva kao i sva druga”, kaže Graham Paul, direktor prodaje i marketinga tvrtke E4B. “Ali potičući naše kupce da smanje nepotrebnu potrošnju, možemo im uštedjeti novac i pomoći u zaštiti okoliša.”



Dakle, kako rastu troškovi električne energije? Ne tako davno, mogli ste ući u trgovinu ili malu tvrtku i jedina oprema koju biste pronašli bio je telefon, registar blagajna i možda računalo. Sada postoje deseci gadgeta i uređaja koji crpe energiju gdje god pogledate – pisači, faks uređaji, klima uređaji, promotivni artikli, punjači za prijenosna računala i mobitele, hladnjaci, ventilatori, modemi i usmjerivači, aparati za kavu, električni alati, strojevi, a popis ide u nedogled. Mnogi od njih se nikada ne isključuju iz električne mreže te zuje, bruje i stvaraju toplinu čak i kada nisu u upotrebi. Sada je vrijeme da razmislite o njihovoj cijeni za vas i za okoliš.

Dobra vijest je da postoji mnogo načina da uštedite energiju, a da to niti ne primijetite, osim kada pogledate račun na kraju mjeseca. A s povećanjem svijesti o utjecaju koji naši postupci imaju na okoliš, osoblje možda više neće odbacivati šefa kao škrtu škrticu jer inzistira na gašenju svjetla nakon posla. Sve što je potrebno za promjenu je malo svijesti i malo pozitivnog razmišljanja.

Najvažniji način smanjenja potrošnje električne energije je usaditi kulturu štednje energije u svoju tvrtku. Obično se električna energija ne koristi toliko neučinkovito koliko se troši, curi i gubi. Rješavanje ovog problema počinje postavljanjem nekoliko jednostavnih pitanja o tome kako se oprema koristi i održava. Koristi li se fotokopirni stroj dovoljno često da bi opravdao da je uključen cijeli dan? Jesu li vrata hladnjaka dobro zatvorena i otvaraju li se što rjeđe? Jesu li uključene postavke za uštedu energije računala? Kada je zadnji put taj ventilator očišćen? Zašto su prozori otvoreni ako je uključeno grijanje?

Zatim je tu i sama oprema. Zamjena fluorescentnih cijevi od 38 mm (T12) s cijevima od 26 mm (T8) koristi oko 8 posto manje energije, dok kompaktne fluorescentne svjetiljke troše 80 posto manje energije od volframovih GLS žarulja. A za uredsku opremu potražite uređaje za uštedu energije sa značajkama pripravnosti koji nose logo Energy Star. A ako vaši zaposlenici u studenom nose majice kratkih rukava, zapamtite da svaka dodatna diploma može staviti do 8% na vaš račun za grijanje.

Postoji mnogo više načina za uštedu novca na vašoj električnoj energiji, bez obzira na vrstu poslovanja. Electricity 4 Business sakupio je sve informacije koje su vam potrebne za početak u jednom dokumentu dostupnom za potpuno besplatno preuzimanje. Savjeti za energetsku učinkovitost na deset stranica sadrže sve o tome kako prepoznati i ispraviti loše energetske navike, gdje dobiti savjet i kako zatražiti porezne olakšice i zajmove povezane s energijom.

Krema protiv bora oko očiju

Krema za područje oko očiju protiv bora sadrži sastojke koji vašoj koži pružaju dodatnu vlažnost. To pomaže u smanjenju tamne