HEKLANJE

Ruka s kliještima

TEMU APP 100 E KUPON

Kliješta su prvi put razvijena u Europi kao pomoć pri obradi metala. Budući da je Europa bila među aktivnim razvijačima tehnologije, kliješta su se koristila za držanje i stezanje vruće otopljenih predmeta koji su se koristili za kućanske potrepštine, oružje i namještaj.

Tijekom vremena kliješta su evoluirala tako da imaju različite vrste i različite funkcije. Ali od svojih početaka komercijalno dostupna kliješta trenutno se nisu toliko razlikovala od prvih. I dalje se koristi isti koncept kao i kod prvog. Vijak i matica postavljaju se oko trećine od vrha kliješta. Načelo momenta ruke koristi se za čvršće držanje predmeta uz primjenu minimalne sile na ručke.



Kako se tehnologija nastavlja razvijati, napravljeno je sve više i više različitih kliješta kako bi se zadovoljile sve moguće potrebe i želje. Obično se ovi pomoćnici uglavnom koriste u radionicama strojeva, zanatskim radnjama i poslovima povezanim s elektrotehnikom. Sada kliješta imaju mehanizme koji zaključavaju i hvataju predmet na mjestu.

Uobičajene vrste kliješta i njihova upotreba:

•Kliješta s ravnim vrhom. Ovo je najčešća vrsta kliješta u alatnici koja se uglavnom koristi za hvatanje predmeta s velikim tlačnim opterećenjem. Kliješta s ravnim nosom obično dolaze s rezačem žice koji ima istu funkciju kao i kliješta za linijske. Nedostatak ove vrste kliješta je hvatanje predmeta s uskim prostorima. Više je grube sile nego finoće.

•Kliješta s dugim vrhom. Često korištena u zanatskoj proizvodnji, ova vrsta kliješta neophodna je za savijanje i oblikovanje oblika za izradu nakita. Loša strana ovoga je da ne možemo primijeniti silu budući da je oblik ovog alata sužen.

• Okrugla kliješta. Također kritičan partner u izradi rukotvorina, okrugla kliješta koriste se za izradu okruglih žica za naušnice, ogrlice i narukvice. Ova vrsta kliješta ista je kao kliješta s dugim nosom i ima iste nedostatke.

•Kliješta za stezanje. Ova posebna vrsta ima najviše raznolikosti. Kliješta za stezanje koriste se za spajanje ili brtvljenje dvije stvari. Ova kliješta se najčešće koriste za industrijsku upotrebu, ali imaju skupu cijenu.

•Kliješta za rezanje. Zapravo ova vrsta kliješta ne pripada obitelji kliješta kao što je navedeno u ranoj upotrebi, ali oblik i koncept su u osnovi isti. Ova vrsta kliješta koristi se za rezanje i skidanje žice, što je jedan od najkorisnijih električnih alata.