HEKLANJE

Postoji samo trenutak između prošlosti i budućnosti

Usluga tete Raye prekinula je. Apsolutno. Usluga vjenčanja za dvanaest osoba. Zbogom, zlatni obrubi i markice Made in Germany na poleđini svakog predmeta – ujak Kotya pao je s mezanina s kutijom.
– Oh, – čak se i zainteresirala teta Raya. – On je porculan!
Kao da se porculan nije slomio. Tada je shvatila tragediju, legla u naslonjač: “Nikolaj, validolu!”, Nazvala je sve, pa čak i mene, unatoč međugradskim razmacima, i oplakala njezinu mladost koja se raspršila na tisuću malih fragmenata:
“Njegovi su nam roditelji dali dvadeset godina prije. Nismo ga dirali, čekali smo posebnu prigodu, porculan, oprosti mi Bog, vjenčanje. Pa što? Tata je umro, Coty ima iščašen gležanj, imam krvni tlak. I nitko, pazite, nikad nije koristio ove tanjure. Idioti.
Razmišljao sam o tome. Zašto spremamo setove, ukrase i živopisne emocije za posebnu prigodu? Zašto mirišljave svijeće spremamo za “posebnu noć”, skrivamo naušnice s dijamantima u kovčegu, lupimo dijete po rukama kad ono “prije vremena” pokuša izvući kobasicu sa stola i zadržati nježne riječi do Valentinova Dan? Zašto je ovaj dan, ovaj trenutak gori od očekivanog? Hoće li biti vremena sigurno?
Gotovo svi pozivi iz zapaljenih kula bliznakinja u New Yorku sadržavali su izjave ljubavi. Ljudi su zvali svoje najmilije, ostavljali bilješke o telefonskim sekretaricama. “JA SAM. Volim. Ti ”- reći da se ovo pokazalo kao najvažnija stvar koju je trebalo učiniti na Zemlji.
Stvarnost, prema enciklopediji, “postoji u stvarnosti”, sam trenutak između prošlosti i budućnosti. Nema potrebe ostavljati po strani, zaroniti u atresole, sakriti do “jednog dana” ono što ovdje i sada može donijeti zadovoljstvo, radost i osmijeh. Ne sutra. Postoji samo današnji dan, koji nije ništa manje jedinstven od 31. prosinca ili neke vrste 8. ožujka.
Zato požurimo. Šminka. Pogledajte ocean. Igrajte se sa sinom, zagrlite kćer, dajte majci još jednu bočicu Chanela br. 5 – kako biste je mogli koristiti ne samo za praznike, već svaki dan. Moramo biti na vrijeme. Čitati. Jedite juhu od ježeva ili pečene skakavce. Pogledajte svoj omiljeni film i zaboravite na prljavo posuđe u sudoperi. Kupite teti Rae novi set i večerajte. Požuri popričati o svojoj ljubavi – prije nego što završe zasluge.
Natalia Radulova

Vodič za njegu kože

Zima je doba godine kada naša koža često postaje suha. Putovanje niz otok po hidratantnu kremu može se pokazati zastrašujućim.