HEKLANJE

Citibank Citi Simplicity Card: sada možete izbjeći zakašnjele naknade

TEMU APP 100 E KUPON

Citibank je nedavno lansirala novu kreditnu karticu koja uklanja važan problem koji osjećaju mnogi potrošači: naknade za zakašnjenje. U neobičnom potezu, banka sada nudi potrošačima “trajni oprost” za zakašnjela plaćanja i više neće procjenjivati uobičajenu naknadu za zakašnjenje od 39 USD kada uplata stigne nakon datuma dospijeća. Iako ponuda zvuči sjajno na površini, ako zagrebete malo dublje, uskoro ćete saznati da postoje neke stvari u vezi s novom Citi Simplicity karticom koje vas dugoročno mogu stajati više novca. Pogledajmo pobliže što ovaj izdavatelj kreditne kartice doista nudi sa svojom novom karticom.

Problem



Zaštitnici prava potrošača dugo su se protivili kad je riječ o naknadama i kaznama za kašnjenje u plaćanju kreditne kartice. Ne samo da bi vam se procijenila jednokratna naknada za kašnjenje u rasponu od 29 do 39 USD ako bi vaša uplata stigla s kašnjenjem, već bi vaša kamatna stopa mogla biti trajno povećana na zadanu stopu, obično čak 29% godišnje. Ovaj “dvostruki udarac” dodatno je otežao vama, vlasniku kreditne kartice, da ikada platite dug.

Rješenje Citibanka

U hrabrom marketinškom potezu, Citibank – jedan od najvećih izdavatelja kreditnih kartica na svijetu – osmislio je svoju Citi Simplicity karticu kao odgovor na kritike koje su uputili zagovornici potrošača u industriji i osobno u banci. Nova kartica, bez godišnje naknade i bez zateznih naknada, namijenjena je vlasnicima kartica koje je zagrizla greška s zakasninama. Vi kao vlasnik kartice više se nećete morati brinuti je li ček koji ste poslali neposredno prije dospijeća plaćanja stigao na vrijeme. Uz Citi Simplicity karticu, zakašnjela uplata bit će odobrena i neće se obračunavati zakašnjela naknada.

Pogled izbliza

Unutar Citibank ponude postoji nekoliko stvari koje biste trebali razumjeti prije nego što se prebacite:

1. Zakasnina neće biti naplaćena s vašeg računa, ali vaša kamatna stopa može porasti do zadane stope. Zadana stopa, u ovom slučaju, može biti čak 29%! To je loša vijest za vas, pogotovo ako ste prethodno imali fiksnu nisku stopu.

2. Također biste mogli steći lažan osjećaj sigurnosti netočnim uvjerenjem da vam redovito kašnjenje u plaćanju ne šteti na neki drugi način. Na primjer, dosljedno proslijeđena zakašnjela plaćanja mogu postati dio vašeg kreditnog izvješća, što negativno utječe na vašu mogućnost kupnje automobila ili kuće uz povoljnu kamatnu stopu. Važno je napomenuti da viša kamatna stopa može dodati tisuće dolara kupnji novog doma.



3. Konačno, Citibank će se odreći naknade za zakasninu samo ako obećate da ćete nastaviti koristiti karticu. Ovo je loša vijest za vas, posebno ako pokušavate smanjiti svoj saldo svaki mjesec, a da ne morate kupiti nešto novo, što jednostavno povećava vaš saldo.

Sve u svemu, kartica Citi Simplicity ima puno više od onoga što se čini na prvi pogled. Za neke ljude, nova kartica je dobrodošla promjena, posebno ako ste jedan od onih koji otplaćuju svoj dug u cijelosti svaki mjesec. Ako niste, Citi Simplicity kartica bi vas dugoročno mogla koštati mnogo više. Ako spadate u ovu drugu kategoriju, bilo bi bolje da zadržite postojeću karticu ili kupite novu karticu s drugim značajkama i povoljnijim zahtjevima.

Autorsko pravo 2006. Ed Vegliante.