HEKLANJE

Potencijalni rizici tetoviranja

TEMU APP 100 E KUPON

Većina tetovaža se nanosi bez ikakvih problema, ali postoje neke koje rezultiraju manje od željenog rezultata. Iz tog razloga ne mogu se zanemariti potencijalni rizici povezani s tetoviranjem. Nehigijenska oprema glavna je briga s kojom se većina pojedinaca suočava kada se tetoviraju. Mogućnost dobivanja bolesti je velika s opremom koja nije pravilno očišćena nakon svake uporabe. Osim toga, tetovaže često mogu rezultirati infekcijom kože ako je oprema korištena za izradu tetovaže prljava ili ako se osoba ne brine pravilno za područje nakon nanošenja tetovaže.

Ako se oko područja tetovaže razvije prekomjerno crvenilo, oteklina ili bol, ovlašteni liječnik morat će pregledati tetovažu kako bi utvrdio je li zaražena ili ne. Uobičajeni tretmani mogu uključivati lijekove, ali infekcija koja se jako pogoršala može zahtijevati hospitalizaciju pacijenta. Uz očite brige koje se mogu pojaviti odmah, liječnik može biti potreban kasnije ako se pacijent ikada odluči ukloniti tu tetovažu. Kirurgija je jedini način potpunog uklanjanja tetovaže i, kao i kod svake vrste operacije, to nosi dodatne rizike.



Ako pojedinac odluči ukloniti svoju tetovažu, postupak može biti izvanbolnički postupak ili postupak koji zahtijeva minimalni boravak u bolnici. Konačnu odluku donijet će liječnik, koji će uzeti u obzir cjelokupno zdravlje pacijenta i vjerojatnost razvoja bilo koje vrste infekcije. Osim toga, pacijenti koji dožive komplikacije tijekom operacije ili moguću alergijsku reakciju na lijekove vjerojatno će biti primljeni u bolnicu na daljnje promatranje.

Sljedeći rizik povezan s tetovažama nije toliko zdravlje, koliko izgled. Ako tetovažu radi amater ili jednostavno nije dobro napravljena, njezin izgled može biti uništen. Istodobno, ako se tetovaža svaki put ukloni, postoji velika mogućnost da ostane vidljiv ožiljak. Iako je istina da većina ožiljaka s vremenom postaje manje uočljiva, oni nikada u potpunosti ne nestanu i zauvijek će biti podsjetnik na tetovažu koja je nekad bila tu.

Kao i kod svake odluke u životu, svaka muka ima svoje pluseve i minuse. Ako razmišljate o tetoviranju, odvojite trenutak i pažljivo razmislite o tome zašto želite tetovažu, kako ćete se osjećati u vezi s njom za 10 godina i je li tetovaža za vas ili za nekog drugog. Kada ostavljate trajne oznake na svom tijelu, trebali biste to učiniti samo zato što vi to želite, a ne zato što to netko drugi želi ili očekuje od vas.

Ovaj se članak koristi samo u informativne svrhe. Ovdje sadržane informacije nisu namijenjene za korištenje umjesto ili u kombinaciji s profesionalnim medicinskim savjetima. Prije odluke o tetoviranju ili uklanjanju iste, pacijent se mora posavjetovati s ovlaštenim liječnikom radi medicinskog savjeta i/ili kako bi se odredio najbolji način djelovanja za njegove/njezine individualne zdravstvene potrebe.

Jeste li poduzetnik?

Ako biste tražili riječ poduzetnik u rječniku, otkrili biste da to znači “osoba koja organizira i upravlja bilo kojim poduzećem,