HEKLANJE

Prava na kreditne kartice – Koja prava imate?

TEMU APP 100 E KUPON

Dakle, razmišljali ste o dobivanju kreditne kartice, ali sve što ste čuli od roditelja, prijatelja, kolega s posla i sličnih je da su oni samo problem. Horor priče o prekoračenju limita, financijskim naknadama, zakašnjelim naknadama, misterioznim naknadama, telemarketerima i nestalim računima plešu vam glavom poput šećernih vila u djeci na Badnjak. Važno je znati, ulazeći u vaše prvo ili čak peto iskustvo s kreditnom karticom, da kao vlasnik kreditne kartice imate određena prava koja idu uz vaše odgovornosti.

Evo kratkog pregleda nekih prava na vašu kreditnu karticu:



Brzi kredit za plaćanje:

Vaš vjerovnik mora knjižiti primljenu uplatu u roku od dvadeset četiri sata od primitka. Kako biste bili sigurni da ovaj sustav radi glatko s vaše strane, svakako se upoznajte s procedurama plaćanja za vašu karticu.

Povrati kreditnih stanja:

Ako preplatite račun za kreditnu karticu, to je ukupni iznos, a ne određeni mjesečni račun, imate pravo na kredit na svom računu. Također možete zatražiti da vam izdavatelj kreditne kartice pošalje povrat više plaćenog iznosa. Ovo vrijedi samo ako ste u potpunosti podmirili ukupni iznos i izvršili dodatno plaćanje. Ne odnosi se na preplatu mjesečnog minimuma. Ako preplatite svoj saldo, vaš će vjerovnik automatski kreditirati vaš račun dodatnim sredstvima, koja nećete morati ponovno platiti jer je to vaš novac. Međutim, ako podnesete pismeni zahtjev za povrat preostalih sredstava, oni vam moraju izdati povrat u roku od sedam dana od primitka vašeg zahtjeva.

Rješavanje pogrešaka:

Ako smatrate da postoji pogreška na vašem izvodu računa, morate podnijeti pismeni prigovor u roku od šezdeset dana od nastanka pogreške. Istraga mora uslijediti unutar dva obračunska ciklusa, a najkasnije devedeset dana od primitka prigovora. Ovo je savezni zakon, a za više informacija možete se obratiti Saveznoj komisiji za trgovinu.

Uklanjanje neovlaštenih terećenja:



Ako vam je kartica izgubljena ili ukradena, odmah to prijavite. Nakon prijave gubitka ili krađe, vlasnik kartice nije odgovoran za bilo kakve troškove. Ako na svom računu pronađete lažne troškove, možete biti pozvani na odgovornost do pedeset dolara po kartici. Međutim, pedeset dolara je najviše što ćete dugovati za neovlaštene troškove, čak i ako lopov koristi vašu karticu za pristup bankomatu. Najbolji način da izbjegnete plaćanje ukradene robe u svoje ime je da prijavite nestanak ili ukradenu karticu čim otkrijete da nedostaje. Na taj će način tvrtka otkazati karticu i nećete biti odgovorni za bilo kakve troškove.

Najbolje je, ulazeći u svako novo iskustvo, razumjeti svoja prava i odgovornosti. Zatražite pisani primjerak ovih prava od svoje kartičarske kuće i slobodno ih nazovite ako imate pitanja ili nedoumica. Obavezno se naoružajte informacijama i nikada nećete biti uhvaćeni nespremni.

Putovanje

Putovanje je ono što nas opušta i što svatko priželjkuje. Barem jednom na godinu ljudi se odluče na odmor, putujući