HEKLANJE

Pravila igre Backgammon: naučite kako igrati Backgammon

TEMU APP 100 E KUPON

Društvena igra backgammon jedna je od najstarijih igara poznatih čovjeku. Vjeruje se da su se prve varijacije igre igrale u starom Egiptu, Mezopotamiji i starom Rimu. Od tada je igra evoluirala, promijenila nekoliko imena i proširila se na različite dijelove svijeta. Trenutno je popularna zabava diljem SAD-a, istočne Azije, Europe i Bliskog istoka.

Za igranje backgammona sve što trebate je partner, dvije kocke i posebna tabla za backgammon s damama. Tabla za backgammon je podijeljena na dvije strane od kojih je svaka zrcalni odraz druge. Svaka stranica sadrži 12 trokuta koji se nazivaju točkama označenim brojevima od 1 do 24.
Točke 1 do 6: Home Board ili Inner Board

Točke 7 do 12: Vanjska ploča
7 bod: Bar Point
13 točka: središnja točka



Na početnoj poziciji u igri svaki igrač ima 2 dame na 24 boda, 3 dame na 8 boda i 5 na 13 i 6 boda. Svaki se igrač kreće od svoje domaće ploče preko vanjske prema protivničkoj matičnoj ploči.

Cilj backgammona je, dakle, pomaknuti vaše dame prema protivničkoj matičnoj ploči i ukloniti ih s ploče prije nego što vaš protivnik pomakne svoje dame prema vašoj matičnoj ploči. Brzina napretka svakog poteza određena je ishodom bacanja kocke.

Igra backgammon počinje tako što oba igrača bacaju jednu kockicu. Igrač čiji je rezultat najbolji, čini prvi potez koristeći i svoj i protivnikov broj. Ako je ishod bacanja kocke izjednačen, igrači ponovno bacaju kocku dok se ne pojavi nejednak ishod. Od sada svaki igrač baca obje kockice na svom redu.

Nakon svakog bacanja kocke, trebate pomaknuti svoje dame prema naprijed za broj koraka prikazan na obje kocke. Možete pomaknuti jedan žeton za broj koraka zbrojen za obje kocke ili pomaknuti dva žetona. Da bude jasnije: ako je ishod bacanja kocke 5 i 4, možete pomaknuti jednu damu 9 koraka naprijed ili pomaknuti jednu damu 5 koraka naprijed, a zatim pomaknuti drugu figuru 4 koraka naprijed

Ako kocka baci dvostruko, što znači paran broj na obje kockice, možete se pomaknuti dvostruko više od broja prikazanog na kockici. Na primjer, ako bacite duplo 2, možete pomaknuti 2 boda četiri puta. U tom slučaju, možete pomaknuti jednu damu 8 koraka naprijed; pomaknuti dvije dame ukupno 4 koraka; pomaknuti dvije dame ukupno 2 koraka svaki plus ukupno 4 koraka; pomaknuti jednu damu ukupno 6 koraka plus 2 koraka; ili pomaknite četiri dame za 2 koraka.

Možete premjestiti žeton na točku gdje se nalazi još jedan od vaših dama ili ne više od jednog protivnikovog dama, koji se zove blot. Kada pogodite mrlju, ona se pomiče na sredinu ploče u dio podijeljen između početne ploče i vanjskih ploča, koji se naziva traka.

Dame koje se nalaze na šanku ostaju izvan igre dok se na šanku ne može ući bacanjem kockica na protivnikovim domaćim pločama. Na primjer, ako bacite 2, možete unijeti damu do 23 boda i unijeti protivnikovu domaću ploču i ponovno unijeti dame u igru. Ne možete premjestiti druge dame osim ako vaše čitave dame nisu na protivnikovoj matičnoj ploči.



Dok su vaše dame na vašoj matičnoj ploči, morate ukloniti dame s ploče, kako biste ih odnijeli, koristeći bacanje kockica. Na primjer, ako bacite 1, možete skinuti jednu damu s 1 boda; ako bacite 2, možete pomaknuti žeton s točke 2, i tako dalje.

Ako vaš protivnik nije skinuo nijednu damu dok ste vi skinuli 15 dama, osvajate gammon. Ako vaš protivnik nije skinuo nijednu damu i još uvijek su neke od njegovih dama položene na traku, dok ste vi skinuli 15 dama, tada ste osvojili backgammon.

Štedite novac, jednostavno

Svi znamo kako potrošiti svoj novac, no razumijemo li u potpunosti kako ga uštedjeti? Ne govorim o izdvajanju rezerve za