HEKLANJE

Prednosti i mane start/stop sustava u automobilu

TEMU APP 100 E KUPON

Start/stop sustavi su tehnologija koja se sve češće ugrađuje u vozila kako bi se smanjila potrošnja goriva i emisija ispušnih plinova. Ova tehnologija automatski isključuje motor vozila kada je zaustavljeno, na primjer, na semaforu ili u gužvi, a zatim ga ponovno pokreće kada vozač pritisne papučicu gasa ili spojku.

Prednosti start/stop sustava uključuju:



Ušteda goriva: Zaustavljanje motora prilikom mirovanja smanjuje potrošnju goriva jer se ne troši gorivo dok je vozilo u leru. Na duže vrijeme zastoja ili čekanja, ovo može rezultirati značajnom uštedom goriva.

Smanjenje emisija: Manje vremena provedenog u leru znači manje emisija ispušnih plinova, što pridonosi smanjenju negativnog utjecaja vozila na okoliš.

Međutim, postoji i druga strana medalje kod start/stop sustava:

Dodatno opterećenje baterije: Start/stop sustavi zahtijevaju snažniju bateriju koja može podnijeti česte cikluse pokretanja i zaustavljanja motora. To može rezultirati bržim trošenjem baterije i potrebom za zamjenom baterije ranije nego što je to uobičajeno.

Potencijalno neugodnosti za vozača: Neke vozače može smetati trenutni prekid rada motora prilikom zaustavljanja i ponovno pokretanje prilikom vožnje. Ovo može biti osobito primjetno kod gužvi ili kraćih zaustavljanja gdje je vrijeme mirovanja kratko.

Povećanje troškova održavanja: Start/stop sustavi uključuju dodatne komponente kao što su senzori, releji i posebna elektronika. Ako ove komponente zahtijevaju popravak ili zamjenu, to može rezultirati većim troškovima održavanja u usporedbi s vozilima bez start/stop sustava.

Važno je napomenuti da se start/stop sustavi obično mogu isključiti ili deaktivirati ako vozač ne želi koristiti tu funkciju. U konačnici, prednosti i nedostaci start/stop sustava ovise o individualnim preferencijama vozača i uvjetima vožnje.