HEKLANJE

Prijevara i zaštita kreditnih kartica

TEMU APP 100 E KUPON

Uz obilatu upotrebu kreditnih kartica danas, a posebno obilatu upotrebu pojačanu tajnim putevima svjetske mreže, običnog potrošača može dovesti u vrlo opasnu poziciju da postane žrtva prijevare. Poput računalnih virusa i nužnih prilagodbi koje provode pružatelji internetskih usluga, tvrtke koje izdaju kreditne kartice i trgovci oprezno se pokušavaju boriti protiv prijevare čim se dogodi i smišljaju nove načine kako je spriječiti prije nego što vas pogodi. Trošak prijevare s kreditnom karticom vrlo je visok, preko 700 milijuna funti samo u Ujedinjenom Kraljevstvu 2006. godine, tako da je pronalaženje načina za predviđanje i zaustavljanje štete uzrokovane prijevarom slično kao i sama kreditna industrija, vrlo velik posao.

Svatko danas želi dio tržišta zaštite od prijevara. Neke tvrtke koje izdaju kreditne kartice nude vlastite poticaje i programe i reklamiraju ih putem pametnih oglasa u kojima glume Donald Trump, vikinški pljačkaši i nesvjesni kupci koji kanaliziraju glasove lopova koji su ih učinili žrtvama. Internetske stranice poput Scambusters dot com i Merchant911 dot org mogu zaštititi potrošače i trgovce. Te usluge često mogu biti besplatne ili samo pružaju forum na kojem potrošači i trgovci mogu razmjenjivati informacije o nedavnim prijevarama. Čak je i e-pošta, koja se lako može prikupiti za brojeve koji se šalju naprijed-natrag u transakcijama, medij putem kojeg korisnici mogu komunicirati jedni s drugima o nadolazećim prijetnjama ili čak prijevarama koje su u tijeku. Iako je potpuna eliminacija prijevare nemoguća, njezino je smanjenje moguće zahvaljujući nedavnim inovacijama u zaštiti od prijevara kao što su sigurnosni čipovi, slikovni ID-ovi i svijest online trgovaca.



Baze podataka tvrtki hakerima često nesvjesno dostavljaju ogromnu količinu podataka o kreditnim karticama, a sve se prikladno drže na jednom mjestu. Često sam trgovac može biti odgovoran za plaćanje prijevare ako se utvrdi da su poduzeti neodgovarajući koraci za utvrđivanje identiteta kupca i odgovarajuću zaštitu identiteta potrošača. Kupnje koje su najrizičnije za prijevaru su kupnje bez kartice. Web-mjesta kao što je Merchant911dotorg navode web-mjesta za provjeru prijevare kao što su: FraudSmack, preCharge, MaxMind, Cardinal Commerce, WhyLabs i Merchant Sense, a sva ona nude usluge provjere prijevare zajednici trgovaca, posebno e-trgovcima koji se bave kupnjom bez kartice. Potrošači imaju i druge mogućnosti, uključujući softver za krađu identiteta.