HEKLANJE

Prijevara s otkazivanjem duga s kreditne kartice

TEMU APP 100 E KUPON

“Zakonski raskinite dug po kreditnoj kartici! Možete biti bez duga za 4-6 mjeseci!” Ovakvi oglasi odnose se na novu vrstu programa koji se proširio internetom u posljednjih nekoliko godina. Zove se “Raskid duga po kreditnoj kartici”, a žrtve plaćaju 1000 dolara za ovu lažnu uslugu. Jedna žrtva s kojom sam razgovarao izgubila je više od 15.000 dolara! U ovom ću članku pregledati načela iza ovog programa i točno objasniti zašto je to prijevara koju treba izbjegavati.

Prvo, razjasnimo naše definicije. Shemu koju ovdje opisujem ne treba brkati s Debt Consolidation ili Debt Settlement (također poznatom kao Debt Negotiation), a obje su legitimne i etičke metode rješavanja duga. Najlakši način za razlikovanje prijevare s raskidom duga s kreditne kartice od ostalih valjanih programa temelji se na središnjoj tvrdnji da doista ne dugujete novac!



S Debt Consolidationom vraćate sva svoja dugovanja. S Debt Settlementom vraćate niži iznos (obično oko 50%) dok vjerovnik pristaje oprostiti preostali iznos. Međutim, s lažnim programom otkazivanja duga kreditne kartice, promotori tvrde da nećete morati platiti ništa (osim njihovih nečuvenih naknada, naravno). Oni iznose iznenađujuću tvrdnju da možete legalno izbrisati svoje dugove jednostavno korištenjem njihovih super-duper čarobnih dokumenata. Na temelju nekog pravnog mumbo-jumbo-a, tvrdnja je napravljena da stvarno niste posudili novac od svojih vjerovnika!

Da bismo razumjeli ovu prijevaru, potrebno je malo pozadine. Sjećate li se pokreta protiv poreza iz 1970-ih? Ljudi su tvrdili da je sustav prikupljanja poreza porezne uprave neustavan, a na temelju njihovog pogrešnog tumačenja poreznog zakona odbijali su platiti porez. Porezna uprava oštro se obrušila na pokret prosvjednika protiv poreza, a kroz sudski sustav porušili su sve pravne argumente koje su iznijeli prosvjednici. Prijevara s raskidom duga s kreditne kartice vrlo je slična pokretu protiv poreza. Zapravo, među stručnjacima za naplatu, to se zove “monetarni protestni pokret”.

Baš kao i pokret prosvjeda protiv poreza, postoji zajednička tema koja se provlači kroz sve promotivne materijale koje izdaju prosvjednici protiv poreza. Osnovna ideja je da naš monetarni sustav Federalnih rezervi i općeprihvaćena računovodstvena načela (GAAP) ne dopuštaju bankama da posuđuju vlastiti novac. Stoga, prema njihovom tumačenju, banke kreditnih kartica su te koje provode prijevaru američkoj javnosti.

Ostani sa mnom ovdje, jer je logika prilično čudna. Ako banka ne može posuditi vlastiti novac, kako banka kreditne kartice odobrava kredit? Ovdje se tvrdi da sam ugovor o kreditnoj kartici postaje oblik novca (poznat kao zadužnica) u trenutku kada ga potpišete. Ideja je da banka “deponira” vaš ugovor kao imovinu u svojim knjigama, a zatim se svaki kredit koji koristite prebija kao obveza prema toj imovini. Drugim riječima, ključni koncept ovdje je da ste doslovno posudili vlastiti novac od banke kreditne kartice.

Recimo da je vaš saldo kod ABC Credit Card Bank 10.000 USD, što ste posudili uz karticu za svakodnevnu kupnju. Promotori prijevara kažu da sve što trebate učiniti je obavijestiti banku da želite natrag svoj originalni “depozit”. Međutim, dopustiti ćete banci da nadoknadi iznos koji ste posudili s iznosom koji imate na “pologu”. prijesto! Ostatak više ne dugujete!

Sada, kao što možete zamisliti, banke ne prihvaćaju blagonaklono takve taktike. Mnoge potrošače koji koriste ovu tehniku njihovi vjerovnici tuže. Ali prevaranti imaju na raspolaganju više trikova, kao da financijske gluposti “dima i ogledala” nisu dovoljne. Jedna od njihovih tehnika je korištenje lažnih “arbitražnih” foruma. Arbitraža je naravno legitiman sustav koji omogućuje tvrtkama i pojedincima rješavanje sporova bez odlaska na sud. Što rade prevaranti? Oni podučavaju ljude kako postaviti lažni arbitražni forum, s izričitom svrhom pokretanja spora protiv svojih vjerovnika! Naravno, vjerovnici neće slati predstavnike na neki nepostojeći arbitražni forum, tako da potrošač može potvrditi vlastitu arbitražnu odluku. Ako ih tuže na redovnom sudu, svoju lažnu nagradu pokažu sucu u nadi da će vjerovnikova tužba biti odbačena.

Postoje i druge tehnike koje koriste promotori ove sheme, ali ključna točka koju treba zapamtiti je središnja tvrdnja da dug na vašoj kreditnoj kartici zapravo ne postoji. Naravno, sve su to besmislice koje se temelje na pogrešnom tumačenju našeg monetarnog sustava, a ako se odmaknete i malo razmislite, istina se čini prilično očitom. Ono što ovi prevaranti govore jest da cijela industrija kreditnih kartica vrijedna 700 milijardi dolara radi na nezakonitoj osnovi! Čak i da je pravna teorija koju su koristili promotori istinita (a nije), mislite li da bi vlada na trenutak dopustila da ova divovska industrija propadne? To je upravo ono što bi se dogodilo da se promotorove tvrdnje pokažu istinitima i da se koriste na širokoj osnovi.



Savezna trgovačka komisija, koja ima ovdašnju nadležnost, još nije nagazila na ove prevarante, ali samo je pitanje vremena. Nažalost, u međuvremenu, potrošačima se uzimaju milijuni dolara za bezvrijedan program koji će ih samo dovesti u velike probleme s njihovim vjerovnicima. Ako vam se obrati netko s željom da obriše vaše dugove pomoću ovog sustava, toplo preporučam da trčite u drugom smjeru dok čvrsto držite novčanik ili torbicu.

Upamtite, svoje dugove možete eliminirati ako disciplinirano pristupite svojim financijama, napravite proračun i pridržavate ga se te ne koristite svoje kreditne kartice osim ako ne možete svaki mjesec u cijelosti otplatiti nova dugovanja.

Kreditno bodovanje

Kreditni rezultati se koriste za određivanje kreditnog rizika zahtjeva za kredit. To se radi pomoću povijesnih podataka kao i statističkih

Sprječavanje staračkih pjega

Starenje ne uzrokuje nužno staračke pjege. Previše izlaganja ultraljubičastim zrakama sunca vjerojatnije će uzrokovati ove neprivlačne mrlje nego zrelost. Zbog