HEKLANJE

Primer optimizacije za tražilice

TEMU APP 100 E KUPON

A Search Engine Optimization Primer opisuje za laike različite metode i zahtjeve kako bi web mjesto bilo “prilagođeno tražilici”.

Koja je svrha trošenja vremena i novca na izradu web stranice ako je nitko ne može pronaći jednostavnim pretraživanjem pomoću Googlea, Yahooa!, MSN-a ili bilo kojeg drugog broja tražilica?



Budući da internetska pretraživanja brzo zamjenjuju tradicionalne metode lociranja proizvoda i usluga (poput Žutih stranica), današnje tvrtke moraju osigurati da izlog njihove web trgovine bude što vidljiviji potencijalnim kupcima ili korisnicima.

Pročitajte kako biste saznali kako možete osigurati da vaša web stranica bude optimizirana za današnje tražilice!

Definicija
Optimizacija za tražilice (SEO) složena je tema s prilično jednostavnom definicijom: SEO je znanost i umjetnost dizajniranja web-mjesta i njegovog sadržaja na takav način da se svakoj stranici web-mjesta pruži najbolja šansa da bude na popisu i visoko rangirana od strane tražilica. Opisujem ga i kao znanost i kao umjetnost.

Znanost SEO
Poput znanosti, web dizajneri mogu koristiti (ili ne) specifične, poznate tehnike dizajna kako bi poboljšali sposobnost tražilice da “čita” sadržaj web stranice i njenih stranica. Prekrasna i složena web-mjesta mogu se lako stvoriti bez upotrebe bilo kakvih SEO tehnika ili korištenjem tehnika koje izravno ometaju sposobnost tražilice da “čita” sadržaj stranice. Ako želite utvrditi ima li vaša web-stranica šanse da bude visoko rangirana na tražilici, morate biti svjesni ovih poznatih i ne-tajnovitih tehnika.

Umjetnost SEO
Poput umjetnosti, znanstvene tehnike moraju se koristiti u odnosu na svrhu, publiku, poruku, estetiku i sadržaj web stranice. “Izgled i dojam” web-mjesta može biti kritičan, a ponekad se mora uspostaviti ravnoteža između umjetničkih kvaliteta web-mjesta i njegove usklađenosti sa zahtjevima tražilice. Mnogi “umjetnički” elementi dizajna zapravo ometaju ili zabranjuju tražilici čitanje stranice. Na primjer, popularni element dizajna koji se danas koristi, Flash filmovi, nevidljiv je tražilicama. Ako je vaša web stranica izrađena pomoću Flasha, možete zaboraviti da vas tražilice primijete iz jednostavnog razloga što Flash nije tekstualni sadržaj, a tražilice se hrane sadržajem, a ne grafikom, fotografijama ili Flash filmovima. Važno je znati da su sve riječi sadržane u Flash potezu, fotografiji ili grafici nevidljive tražilicama. Samo zato što možete vidjeti riječi prikazane na vašem web-mjestu ne znači da i tražilica može.

Flash film koji služi kao banner moje web stranice daje dobar primjer “nevidljivih riječi”. Iako posjetitelj stranice vidi sljedeće u natpisu,

Izbjegavajte ove stvari



  • Dinamičke web stranice. Nemojte ih koristiti osim ako baš morate. Tražilice imaju poteškoća s čitanjem dinamičkih stranica, tako da će svaka optimizacija ključnih riječi koju ste uključili na stranicu biti uzaludna. Dinamičke web stranice stvaraju se “u hodu” dok se posjetitelj kreće od stranice do stranice. Sadržaj dinamičkih web stranica obično se pohranjuje u bazi podataka i ne učitava se za prezentaciju dok se sadržaj ne zatraži. Dinamičke web-stranice obično se identificiraju interpunkcijskim znakovima u URL-u stranice:
  • U ovom slučaju dinamička web-stranica identificirana je s “?” u posljednjem dijelu URL-a. Drugi očiti nedostatak dinamičkih web stranica je nemogućnost korištenja ključne riječi u nazivu stranice i URL-u. Dinamičke stranice mogu olakšati održavanje web stranice, ali to može značiti napuštanje web stranice vidljivog u tražilici.

  • Okviri. Opet, nemojte ih koristiti osim ako nemate nužnu potrebu za tim. Svaki sadržaj unutar okvira sadržaja web stranice često je nevidljiv tražilicama. Okviri uključuju jednu datoteku web stranice (glavni okvir) koja učitava sadržaj iz neke druge web datoteke u drugi okvir (okvir sadržaja). Sve što tražilica vidi je ono što se nalazi u glavnom okviru, što su obično samo meta-oznake, naziv banner datoteke i navigacijski elementi. Sve stvari u okviru sadržaja se ne vide jer zapravo nisu dio glavnog okvira i njegovog temeljnog koda; datoteka sadržaja je samo referencirana od strane glavnog okvira. Usput, svaka ključna riječ ili SEO posao koji ste obavili ide uzalud.
  • Neispravne veze. Provjerite rade li sve veze na vašim web stranicama ispravno. Tražilice ne vole neispravne veze. Neispravna veza jednostavno je poveznica koja prikazuje “Stranica nije dostupna” ili neku drugu sličnu poruku. Rang vašeg popisa bit će snižen ako pauci tražilice pronađu neispravne veze na vašoj stranici.
  • Farme veza. Nemojte koristiti farme veza ili sheme dijeljenja veza. Tražilice jako cijene poveznice od sličnih stranica do sličnih stranica; ne vole poveznice s nepovezanih stranica na nepovezane stranice. Vaš rang na popisu može biti niži ako je vaša web stranica dio farme veza. Evo što Google kaže:

Sheme povezivanja često će web stranici učiniti više štete nego koristi. Mnoga mjesta koja reklamiraju programe za dijeljenje poveznica ne samo da nude malu vrijednost, već će distribuirati vašu adresu e-pošte bez vašeg dopuštenja, što rezultira povećanom količinom neželjene pošte.

Estetika optimizacije za tražilice
Brinu li tražilice o vizualnoj ili estetskoj privlačnosti vaše web stranice, nagrađuju li je ili kažnjavaju? Jednom riječju, ne. Ružna web-mjesta mogu se rangirati jednako visoko ili više kao vizualno privlačna ili vrlo kreativna web-mjesta. Zapravo, tehnike dizajna, alati, uslužni programi, komponente i trikovi koje koriste mnoga vizualno zadivljujuća web-mjesta zapravo često sprječavaju da ta web-mjesta budu učinkovito pretraživana, indeksirana ili navedena. Dakle, koliko biste pažnje trebali posvetiti vizualnoj privlačnosti svoje web stranice? Ovisi. Ako vaša web stranica ilustrira vaše umjetničke sposobnosti, kao što je umjetnik, glazbenik ili fotograf, tada biste trebali biti sigurni da je vaša stranica visoko estetska i vjerojatno ćete morati napraviti neke kompromise između estetike i optimizacije za tražilice. Ako je vaše web mjesto web mjesto za e-trgovinu, ono zapravo može biti prilično ružno, a opet učinkovito u pogledu optimizacije za tražilice i interakcije s korisnikom. Većina nas, mislim, samo želi dobro izgledajuću, privlačnu web-stranicu koja se sviđa i tražilicama.



Tvrdnje na koje treba biti oprezan
Neke tvrtke za optimizaciju tražilica snažno će tvrditi u vezi s njihovom sposobnošću da vašu web stranicu visoko kotiraju. Na primjer, mogu tvrditi: “Mi ćemo vašu web stranicu staviti na prvu stranicu”. Evo što Google kaže:

  • Nitko ne može jamčiti prvo mjesto na Googleu.
  • Čuvajte se SEO-a koji tvrde da jamče rangiranje, navode “poseban odnos” s Googleom ili oglašavaju “prioritetno slanje” Googleu. Ne postoji prioritetno slanje za Google.

  • Neki SEO-ovi mogu vam pokušati prodati mogućnost upisivanja ključnih riječi izravno u adresnu traku preglednika.

Većina takvih prijedloga zahtijeva od korisnika da instaliraju dodatni softver, a vrlo malo korisnika to čini. Procijenite takve prijedloge s velikom pažnjom i budite skeptični prema broju korisnika koji su sami prijavili preuzimanje traženih aplikacija.



Imajte na umu da postoje milijuni web stranica, a za svaki određeni pojam pretraživanja mogu biti navedeni deseci tisuća web stranica. Većina tražilica prikazuje samo 10 unosa po stranici, tako da se ne može jamčiti da je vaša stranica prirodno među prvih 10 ili 20 popisa za važan pojam za pretraživanje. Što ako su tvrtke koje su već navedene u prvih 20 platile SEO tvrtki da jamči plasman među 20 najboljih? Gdje bi vas to ostavilo? Rekavši to, nije sve izgubljeno. Na primjer, računovodstvena tvrtka sa sjedištem u Arlingtonu u Teksasu možda se neće moći pojaviti među prvih 20 popisa za pojam za pretraživanje “računovodstvena tvrtka”, ali može imati dobre šanse da se pojavi u prvih deset za pojam za pretraživanje “Teksas računovodstvena tvrtka,” ili “Arlington računovodstvena tvrtka,” ili “DFW računovodstvena tvrtka” ili “crkvena računovodstvena tvrtka”.

Drugi mogu tražiti “Zajamčene popise tražilica”. Shvatite da je ovo tvrdnja koju čak ni tražilice neće iznijeti bez da potroše nešto plijena. Nijedna tražilica za koju ja znam ne jamči da će vaša web stranica biti navedena (osim onih koje prihvaćaju plaćanje za uvrštenje), pa kako SEO tvrtka može to tvrditi? Ne mogu. Međutim, većinu web-mjesta na kraju besplatno uvrste tražilice. Pitanja su: Koliko dugo traje? Gdje se u popisu pojavljuje vaša web stranica? i Za koje pojmove pretraživanja? Zaista nema nikakve razlike ako je vaša web stranica navedena kao broj jedan za neki opskurni pojam za pretraživanje koji se rijetko ili nikad ne koristi.

Po mom vlastitom iskustvu, većina tražilica pronađe dobro dizajniranu web stranicu optimiziranu za tražilice unutar 72 sata od besplatnog slanja. Možda na početku nije visoko kotiran, ali je kotiran.

Dakle, što SEO tvrtka zaista može tvrditi da čini za vas?

  • Oni mogu procijeniti postojeću web stranicu na temelju poznatih SEO praksi, standarda i tehnika koje su tražilice odobrile te vas savjetovati kako poboljšati SEO sadržaj svoje web stranice.
  • Mogu stvarati web stranice na temelju poznatih SEO praksi, standarda i tehnika koje su tražilice odobrile.
  • Oni vam mogu pružiti usluge kao što su istraživanje ključnih riječi, optimizacija koda, registracija domene, slanje tražilicama, slanje članaka, stvaranje Google Sitemapa itd.
  • Oni vam mogu pomoći da stvorite AdWords kampanje s plaćanjem po kliku (PPC) koje će vas staviti na prvu, drugu ili treću stranicu popisa za određene pojmove za pretraživanje. Samo imajte na umu da za vrlo popularne ključne riječi i fraze, čak i PPC može biti prilično skup. Na primjer, da biste dobili popis na Google stranici 1 za oglasnu riječ “tehničko pisanje”, mogli biste očekivati da ćete platiti 3,30 USD po kliku. Na temelju procjene od 23-29 klikova dnevno, to je do 100,00 USD dnevno samo za ljude koji kliknu na vaš Google oglas.

Sažeti savjet
Uspostavite realna očekivanja za svoju web stranicu, ali se posvetite korištenju dobrih, čvrstih, dokazanih praksi, tehnika i standarda za poboljšanje učinkovitosti optimizacije tražilice vaše web stranice.

Ako već imate web mjesto, još nije kasno da ga učinite SEO kompatibilnim. Možda će biti potrebno nešto raditi, ali potencijalne nagrade mogu biti velike, posebno ako svoju web stranicu trebate koristiti kao alat za stvaranje potencijalnih klijenata ili prodaju.

Uz sve ovo rečeno, ne treba svaku web stranicu optimizirati. Neka web-mjesta prvenstveno služe postojećim kupcima i nisu dizajnirana kao elektroničke brošure ili alati za prodaju. Ili je posao strukturiran tako da dovoljno novih poslova dolazi od preporuka, a ne putem marketinga ili prisutnosti na webu. U takvim slučajevima, vlasnici se trebaju smatrati sretnicima.

Ako bi vaše poslovanje moglo imati koristi od SEO-a, nemojte ga odgađati. Vaši konkurenti vjerojatno ne sjede mirno i nadaju se da ćete oklijevati još samo malo.

Marketing članaka i oko pauka

Jeste li se ikada zapitali kako funkcionira internet marketing? Kako netko tko se bavi internet marketingom može obavijestiti potencijalne kupce

Okrutno smo prevareni

Okrutno smo prevareni, rekavši da da bismo imali novac, moramo raditi ono što donosi novac. Samo ovako i ništa drugo.

Starsuckers

Što obične ljude tjera da prate omiljene “celebrity-je” i daju im ogromnu pažnju ? Redatelj Chris Atkins skida nam “mrežu”

Ukrašavanje tijela nakitom

Od pamtivijeka, ljudi su se uvijek ukrašavali nakitom kako bi izgledali ljepše i poboljšali svoj izgled. Imao je važnu ulogu