HEKLANJE

Programi nagrađivanja kreditnih kartica

TEMU APP 100 E KUPON

Prva kreditna kartica bila je Diners club kartica, koju je stvorio Frank McNamara 1950. Odatle su mnoge tvrtke, trgovine i banke počele nuditi kreditne kartice. Ove kreditne kartice dale su vlasniku kartice mogućnost kupnje na kredit i otplate kasnije s kamatama ako cijeli iznos nije plaćen na vrijeme. Ne samo da je to kupcu dalo slobodu da dobije kredit, nego također nije morao sa sobom nositi velike svote novca i mogao je kupiti veće artikle i platiti ih kasnije. Godine 1996. na tržište su stigle nagradne kreditne kartice.

Danas možete pronaći sve vrste nagradnih kreditnih kartica. Discover je prvi ponudio nagradnu kreditnu karticu, koja je vlasniku kartice dala priliku da dobije postotak svoje potrošnje koji će mu se vratiti u obliku rabata. Ovo je slično kreditnim karticama s povratom gotovine koje vidite posvuda. Vlasnik kartice može primiti postotak povrata na neke od svojih kupnji bilo mjesečno ili godišnje, međutim, morate kupovati u trgovinama ili vrstama trgovina koje kartičarska kuća nudi uz njihovu politiku povrata gotovine.



Sljedeći je na redu bio Continental Airlines koji je počeo nuditi česte letove. Sada su sve zrakoplovne kompanije i mnoge velike kartičarske kuće prihvatile ove nagradne kreditne kartice, svaka sa svojim posebnim poticajima za korištenje svojih kreditnih kartica. Za svaku kupnju koju izvršite s kreditnim karticama za nagradne zračne milje skupljate bodove, ti se bodovi zatim mogu prenijeti u zračne milje. Zračne milje mogu se koristiti za zrakoplovne karte, hotelski smještaj i iznajmljivanje automobila. Neki međutim dopuštaju samo određene zrakoplovne tvrtke, hotelske lance i agencije za iznajmljivanje automobila. Mnogo puta se mogu primijeniti druge naknade kao što su članarine i više kamatne stope. Obavezno saznajte kada će bodovi koje sakupite isteći ili bilo koje primjenjive datume prekida.

Mnogi ljudi preferiraju nagradne kreditne kartice koje odgovaraju njihovom životnom stilu, poput uštede bodova za putovanje na Super Bowl, otplatu hipoteke, posjet Disney Landu ili krstarenje. Bez obzira što biste rado radili sa svojim nagradnim bodovima, sigurno ćete pronaći nagradne kreditne kartice s vama na umu.

Međutim, postoje ograničenja za većinu nagradnih kreditnih kartica. Nakon što dobijete najviše dostupnih bodova, to je to, više nemate pravo na pogodnosti koje nudi nagradna kreditna kartica. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da se svi bodovi koje dobijete računaju prema tome koliko potrošite. Što više potrošite, zaradit ćete više bodova. Budite sigurni da ne trošite samo da biste zaradili sjajnu nagradu, možda ćete tu nagradu moći kupiti za prilično manje ako ste za nju uštedjeli umjesto da trošite više i plaćate kamate da je zaradite. Vrlo je vjerojatno da ćete plaćati više godišnjih naknada, pa čak i transakcijskih naknada kako biste svoje bodove pretvorili u nagrade.