HEKLANJE

Promjena u poslovanju – osobna povijest

TEMU APP 100 E KUPON

Vlastito iskustvo — Kratka priča o našem prvom velikom pohodu u poslovni svijet

Godina je 1993. i tri mlada čovjeka, koji dijele sklonost prema poslu, traže prave materijale s kojima bi se uključili nakon što odluče da je distribucija u usporedbi s proizvodnjom put naprijed u današnjoj posebnoj klimi.



Studije su trajale gotovo dvije godine i srećom, rođak dvojice muškaraca kontrolirao je tvornicu za proizvodnju bezalkoholnih pića; tada je ljudima rečeno da će im dati ugovor ako mogu nabaviti određeni proizvod za njega, čak i po istoj cijeni.

Ljudi su to propisno učinili, proizvod je nabavljen i novi je posao počeo s radom.

Tijekom sljedećih nekoliko godina, asortiman proizvoda se proširio, a baza kupaca nastavila je rasti, koristeći isti poslovni model distribucije sa sve većim skladišnim kapacitetima, stvarajući mogućnost da postane učinkovit dio upravljanja opskrbnim lancem bilo koje tvrtke.

Zatim, kao što je naslov teme ovog članka, poslovanje se moralo promijeniti, bilo je prisiljeno promijeniti se — pametnim marketingom i srećom dobili smo ugovor o nabavi materijala za pakiranje koje nismo ni isporučili!

Stoga nam je odjednom bilo potrebno mnogo dodatnog prostora, mnogo nove opreme i pogodite što? Bili smo uključeni u poslovni model koji je bio u suprotnosti sa svim našim studijama i odveo nas je u potpuno drugom smjeru od planiranog. Dakle, promijenili smo se.

Netko može tvrditi da je posao uvijek isti – samo se roba mijenja.

Dakle, tu smo bili sa 45 000 četvornih stopa skladišnog i proizvodnog prostora, velikom radnom snagom, zdravstvenim i sigurnosnim problemima i kamionima kao dodatak – svime što smo planirali — ali imali smo ugovor.



Međutim, godine su prolazile i počeli smo vidjeti kako se diljem zemlje pojavljuje obrazac zatvaranja proizvodnih poduzeća diljem Ujedinjenog Kraljevstva u korist selidbe u istočnu Europu ili čak na Daleki istok.

Budući da je naše poslovanje bilo primarno u području primarne ili sekundarne ambalaže i da su u biti proizvodne tvrtke koje koriste ambalažu, odlučili smo da je vrijeme da prodamo posao jer je previše tvrtki jurilo za sve manjim tržištem.

Pa kad smo dobili ponudu od naših menadžera za kupnju, prihvatili smo je i krenuli dalje.



Ukratko, više nije moguće biti nefleksibilan u poslovanju i više nego ikad, budući da je opće poznavanje tržišta zahvaljujući internetu veće nego ikad prije, kupca se mora tretirati u dječjim rukavicama i ne smije se previše pritiskati.

Dok je u prošlim vremenima bilo relativno lako raditi s pristojnim maržama, čak i na generičkim proizvodima, kupci mogu pristupiti nizu informacija pritiskom na gumb, čime se položaj prodavača sve više spušta.

Sve je to vrlo dobro, ali mora se zapamtiti da tvrtka koja bilo što proizvodi ili skladišti mora ostvariti pristojnu razinu profita kako bi mogla održati standarde kvalitete i izvedbe isporuke.



ČOVJEK TREBA ČOVJEKA

Čak mi se i dogodio skandal oko komičara koji je javnosti rekao da će se njegov odnos prema supruzi promijeniti