HEKLANJE

Računovođa

TEMU APP 100 E KUPON

Računovođa je osoba koja upravlja financijskim pitanjima, uključujući pripremu financijskih planova i proračuna, kao i upravljanje računima i dobrobit osoblja.

U većini zemalja službeno licencirani računovođe priznaju se po titulama. U Ujedinjenom Kraljevstvu oni se nazivaju “ovlaštenim računovođama”. U SAD-u računovođe su obično poznate kao “ovlaštene javne računovođe”, dok su u Kanadi poznate kao “ovlaštene menadžerske računovođe” ili “ovlaštene opće računovođe”. Iako većina računovođa u Kanadi također funkcionira kao ovlašteni računovođa, certificirani opći računovođa također je ovlašten za bavljenje javnim računovodstvom i revizijom u zemlji.



Glavne odgovornosti računovođa su izrada financijskih izvješća i vođenje svakodnevnog knjigovodstva za menadžere, regulatore i dioničare. Računovođe upravljaju sustavom dvostrukog knjigovodstva u kojem se za svaku transakciju provode dva knjiženja, jedno na teretni račun i jedno na odgovarajući kreditni račun. Prema računovodstvenim pravilima, zbroj iznosa duga i kredita trebao bi biti jednak, a svako odstupanje u ukupnom iznosu znači da je došlo do pogreške. Računovođa također revidira i pregledava financijsku evidenciju pojedinaca ili poduzeća, uz pripremu financijskih i poreznih izvješća.

U Sjedinjenim Državama računovođe mogu steći specijalizirane certifikate u različitim područjima gdje mogu imati titule kao što su “ovlašteni javni računovođa”, “ovlašteni interni revizor”, “ovlašteni menadžerski računovođa” i “akreditirani poslovni računovođa”. U SAD-u, vladin odbor za računovodstvene standarde priprema računovodstvena pravila za izradu financijskih izvješća za javna poduzeća i privatne tvrtke. Nadalje, neke od računovodstvenih organizacija koje utječu na razvoj standardnih pravila za računovođe u SAD-u su Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC), Američki institut ovlaštenih javnih računovođa (AICPA), Odbor za standarde financijskog računovodstva (FASB) i Državni odbor za računovodstvene standarde (GASB).

Neke od velikih tvrtki koje su globalno priznate su PricewaterhouseCoopers, Deloitte Touche Tohmatsu, Ernst & Young, i KPMG. Većina računovođa obavlja različite vrste računovodstva poput troškovnog računovodstva, financijskog računovodstva i upravljačkog računovodstva. Računovođe su kvalificirani profesionalci i sastavni su dio modernog gospodarstva.

Savjeti za manikuru i pedikuru

Dobro njegovani nokti mogu biti razlika između izvrsnog i lošeg prvog dojma. Način na koji održavate svoje nokte govori puno