HEKLANJE

Radič – sjetva i agrotehnika

TEMU APP 100 E KUPON

Poznate su samonikle i brojne selekcionirane sorte koje se, na temelju njihove uporabe za jelo, dijele na lisnate radiče, radiće s tornjem ili stabljikom, radiče s korijenom i cikorije za kavu. Radič je čvrsta biljka koja postiže najbolje rezultate na plodnim, dubokim, hladnim i dobro obrađenim zemljištima. Priprava sjetvene plohe mora biti vrlo savjestna, sjetva se obično obavlja u različitim razdobljima: početkom proljeća za zelene lisnate radiče, od kraja svibnja do lipnja za jesenske ili zimske radiče, koji mogu biti podvrgnuti i zimskom pospješivanju.

Općenito se kod radiča pristupa presađivanju mladih biljaka kupljenih u rasadniku. Dakle, pozor, u trenutku kupnje pazite na korijenje, kompaktnost lišća i izostanak bolesti. Pripravite zemljište, oblikujte redove s razmakom od 20- 25 cm; na udaljenosti u redu od 20-25 cm presadnice položite u rupice u dubinu od oko 5-9 cm (na pjeskovitim zemljištima i do 9 cm, bliže površini na teškim zemljištima); zatim zemlju nagrnite do biljke.



Njega nasada

Iz ovu kulturu su vrlo važni zahvati uklanjanja štetnih trava zato jer, osim što oduzimaju hranjive tvari samom radiču, i stoga što često ugošćuju ušenac, povećavaju vjerojatnost prenošenja opasnih virusa. Natapanje, od temeljne važnosti za ljetne kulture, mora biti izvršeno, ako je moguće, bočnim dovođenjem vode laganog, no svakodnevnog natapanja. Natapanje, osim što udaljuje opasnost venuća, na minimum smanjuje predcvatnju ili prijevremenu cvatnju radiča. Biljke radiča u predcvatnji nisu za jelo.

Berba

Postizanjem dimenzija i čvrstoće tipične za uzgajanu vrstu, pristupa se etapnoj ručnoj berbi radiča. Koristite radne rukavice i oštri nož za odsijecanje glavice pri bazi u blizini početka stabljike. Odstranite vanjske listove. U prosjeku na 10 m2 zemljišta zasijanog sortom cicoria rossa di Treviso (crvenog radiča izTrevisa) dobiva se proizvodnja od 200 korijena, što odgovara količini od 9-10 kg radiča.