HEKLANJE

Sami poboljšajte svoj kreditni rejting – savjeti kako to učiniti

TEMU APP 100 E KUPON

Kreditna ocjena je sustav ocjenjivanja koji vjerovnici koriste kako bi lakše odredili hoće li vam dati kredit i koliko će vam to naplatiti. Ako ste se ikada prijavili za kreditnu karticu, zajam ili osiguranje, tada postoji datoteka o vama poznata kao vaše kreditno izvješće koja će uključivati vašu ocjenu kvalitete.

Važno je s vremena na vrijeme provjeriti točnost svog kreditnog izvješća. Ova datoteka sadrži podatke o vama i vašem kreditnom iskustvu, povijesti plaćanja računa, broju i vrsti računa koje imate, kašnjenju u plaćanju, radnjama naplate, nepodmirenom dugu, stečajevima i starosti vaših računa, prikupljene iz vašeg zahtjeva za kredit i vašeg kredita izvješće. Koristeći statističku formulu, vjerovnici uspoređuju te podatke s učinkom potrošača sličnih profila. Sustav kreditnog bodovanja dodjeljuje bodove za svaki faktor. Ukupan broj bodova, poznat kao kreditni rezultat, pomaže u predviđanju vaše kreditne sposobnosti, odnosno kolika je vjerojatnost da ćete otplatiti zajam i izvršiti plaćanja na vrijeme. Općenito, potrošači s dobrim kreditnim rizikom imaju viši kreditni rezultat. Kvaliteta vaše kreditne sposobnosti može utjecati na vašu sposobnost dobivanja kredita, osiguranja i zaposlenja. Imati dobar kredit znači da ćete lakše dobiti zajmove po nižim kamatama. Niže kamatne stope obično znače niže mjesečne otplate što vam štedi novac.



Imate li lošu ili lošu kreditnu sposobnost? Želite poboljšati svoju kreditnu sposobnost i kreditni rejting? Onda ste na pravom putu i postoje provjereni koraci koje sami možete poduzeti kako biste to ostvarili.

Sada loše vijesti. Samo vrijeme i trud, zajedno s osobnim planom otplate duga, poboljšat će vaše kreditno izvješće i ocjenu.

Dobra je vijest da sve što je potrebno za poboljšanje kreditnog rejtinga možete učiniti sami uz male ili nikakve troškove.

Korak 1. Razvijte osobni proračun.

Preuzmite kontrolu nad svojom financijskom situacijom tako što ćete realno procijeniti koliko novca unosite i koliko novca trošite svaki mjesec. Navedite svoje prihode iz svih izvora. Zatim navedite svoje “fiksne” troškove, one koji su isti svaki mjesec, poput plaćanja hipoteke ili stanarine, plaćanja automobila i premije osiguranja. Zatim navedite troškove koji se mogu mijenjati ili varirati od mjeseca do mjeseca, poput hrane, zabave, rekreacije i odjeće. Zapisivanje svih vaših troškova, čak i onih koji se mogu činiti beznačajnima, koristan je način da shvatite i pratite svoje obrasce potrošnje, identificirate potrebne troškove i odredite prioritete svojih izdataka. Glavni cilj je osigurati da možete spojiti kraj s krajem s osnovnim životnim potrepštinama poput stanovanja, hrane, zdravstvene skrbi, osiguranja i obrazovanja.

Korak 2. Uravnotežite svoju čekovnu knjižicu.

Da, čini se da je to zdravo razumno učiniti, ali bili biste zaprepašteni koliko ljudi ili ne zna kako to učiniti, ili samo mrze balansirati svoju čekovnu knjižicu. Ako na izvodu vašeg bankovnog računa postoji nešto što zbunjuje ili jednostavno ne možete točno shvatiti, obratite se svom predstavniku banke za pomoć. U svakom slučaju, apsolutno je važno kontrolirati svoju čekovnu knjižicu ili će ona nastaviti kontrolirati vas.



Korak 3. Napravite plan za uštedu novca i otplatu dugova.

Mogli biste reći… hej, sada ne mogu platiti sve svoje račune, kako ću uštedjeti novac? Zato je vrlo važno držati svoj osobni proračun pod kontrolom. Smanjivanje mjesečnih izdataka za stavke koje nisu apsolutno potrebne bit će potrebno kako biste stavili svoj proračun pod kontrolu. Zvuči jednostavno, ali vaš cilj je imati više novca koji dolazi svaki mjesec od iznosa novca koji trošite svaki mjesec. Sve dok ne pronađete način da ostvarite ovu osnovnu istinu, nećete moći otplatiti svoje dugove i postati kreditno sposobniji u očima zajmodavaca.

Niste baš sigurni kako točno prikupiti i pobrojati sve svoje mjesečne troškove i usporediti ih sa svojim mjesečnim primanjima? Možete pronaći mnogo korisnih resursa dostupnih na internetu, u vašoj lokalnoj knjižnici ili u knjižarama koji se bave tehnikama upravljanja novcem, osobnim financijama i proračunom.



Korak 4. Plaćajte svoje račune na vrijeme.

Podrazumijeva se, ali potrebno je kako biste zajmodavcima pokazali da napredujete i da ste sposobni svakog mjeseca plaćati na vrijeme. Ako imate problema spojiti kraj s krajem, odmah se obratite svojim vjerovnicima. Recite im zašto vam je teško i pokušajte razraditi modificirani plan otplate koji smanjuje vaša plaćanja na pristupačniju razinu. Nemojte čekati dok se vaši računi ne predaju utjerivaču dugova. U tom su trenutku vaši vjerovnici odustali od vas.

Ovo su neki od bolnih, ali nužnih koraka koje morate poduzeti kako biste poboljšali svoju kreditnu sposobnost i rejting u očima sadašnjih i budućih zajmodavaca. Dakle, prihvatite ove korake i učinite da funkcionira za vaše potrebe.



Što je ekoznak?

Ekoznak se koristi pri označavanju, reklamiranju i prezentiranju proizvoda koji udovoljavaju odredbama Zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.

Abdominoplastika: zatezanje trbuha

Abdominoplastika ili “uvlačenje trbuha” je kozmetička operacija namijenjena ispravljanju izbočenog trbuha koji može biti posljedica slabih trbušnih mišića, povećanja tjelesne