HEKLANJE

Sastojci vaše kozmetike

TEMU APP 100 E KUPON

Kozmetička industrija je velika u cijelom svijetu. Potrošači diljem svijeta troše milijarde dolara godišnje na šminku, mirise, sredstva za čišćenje i šampone. Šminkanje definitivno nije nedavni razvoj. Žene u Grčkoj prije više od 3000 godina koristile su šminku koja je sadržavala olovo kako bi dobile blijed ten, a žene u starom Egiptu koristile su tamnu tvar poznatu kao kohl za potamnjivanje kapaka. Danas se šminka koristi više nego ikada. Oglašivači kozmetike sada ciljaju na muškarce i žene u nastojanju da prošire svoje golemo poslovanje.

Točna definicija kozmetike definirana je australskim Zakonom o trgovačkim praksama iz 1974. kao “tvar ili pripravak namijenjen za doticaj s bilo kojim vanjskim dijelom tijela”. Ljudi koriste kozmetiku kako bi promijenili svoj izgled i mirise koje naše tijelo proizvodi. Dakle, što je u svim ovim stvarima koje stavljamo na svoja lica i tijela? Većina proizvedene kozmetike općenito ima barem neke od sljedećih sastojaka; emulgator, konzervansi, zgušnjivač, ph stabilizatori, miris, boja i voda.



Konzervansi se dodaju sastojcima kozmetike kako bi spriječili razvoj bakterija i gljivica koje bi mogle pokvariti šminku i naškoditi korisniku. Emulgatori su male kapi ulja u vodi ili male kapi vode u ulju. Kako se ulje i voda ne bi odvojili, dodaju se emulgatori. Kombinacija ulja i vode daje homogenu površinu ujednačene teksture. Nakon što se postigne ujednačena tekstura, dodaju se polimeri kako bi se promijenila konzistencija kozmetike. Zgušnjivači se mogu dobiti iz sintetičkih materijala poznatih kao polietilen glikol ili iz prirodnih izvora poznatih kao polisaharidi. Ako kozmetika postane pregusta, može se razrijediti vodom ili alkoholom, koji su oba otapala.

Također mogu biti prisutne brojne kemikalije koje kozmetici daju ugodniji miris i mijenjaju boju u željenu nijansu. Tu su i dodaci za podešavanje kiselosti šminke, odnosno ph razine. Većina šminke sadrži ove sastojke kako bi bila što sigurnija za što više ljudi. Ako imate reakcije ili znate da ste alergični na neke tvari, budite oprezni prije nego što isprobate tu novu tubu ruža za usne.

Očne alergije

Kad se život počeo pojavljivati na zemlji, jedna od prvih stvari koje su se razvile bile su oči. Iz ove