HEKLANJE

Savjeti za smanjenje računa za energiju

TEMU APP 100 E KUPON

Ulazne točke u kući mogu postati brzi izlaz za energiju i na kraju koštati malo bogatstvo na računima za režije. Kako biste izbjegli nedostatak prozora, vrata i garaže, stručnjaci za kućnu energiju preporučuju nekoliko jednostavnih izmjena.

Zapečatite omotnicu prije slanja računa



Vlasnici domova trebali bi zatvoriti prozore i vrata “poput omotnice” – inače riskirati klimatizaciju cijelog susjedstva. Zapravo, procjenjuje se da punih 50 posto godišnjih troškova režija proizlazi iz sustava grijanja i hlađenja domova. Kako biste provjerili da vrata i prozori nemaju propuh, potražite svjetlo ispod ili oko vrata i kondenzaciju oko prozorskog stakla, što je pokazatelj gubitka hlađenja. Također, provjerite potkrovlje kako biste bili sigurni da je dobro izolirano i da ne dopušta izlazak zraka.

Brzi savjeti:

• Ugradite debelu, izdržljivu zaštitu od vremenskih uvjeta ispod vaših garažnih vrata kako biste smanjili ovo uobičajeno curenje energije. Poliuretanska izolacija ili omotač kanala od stakloplastike dobra su opcija.

• Zabrtvite i zabrtvite sve pukotine između zida i okvira prozora. Zamijenite razbijeno staklo i zalijepite sva labava prozorska stakla kako biste osigurali prozore od oštrog vjetra.

• Jeftino rješenje za prozore s propuhom je Shrink & Seal Window Kit, dostupan u trgovinama Lowe’s i lowes.com. Odgovara standardnim prozorima i postavlja se sa sušilom za kosu koje se doslovno skuplja i zatvara kristalno čist film preko prozora.

• Nadogradite taj stari hladnjak na jedini hladnjak s oznakom ENERGY STAR koji je posebno projektiran za garažu: Gladiator GarageWorks’ Chillerator, tvrtke Whirlpool Corporation. Energetski je učinkovitiji za 15 posto od trenutnih saveznih energetskih standarda, čime se prosječno štedi 487 USD na troškovima energije tijekom njegovog vijeka trajanja.

“Jedan od najjednostavnijih načina za uštedu na režijama je donošenje mudrih odluka o nadogradnji uređaja”, rekao je Richard Karney, upravitelj Energy Stara pri Ministarstvu energetike (DOE). “Većina ljudi ne može zamisliti potrošnju energije povezanu sa starijim uređajima.” Uređaji s oznakom ENERGY STAR dio su zajedničkog programa Agencije za zaštitu okoliša (EPA) i DOE za pomoć potrošačima u uštedi novca i okoliša.



Prema istraživanju Whirlpoola, 42 posto Amerikanaca ima stari hladnjak u garaži. Studije pokazuju da hladnjak star 10 do 15 godina košta u prosjeku 82 USD više za režije godišnje u usporedbi s hladnjakom s oznakom ENERGY STAR koji se kupuje danas.