HEKLANJE

Savršen ten, ne!

TEMU APP 100 E KUPON

Sjajni zlatno-smeđi ten koji ističe zategnute udove – to je ono o čemu sanjaju mlade modno osviještene snove. Potraga za tim brončanim, osunčanim izgledom dovela je do priljeva obožavatelja sunca u bikinijima, kratkim hlačama i golih prsa koji su se okupljali na plažama. Ali koliko oni znaju o opasnostima povezanim s pretjeranim izlaganjem suncu?

Mnogi su mladi avanturisti, ljubitelji zabave i strastveni su za sport. Zbog toga samo mogu previdjeti potrebu za odgovarajućom zaštitom od sunca. Iako su mnogi sportovi na otvorenom poput nogometa, wakeboardinga, jedrenja na dasci itd. nedvojbeno korisni za zdravlje, rizici od pretjeranog izlaganja suncu za sudionike također su vrlo stvarni.



Oštećenja od sunca

Sunce emitira 3 vrste ultraljubičastih (UV) zraka: UVA, UVB i UVC. Samo UVA i UVB zrake dopiru do Zemljine površine jer UVC filtrira ozonski omotač.

UVA prodire duboko u kožu i potiče proizvodnju melanina, pigmenta u našem tijelu koji uzrokuje tamnjenje kože. UVB prvenstveno utječe na vanjski sloj kože i uzrokuje opekline. Smatra se da su UV zrake odgovorne za kronično fotostarenje (skupina stanja kože poput hiperpigmentacije, bora i opuštene kože) i rak kože.

Opekline od sunca jedna su od kratkotrajnih šteta uzrokovanih izlaganjem suncu. Kreće se od crvenila i boli do crvenila i otekline, au nekim ozbiljnim slučajevima mogu se pojaviti i mjehurići.

Česte opekline od sunca povezuju se s povećanim rizikom od raka kože. Postoje 3 uobičajena tipa raka kože: karcinom pločastih stanica (SCC), karcinom bazalnih stanica (BCC) i maligni melanom.

Većina slučajeva SCC i BCC uzrokovana je kroničnim izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Ovi se tumori najčešće pojavljuju na područjima izloženim suncu poput lica, ruku, leđa, ramena i donje usne. SCC tumori su nepravilne i mesnate izrasline koje se mogu povećati i razgraditi u čireve.

BCC tumori su često sjajni i pigmentirani, s uzdignutim rubovima. Zaklada za rak kože (SCF) iz New Yorka, SAD, procjenjuje da godišnje oko 800 000, odnosno 200 000 Amerikanaca oboli od BCC-a, odnosno 200 000 Amerikanaca.



Maligni melanom je rak pigmentnih stanica kože. Može se formirati u već postojećim madežima, gdje je pigmentacija jako koncentrirana. Tumori se prikazuju kao velike, debele i obojene (crvene, plave ili crne) mrlje koje brzo rastu, nepravilnih obrisa. SCF procjenjuje da se godišnje u SAD-u prijavi oko 51.000 novih slučajeva malignog melanoma.

S manje fatalne bilješke, izlaganje jakom svjetlu također može izazvati migrene i glavobolje, do 24 sata. Melazma je još jedan kožni poremećaj povezan s UV zračenjem kojeg karakteriziraju simetrične smeđe pigmentacijske mrlje na područjima izloženim UV zračenju i pogađa žene 90% vremena.

Zaklonite sunce



Koliko god je važno znati o opasnostima izlaganja suncu, još je važnije znati kako minimizirati rizike. Tehnike za smanjivanje štete od sunčevih zraka mogu se podijeliti na one koje se odnose na ponašanje i one koje se odnose na tkanine.

Što se tiče ponašanja, ljubitelji sunca mogu se suzdržati od rizičnih aktivnosti između 10 i 16 sati, kada su sunčeve zrake najjače. Općenito, pokušajte se držati hlada dok obavljate uobičajene aktivnosti.

Tkanine koje štite od sunca imaju usko tkanje i tamne su boje. Da biste testirali čvrsto tkanje, držite odjevni predmet oko 7 inča od očiju prema izvoru svjetlosti. Ako vidljiva svjetlost može prodrijeti kroz rupe između niti, mogu i UV zrake. Tamne boje apsorbiraju štetne UV zrake bolje od svijetle odjeće i tako bolje štite kožu.



Za zaštitu lica ključna je krema za sunčanje, po mogućnosti ona s najmanje zaštitnim faktorom (SPF) 20. Pouzdani brendovi uključuju Sunkiller, La Roche-Posay i Coppertone. Ako se očekuje da će vrijeme izlaganja suncu biti dugo, preporučuje se krema za sunčanje s višim zaštitnim faktorom od 45 ili 60. Jedna često zanemarena uputa je često ponovno nanošenje kreme za sunčanje tijekom dana, jer ju je znoj ili trenje možda isprao. Za oči se savjetuju sunčane naočale s UV zaštitnim premazom.

Alternativni tonovi

Modno osviješteni mladi koji žude za preplanulošću, ali se boje povećanja rizika od raka kože, počeli su posjećivati solarije. Ovaj pogrešan pokušaj samo smanjuje učestalost opeklina od sunca, ali ne i raka kože, upozorava dr. Wong, dermatolog suradnik konzultant u Nacionalnom centru za kožu u Singapuru.

“Zapravo, odlaskom u solarij izlažete se nepotrebnom pretjeranom UVA zračenju, što može povećati rizik od dobivanja raka kože budući da prvenstveno posreduje UVA.”

Jedna relativno bezopasna alternativa sunčanju je korištenje losiona za samotamnjenje. Oni sadrže dihidroksiaceton (DHA), koji reagira s proteinima u mrtvim stanicama kože na površini kože i rezultira smeđom pigmentacijom, koja postaje tamna. Iako je poznato da losioni za samotamnjenje, kao i drugi proizvodi za topikalnu primjenu, izazivaju iritaciju kože, nisu zabilježeni nikakvi štetni dugoročni učinci.

Dok pozdravljamo toplo, sunčano vrijeme, imajte na umu relevantne rizike i mjere opreza. Biti oprezan u mladosti može vam uštedjeti puno tuge i boli u kasnijim godinama.

Marketinška zagonetka

Ignoriranje problema ili izbacivanje iz forme zbog njega neće pomoći da on nestane. Mislim na tužno stanje stvari u modernoj

5 grešaka kod mršavljenja

Svjedoci smo raznih pogrešaka koje se čine prilikom mršavljenja. Postoje razne teorije koja je prehrana dobra za nas i koji