HEKLANJE

Skimiranje kreditne kartice

TEMU APP 100 E KUPON

Sva tehnološka čuda imaju svoje nedostatke, a to vrijedi i za kreditne kartice. Jedan oblik prijevare s kreditnom karticom je skeniranje ili izrada kopija podataka pohranjenih na kreditnim karticama. Svaki put kada vaša kreditna kartica napusti vaše ruke, postaje osjetljiva na skimming.

Skimiranje na javnim mjestima



Skimiranje se obično odvija u maloprodaji, restoranu ili trgovini. Nepošteni konobar ili blagajnik može provući vašu kreditnu karticu radi plaćanja, a zatim je ponovno provući pomoću skimera. Ovo je mali uređaj veličine dojavljivača s utorom, koji se lako može kupiti preko interneta. Brzo bilježi informacije pohranjene na magnetskoj traci kreditne kartice. Ove informacije prosljeđuju se lopovima koji ih lijepe na krivotvorene kreditne kartice. Vaš je novac sada u njihovim rukama. Jedini način da to spriječite je da pažljivo pratite svoju kreditnu karticu.

Skimiranje se također odvija na bankomatima, posebno u manje nadziranim nebankarskim područjima poput trgovačkih centara. Oni su postavljeni za skimming prije vašeg dolaska. To bi mogla biti plastična folija umetnuta unutar utora, koja sprječava uređaj da očita vašu karticu. Mala kamera postavljena na bankomat snima vaš PIN dok neprestano pokušavate pristupiti svom računu. Odlazite vjerujući da vam je bankomat progutao karticu. Lopov se pojavljuje i uzima vašu karticu i kameru. Sada može povući velike iznose s vašeg računa.

Vrhunska tehnika omogućuje vam podizanje gotovine, ali kamera bilježi vaš PIN broj dok skimer unutar bankomata čita vašu kreditnu karticu.

Kako izbjeći skimiranje

Kako biste smanjili rizike vezane uz skimming, jednostavno se udaljite ako pronađete nešto sumnjivo u vezi s bankomatom. Ako stroj proguta vašu karticu, odmah to prijavite.

Osim ovih mjera, uvijek pažljivo provjerite izvode svoje kreditne kartice za iznenadne kupnje. Držite niske kreditne granice kako biste smanjili gubitke. Nakon upotrebe potrgajte sve račune, slipove i izvode, po mogućnosti pomoću sjeckalice. Izdavači kreditnih kartica također su oprezni. Obično odmah pozovu kupce ako pronađu neobične obrasce kupnje. Novije tehnologije u kreditnim karticama i bankomatima također onemogućuju skimming. Međutim, promjene još nisu univerzalne. Do tada, pripazite na svoju kreditnu karticu.

Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca

Učinite sami popravak kredita

Dobar kredit ključan je za ekonomski uspjeh. Možda ne razmišljate puno o svom kreditnom izvješću, ali dobar kredit vam omogućuje