HEKLANJE

Stečajni obrasci: imati prave

TEMU APP 100 E KUPON

Ispunjavanje obrazaca za bankrot može biti jedan od najtežih dijelova podnošenja zahtjeva za bankrot, iako su ti obrasci nužno zlo za dovršetak pravnog procesa. Nažalost, te zakonitosti mogu dodati veliki emocionalni stres ionako teškoj situaciji. Osobito ako ste odlučili podnijeti zahtjev sami, bez pomoći odvjetnika ili tvrtke za financijske usluge, mogli biste biti preopterećeni pokušajima da shvatite koji su stečajni obrasci pravi za koje poglavlje.

Ako ste pojedinac koji podnosi zahtjev za bankrot, najvjerojatnije ćete ispunjavati stečajne obrasce koji se posebno odnose na poglavlje 7 ili poglavlje 13. Čak i kao tvrtka možda podnosite zahtjev za poglavlje 7 ili poglavlje 13, iako možda podnosite i za 11. poglavlje. U svakom slučaju, postoje zasebni obrasci koje je potrebno ispuniti uz svako pojedino poglavlje u kojima se navodi namjera pokretanja stečaja prema tom poglavlju.



Pojedinac ili tvrtka također mogu imati druge posebne stečajne obrasce koji idu uz određeno poglavlje. Na primjer, Poglavlje 13 i Poglavlje 11 su poglavlja o reorganizaciji i zahtijevat će obrazac koji govori o tome kako i kada će se vjerovnici okupiti kako bi se sastali i razgovarali o financijama pojedinca ili poduzeća radi planova otplate. Ako pojedinac podnosi zahtjev za potpunu likvidaciju, Poglavlje 7, morat će se ispuniti obrasci za moguće izuzeće imovine ako dužnik planira zadržati bilo koju od svojih osobnih stvari.

U svim slučajevima, od dužnika će se tražiti da podnese stečajne obrasce koji se odnose na izjavu o zahtjevu, popis vjerovnika, osobni dohodak, osobnu imovinu i izjavu o kazni zbog krivokletstva. Ovi će obrasci jednostavno obavijestiti sudove o planovima pojedinaca ili tvrtki koje treba podnijeti, imovini koju dužnik ima na raspolaganju, trenutno dostupnim prihodima i dužnikovom saznanju da će laganje o financijama imati pravne posljedice.

S novim dobom tehnologije, svi stečajni obrasci dostupni su putem sudskog sustava Sjedinjenih Država na http://www.uscourts.gov/bkforms/bankruptcy_forms.html. Naravno, dostupnost obrazaca ne znači nužno da će svi pojedinci ili tvrtke jasno razumjeti koji se obrasci odnose na njih. Ako niste sigurni koje obrasce ispuniti, nemojte se bojati zatražiti pomoć od sudskog sustava.

Nažalost, sudski sustav može biti pretrpan drugim slučajevima za koje smatra da su važniji, što otežava pronalaženje odgovora na pitanja o stečajnom obrascu. U tom slučaju uvijek se možete posavjetovati s pravnim pomoćnikom, stečajnim odvjetnikom ili čak organizacijom za financijske usluge koja vam može pomoći da bolje razumijete papirologiju.

Čak i ako ne planirate angažirati odvjetnika da umjesto vas vodi slučaj, možda bi bilo vrijedno vremena i energije konzultirati se s njim u vezi s papirologijom koja ide uz proces. Možda biste također trebali razmotriti internetske organizacije za stečajne usluge, koje mogu pomoći odgovoriti na pitanja i voditi dužnike kroz proces.

Imajte na umu da svaki državni sud ima na raspolaganju tajnike koji vam mogu upisati obrasce, iako će se ova usluga dodatno naplaćivati. Većina odvjetničkih društava ili organizacija za pravnu pomoć imaju slične usluge koje bi mogle biti korisne u pomaganju dužnicima da prođu kroz proces podnošenja obrazaca za bankrot.

Nino Zubčević

Zvjezdani avangardni saksofonist Johna Coltrane postao je nakon svoje smrti 1967. legenda jazza čijoj su važnosti ravni jedino Louis Armstrong