HEKLANJE

Štedni računi – umirovite se sa stilom

TEMU APP 100 E KUPON

Svi se radujemo danu kada ćemo moći odustati od posla – ali kako biste bili sigurni da je vaša mirovina udobna, morat ćete se pažljivo pripremiti za nju.

Stavljanje dijela svoje zarade u mirovinu trenutno se može činiti kao prepreka, ali realno, morat ćete štedjeti što je dulje moguće kako biste ostvarili pristojan prihod u kasnijim godinama. I ne samo to, već postoje značajne prednosti štednje u mirovinu – ne plaćate porez na doprinose i mogu postojati dodatni dodaci kao što su životno osiguranje ili paušalni iznosi uključeni u vaš plan.



Ovih dana ljudi sve više ulažu u privatne mirovinske sheme i dugoročnu štednju – državna će mirovina vjerojatno postati zanemariva uz nacionalnu populaciju koja stari.

Državna mirovina

Trenutačno je osnovna mirovina za samca 82,05 £ tjedno. To ovisi o tome jeste li uplatili dovoljno doprinosa za nacionalno osiguranje tijekom svog radnog vijeka. Čak i da ste otplatili hipoteku do odlaska u mirovinu, bi li vam to bilo dovoljno za život? Imajte na umu da će se dob u kojoj možete podnijeti zahtjev za mirovinu (trenutno 65 za muškarce, 60 za žene) vrlo vjerojatno povećati u bliskoj budućnosti i nastaviti rasti.

Mirovine poduzeća

Poslodavci će vjerojatno ponuditi neki oblik mirovinskog plana. Uvjeti i pojedinosti o njima razlikuju se od tvrtke do tvrtke, ali obično spadaju u jednu od dvije osnovne vrste: sheme ‘konačne plaće’, temeljene na vašoj plaći i vremenu koje ste uplaćivali u mirovinu; i sheme ‘kupnje novca’, koje ovise o iznosu doprinosa u fond. Kad odete u mirovinu, tada kupujete anuitet – vrstu osiguranja koja će vam isplaćivati redoviti prihod. Shema kupnje novca može biti fleksibilnija, ali malo riskantnija.

Osobne mirovine

Ove sheme nude mnogo fleksibilnosti i postoji nekoliko različitih načina ulaganja, uključujući investicijske zaklade i sheme povezane s udjelima koji ovise o cijenama dionica. Osobne mirovine funkcioniraju otprilike na isti način kao mirovine poduzeća, samo što imate veću kontrolu nad svojim ulaganjem. Trenutačno postoje ograničenja na doprinose koje možete uplaćivati za osobne mirovine, ali ona će se promijeniti 2006. godine.



Pravila o mirovinama stalno se mijenjaju i vjerojatno će doživjeti radikalne promjene u sljedećih nekoliko godina. Za ažurirane savjete, provjerite mirovinsku savjetodavnu službu na www.pensionsadvisoryservice.org.uk