HEKLANJE

Što biste trebali znati o dobroj i lošoj kreditnoj sposobnosti

TEMU APP 100 E KUPON

Iako velika većina odraslih Amerikanaca (i mnogi maloljetnici, također) ima neku vrstu kredita na svoje ime ili su nagomilali dugove, nevjerojatno malo njih ima snažno razumijevanje kako to utječe na njih u svakodnevnom životu.

Kreditne ocjene se stječu nagomilavanjem duga i načinom na koji se ti dugovi plaćaju, bilo da se plaćaju na vrijeme, kasne ili ako plaćanja dođu u zamjenu. Tipično, osoba prikuplja dug na jedan od tri načina: kreditne kartice, automobili ili domovi. Većina ljudi gradi svoj kreditni rejting (ili ga uništava) korištenjem kreditne kartice (ili kartica) koje su lako dostupne nekome bez kreditne povijesti. Kada pojedinac plati svoj dug na vrijeme, pozitivna ocjena se počinje graditi. Suprotno tome, kad dugovi ostanu neplaćeni, nečiji rejting naglo pada.



Većina ocjena kreće se između 500 i 800 bodova, pri čemu je 800 izvrsno, a 500 loše. Što je bolji kreditni rejting osobe, niža će biti njegova kamatna stopa. Na primjer, mlada osoba koja tek počinje graditi svoju kreditnu povijest obično će imati visoke kamatne stope između 12 i 22% godišnje (godišnja postotna stopa — stvarni iznos koji zajmoprimac godišnje plaća kao kamatu). Nakon što se uspostavi kao pouzdan zajmoprimac (putem plaćanja na vrijeme), pojedinac će se obično naći u situaciji da plaća jednoznamenkaste stope.

Kada dođe vrijeme za veliku kupnju, kao što je vozilo ili kuća, posebno je važno imati visok kreditni rezultat. Velike kupnje obično se obavljaju uz dugoročni zajam i/ili znatan predujam. Kada kupac ima dobru kreditnu ocjenu, obično dobije nisku trajnu kamatnu stopu, a od njega se traži i manji predujam. Kada kupac pokuša obaviti veliku kupnju s lošom kreditnom sposobnošću, ne samo da mora uložiti više novca, već će obično platiti mnogo višu kamatnu stopu, a možda će čak morati platiti ovu višu stopu tijekom dugoročnijeg zajma. Na primjer, dok kupac s izvrsnom kreditnom sposobnošću može položiti predujam od 2% (2000 USD) na kuću od 100 000 USD i dobiti 30-godišnji zajam uz kamatu od 6%, osoba s lošom kreditnom sposobnošću može morati uplatiti 5000 do 10 000 USD kako bi dobila sličnu kamatnu stopu (i možda će morati produžiti zajam za dodatnih 5 do 10 godina). Svaka dodatna godina iznosi nekoliko stotina dodatnih dolara plaćenih samo na kamate.

Iz ovih jednostavnih brojki lako je shvatiti da dobar kreditni rejting štedi novac kupcu i kratkoročno I dugoročno, stoga je pravodobno vraćanje dugova najbolja investicija.

REKONSTRUIRANJE DUGA PODUZETNIKA

Vlada Republike donijela je Smjernice za rekonstruiranje duga poduzetnika izvansudskim putem. Cilj Smjernica je na ekonomičan i svrhovit način pružiti