HEKLANJE

Što je Zakon o poštenom kreditnom izvješćivanju i što biste trebali znati

TEMU APP 100 E KUPON

Zakon o poštenom kreditnom izvješćivanju (FCRA) i nedavno ažuriranje ovog zakona pod nazivom Zakon o poštenim i točnim kreditnim transakcijama (FACTA) štite potrošače od netočnih informacija koje prijavljuju kreditni uredi i privatnost tih informacija. Što ti ovo znači?

Kada kupujete kreditnom karticom, plaćate na svoje račune, otvarate nove bankovne ili kreditne račune, posuđujete novac, kupujete kuću ili automobil, pa čak i financirate svoje obrazovanje, vjerovnici i zajmodavci prijavljuju vaše financijske podatke kreditnoj zavod.



Tri glavne kreditne agencije koje služe kao klirinške kuće za ove informacije su Equifax, Experian i TransUnion. Svaki zajmodavac i kreditna tvrtka mogu prijaviti vaše podatke drugoj agenciji, ovisno o lokaciji poslovanja i ugovoru o uslugama između kompanija, tako da svaka kreditna agencija može ispisati vrlo različite podatke na vašem kreditnom izvješću.

Prema FCRA-i, imate pravo znati što je na vašem kreditnom izvješću ako to zatražite. Možete kontaktirati svaki od kreditnih ureda zasebno i platiti izvješće u bilo kojem trenutku. Međutim, ako vam tvrtka odbije kredit, posao ili osiguranje, možete zatražiti besplatnu kopiju svog izvješća u roku od 60 dana. Jednostavno pitajte tvrtku koja vam je odbila kredit za ime i kontakt podatke kreditnog ureda koji koriste. Osim toga, sve tri agencije moraju osigurati besplatnu kopiju vašeg izvješća u slučajevima kada ste bili žrtva prijevare ili krađe identiteta.

Zbog nedavnih promjena FACTA-e, imat ćete pravo na jednu besplatnu kopiju vašeg izvješća od svake agencije po kalendarskoj godini, što će stupiti na snagu u svim državama do kraja 2005. (Možete ga naručiti na www.annualcreditreport.com ) Na primjer, ako naručite izvješće od Equifaxa u lipnju 2005., možete zatražiti besplatno izvješće u lipnju 2006. Kreditni uredi također vam moraju dostaviti popis svih koji su zatražio vaše izvješće u prošloj godini.

FCRA zahtijeva da svi kreditni uredi i svi davatelji informacija, kao što su zajmodavci, tvrtke koje izdaju kreditne kartice ili stanodavci, isprave sve netočnosti kojih su svjesni u vašem izvješću. Ako pronađete netočne ili nepotpune podatke u svom kreditnom izvješću, obavijestite sve tri agencije telefonom i popratite ih pisanim putem preporučenom poštom, uz povratnicu, kako biste imali dokumentaciju o svim zahtjevima i odgovorima ureda.

Također pošaljite zahtjev za ispravak u pisanom obliku davatelju informacija. Ako davatelj ustanovi da je netočnost potkrijepljena, mora obavijestiti sve nacionalne kreditne urede o ispravku. Ako spor rezultira promjenom, kreditni ured vam mora dostaviti pisane rezultate i besplatnu kopiju vašeg prilagođenog izvješća.

Privatnost je ozbiljan problem kada se radi o vašim osobnim podacima, a FCRA uključuje odredbe za zaštitu privatnosti vašeg kreditnog izvješća. Vaš poslodavac ili potencijalni poslodavac može dobiti pristup vašoj kreditnoj povijesti samo uz vaš pristanak. Poslodavac, osiguravatelj ili vjerovnik ne mogu pristupiti izvješću koje sadrži vaše zdravstvene podatke bez vašeg odobrenja. Samo osobe s legitimnom poslovnom potrebom, kao što je zahtjev za kredit ili ugovor o najmu, prema FCRA-u smiju dobiti kopiju vašeg kreditnog izvješća.

FACTA je omogućila potrošačima da jednim telefonskim pozivom kreditnoj agenciji stave upozorenje o prijevari u svoje kreditno izvješće. U slučajevima kada sumnjate da ste žrtva krađe identiteta ili ste jednostavno izgubili podatke za identifikaciju, možete spriječiti potencijalne lopove da pristupe vašem kreditu.



Također možete dobiti zapise od tvrtki u kojima je lopov upotrijebio vaše osobne podatke bez vašeg pristanka, pod uvjetom da imate kopiju policijskog izvješća s pojedinostima o vašoj krađi identiteta. Ti su zapisi neprocjenjivi u procesu skidanja mira s vašeg imena nakon takvog zločina.

Također novost kod FACTA-e je zahtjev da hipotekarni zajmodavci i kreditni uredi daju potrošačima njihove kreditne rezultate na zahtjev. Osim toga, ako davatelj informacija šalje negativne informacije nacionalnom kreditnom uredu za uključivanje u vaše kreditno izvješće, sada vam mora poslati pismenu obavijest prije nego što to učini.

Ovi zakoni, FCRA i njegov noviji pandan FACTA, učinili su značajne korake prema zaštiti potrošača od potencijalno štetnih pogrešaka i povreda privatnosti.



Više informacija možete pronaći na http://www.apscreen.com