HEKLANJE

Što za vas znači FICO?

Iako to možda nije pojam koji vam je poznat, pojam FICO može biti odlučujući čimbenik za to ispunjavate li uvjete za kredit ili zajam. Ali što je FICO i kako utječe na vašu kreditnu sposobnost?

Akronim FICO zapravo označava tvrtku Fair Isaac Company, koja je izvorno stvorila matematički model za tvrtku za kreditno izvješćivanje Experian. FICO je osmišljen kao alat koji vjerovnici mogu koristiti za procjenu potencijalnih rizika uključenih u posuđivanje novca potrošačima. U stvarnosti, postoje drugi slični modeli koje su razvili drugi kreditni uredi, ali sve njihove rezultate industrija naziva FICO rezultatima.



FICO rezultati izračunavaju se ispitivanjem odgovora na niz pitanja, na temelju podataka u vašoj kreditnoj sposobnosti i omjeru vašeg prihoda i duga. Odgovori na svako pitanje nose određeni broj bodova, a kada se svi odgovori zbroje, taj broj predstavlja vaš FICO rezultat.

Vaš FICO rezultat ovisit će o stvarima kao što su koliko dugo živite na trenutnoj adresi, koji je vaš posao, omjer vašeg prihoda i duga, koliko često kasnite s plaćanjem, koliki dug trenutno imate, iznos kredita koji već koristite i vrijeme u kojem je vaš kredit uspostavljen.

Čimbenici s najvećom težinom u određivanju vašeg FICO rezultata bit će trenutno stanje na vašim kreditnim karticama, premalo ili previše revolving računa, broj računa koje imate na kojima se nalaze stanja, koliko ste računa otvorili u prošlosti dvanaest mjeseci, duljinu vremena u kojem ste imali svoje račune, svoje dospjele račune i broj kreditnih upita koji su upućeni u vaše ime.

Dobar FICO rezultat bio bi najmanje 650. Ako je vaš rezultat 620 ili manje, potencijalni vjerovnici smatrat će vas rizičnim kandidatom za kredit ili kreditnu karticu. Rezultat između 620 i 650 stavit će vas u kategoriju “mogućih”, što znači da ćete možda morati pružiti više informacija zajmodavcu prije nego što vam se odobri kredit. FICO rezultat veći od 650 stavit će vas u kategoriju “zeleno”, jer će potencijalnim zajmodavcima pokazati da ste u prošlosti bili dobro rizični.

Što je veći vaš FICO broj, to je naravno bolje, budući da ćete početi dobivati bolje kamatne stope na zajmove što se vaš FICO broj bude više približavao 850.

To možda nije dobro poznat broj, ali vaš FICO rezultat može biti važan za vaše financijsko blagostanje.

Autorska prava © Jeanette J. Fisher



TEMU APP 100 E KUPON

Jučer pao i prvi snijeg

Dočekali smo i to, jučer pao i prvi snijeg… koji se brzo topi tako da će djeca još morat pričekat

Ozbiljna njega kože

Ozbiljna njega kože sastoji se u održavanju blistave i zdrave kože tijekom cijelog života. Kako starite, tjelesni prirodni mehanizmi za