HEKLANJE

Sunce i starenje kože

TEMU APP 100 E KUPON

Kako tijelo stari, izgled i karakteristike kože se mijenjaju – recimo “izgleda jako ružno”. Područja kože izložena ultraljubičastom zračenju sunca najviše se oštećuju i očekivano brže stare. Može se pojaviti u ranoj dobi kod ljudi koji su mnogo vremena provodili vani i kod onih koji često jako izgore na suncu, osobito kod onih svijetle puti.

Zastrašujući proces poznat je kao fotostarenje. Pripisuje se kombinaciji ozljeda kratke valne duljine (UVB) na epidermisu (vanjski slojevi kože) i dugih valnih duljina (UVA) na dermisu (srednji slojevi).



Opet, uvelike je krivo ultraljubičasto zračenje. Kontinuirani i duboki učinci oksidacije, ionizacije i genetskih promjena staničnih komponenti uključujući DNK (deoksiribonukleinska kiselina) slabe imunološki sustav kože. Stoga je koža koja stari sklona raku kože.

Ožiljci od ponavljanih upala uzrokovanih opeklinama od sunca (također akne i druge kožne bolesti) povećavaju dermalni kolagen i uzrokuju gubitak elastičnosti dermisa. Epiderma postaje tanja pa se koža lako suši, stvara mjehuriće i puca. Koža je slabija od normalne i čini se suhom jer slabije zadržava vodu.

Promjene starenja posebno su vidljive na licu gdje se mogu primijetiti sitne linije i bore, diskoloracije i promjene teksture – pri boljem promatranju ili u ozbiljnijim slučajevima, izrazito uočljive.

Zadržavanje na suncu bez odgovarajuće zaštite uzrokuje pretjeranu aktivnost stanica tamnjenja, zvanih melanociti. Posljedično, pojavili bi se ružni prizori mrljaste pigmentacije sa smeđim pjegama, solarnim lentiginima i bijelim mrljama.

Zapetljane mase oštećenog proteina elastina u dermisu rezultiraju žutim zadebljanim izbočinama (elastoza ili helioza). Koža koja stari također je vrlo sklona razvoju smeđih bradavičastih lezija (seboreične keratoze), mrlja boje trešnje (angioma), proširenih malih krvnih žila (telangiektazija) i modrica (senilna purpura).

Nježne crvene suhe mrlje ili solarne keratoze (također poznate kao aktinične keratoze), iako su češće na stražnjoj strani šaka, također se često nalaze na sljepoočnicama, hrptu nosa, obrazima i gornjoj usnici.

Stupanj fotostarenja dermatolozi su klasificirali kao: blagi (dob 28-35 godina): malo bora, bez keratoza; Umjereno (dob 35-50 godina): rano boranje, blijed ten s ranim aktiničkim keratozama; Uznapredovali (dob 50-60 godina): postojano boranje, diskoloracija kože s aktiničkim keratozama; i, Teška (dob 65-70 godina): jako naboranje, fotostarenje, gravitacijske i dinamičke sile koje utječu na kožu, aktinične keratoze sa ili bez raka kože.



Da biste popravili ili samo odgodili daljnju štetu, ipak je najbolje potpuno zaštititi kožu oštećenu suncem od većeg izlaganja suncu. Aktivnosti na otvorenom sredinom dana, osobito ljeti, treba izbjegavati. Gotovo obavezno kreme za sunčanje treba nanositi svakodnevno, češće na otvorenom.

Raspon kozmetičkih proizvoda za njegu kože koja stari – od jednostavnih hidratantnih krema i krema za sunčanje do retinoidnih krema i alfa-hidroksi kiselina dostupni su danas na tržištu. Dermatolog ili plastični kirurg i dalje su najbolji izvor za stručne savjete. Estetski kirurg može predložiti kliničke tretmane koji pomlađuju fotostarijelu kožu kao što je BOTOX® Cosmetic za smanjenje mrštenja i nekoliko postupaka obnavljanja površine kao što su dermoabrazija, kemijski pilinzi i lasersko obnavljanje površine uklanjaju gornji sloj oštećene kože. Estetska kirurgija potrebna je za uklanjanje suvišne opuštene kože, vrećasti kapci zahtijevaju blefaroplastiku, dok je zatezanje vilice potrebno zatezanje lica.

Jeste li prevareni?

Zarađivati novac može biti vrlo težak posao. Za zaradu je potrebno vrijeme i predanost poslu. Svatko traži brži i lakši