HEKLANJE

Sve veći problem krađe identiteta kreditne kartice

TEMU APP 100 E KUPON

Krađa identiteta kreditne kartice može biti vrlo skup problem. U današnjem svijetu sve većeg korištenja kreditnih kartica, više nije rijedak slučaj da kriminalac može iskoristiti vašu kreditnu karticu za vlastitu korist. On ne mora imati vašu “plastiku” da bi počinio takav zločin. Sve što mu treba je vaš broj i vaši osobni podaci. Takav je zločin poznat kao krađa identiteta.

Krađa identiteta kreditne kartice može se dogoditi na razne načine. Gotovo svatko tko koristi kreditnu karticu može biti nevoljna žrtva. Sa svim poslovnim i financijskim transakcijama koje se obavljaju putem računala i putem interneta, informacije su postale vrlo vrijedne, kao i vrlo osjetljive na krađu. Vaši osobni podaci postali su vrlo vrijedna imovina.



Svatko tko ga se može dočepati može ga iskoristiti u svoju korist na vaš račun. Krađa identiteta u osnovi je čin korištenja vaših osobnih podataka bez vašeg znanja za počinjenje prijevare ili drugih zločina. Što se tiče krađe identiteta kreditne kartice, to bi moglo značiti da takvi kriminalci mogu koristiti vaš račun za vlastite kupnje.

Kako se takav zločin može dogoditi nekome poput tebe? Ako koristite svoju kreditnu karticu za svoje redovne kupnje, postoje velike šanse da kriminalci mogu pogubiti vašu kreditnu i osobnu evidenciju. Ako predate svoju kreditnu karticu poslužiteljima u restoranima, mogli biste postati ranjivi na krađu identiteta. Ako potpišete svoje kreditne kartice, kriminalci bi mogli iskoristiti vaš potpis da pod vašim imenom počine razne zločine.

Vaši osobni podaci trebali bi biti na vlastitoj zaštiti jer se mnoga kaznena djela mogu počiniti pomoću vaše vlastite evidencije. To može biti jednostavno kao da nazovete vlastitog izdavatelja kreditne kartice da biste promijenili adresu za naplatu nakon što ukradu podatke o vašoj kreditnoj kartici. Varalica tada može naplatiti vaš račun, a da to i ne znate jer se vaši računi šalju na drugu adresu.

S vašim ukradenim kreditnim podacima u krivim rukama, varalice bi također mogle otvoriti nove račune kreditnih kartica na vaše ime. Kada koristite te kreditne kartice i podmirujete račun u svoje ime, takva će se kašnjenja prijaviti u vašem kreditnom izvješću.

To će vam otežati nadogradnju ili učinkovito korištenje vlastitog kreditnog računa zbog sve lošije kreditne evidencije, a da toga i ne znate. Može ići čak i do korištenja vašeg imena policiji tijekom uhićenja. Ako se ne pojave na sudu kako bi odgovorili na optužbe, nalog za uhićenje može se izdati na vaše ime i poslati na vašu adresu.

Krađa identiteta može biti vrlo uznemirujući i skup problem. Još je važnije pokušati zaštititi svoje podatke o kreditnoj sposobnosti da ne dospiju u pogrešne ruke. Morate pokušati nikome ne dati svoje osobne podatke bez da ih provjerite. Pobrinite se da svoju osobnu evidenciju povjeravate samo osobama i institucijama kojima možete vjerovati. Poduzmite potrebne mjere opreza kako biste bili sigurni da i dalje imate kontrolu nad svojim kreditnim računima.

Uvijek budite svjesni svojih kreditnih izvješća i pobrinite se da budete svjesni svega neobičnog što bi se moglo pojaviti u vašoj kreditnoj evidenciji, poput kupnji koje niste sami napravili. Pokušajte odmah prijaviti sva odstupanja nadležnim tijelima. Možete čak i privremeno blokirati svoj račun kako biste spriječili daljnje gubitke.



Ne zaboravite to prijaviti agencijama za prijevare u vašem području kako bi se učinilo sve kako bi se počinitelji uhvatili i uhitili što je prije moguće. Zapamtite, način na koji dajete svoje osobne podatke može imati odgovarajuće posljedice. Uvijek budi oprezan i budi na oprezu prije nego požališ što si učinio.